27 συνολικά κινεζικά αεροπλάνα εισήλθαν στη Ζώνη Αντιαεροπορικής Άμυνας της Ταϊβάν την Κυριακή, όπως ανέφερε η Ταϊπέι σε μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις άσκησης πίεσης του Πεκίνου προς το αυτοδιοικούμενο νησί το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Αμύνης της Ταϊβάν με τη σειρά του απογείωσε εν σπουδή αριθμό μαχητικών αεροσκαφών σε μια άσκηση προειδοποίησης προς τα κινεζικά αεροπλάνα για να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ ανέπτυξε και πυραυλικά συστήματα για να τα επιτηρούν.
Ένταση στην Ταϊβάν με διαδοχικές παραβιάσεις από 8 κινεζικά βομβαρδιστικά και 4 μαχητικά
Συγκεκριμένα, 18 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, αριθμός βομβαρδιστικών H-6 καθώς κι ένα αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού Y-20 έλαβαν μέρος στην παραβίαση της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης της Ταϊβάν. Τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν εντός της Ζώνης Ταυτοποίησης Αεροπορικής Άμυνας (Air Defense Identification Zone-ADIZ) που έχει ορίσει η Ταϊβάν και αποτελεί τακτικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών και προχώρησαν κοντά στο νότιο τμήμα της νησιωτικής χώρας πριν στραφούν προς τον Ειρηνικό ωκεανό και επιστρέψουν ξανά στην ηπειρωτική Κίνα, όπως ανέφεραν στην ενημέρωσή τους οι αρχές της Ταϊβάν.
Η κίνηση αυτή έρχεται σαν επιστέγασμα μιας αύξησης στις εναέριες παραβιάσεις από πλευράς της Κίνας το τελευταίο έτος, με 150 αεροσκάφη να προβαίνουν σε συστηματικές παραβιάσεις τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Η αύξηση των κινεζικών παραβιάσεων σημειώνεται μετά από συνάντηση του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping με ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων όπου ζήτησε να καλλιεργηθεί η πολεμική ικανότητα και να ενισχυθούν οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Xinhua. Ο πρόεδρος Xi είπε, μεταξύ άλλων, πως η πολεμική ικανότητα είναι στοιχείο απαραίτητο για την επίτευξη νίκης σε μια στρατιωτική αναμέτρηση και ανάληψη υπεροχής σε μελλοντικές συγκρούσεις, ανέφερε το Xinhua.
Ας σημειωθεί πως η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως κυρίαρχο έδαφός της και δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να την επαναφέρει υπό τον έλεγχό της ακόμα και με τη βία, αν χρειαστεί. Οι δύο χώρες χωρίστηκαν μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949, με τις δυνάμεις των Εθνικιστών του Τσιανγκ Κάι Σεκ να αποσύρονται στη νήσο Φορμόζα, που στο εξής μετονομάστηκε σε Ταϊβάν ή επίσημα “Κινεζική Δημοκρατία” τη στιγμή που οι δυνάμεις των Κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ εγκαθίδρυαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στα ηπειρωτικά εδάφη. Μέχρι σήμερα, το Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του νησιού και ενεργεί με κάθε μέσο στην προσπάθειά της να αυξήσει τις αμυντικές της ικανότητες.