Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη του οργανισμού «να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που κρατούνται» στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας υπό συνθήκες που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό ανθρωπιστικό δίκαιο.
Οι υπήκοοι των χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «που κρατούνται στους καταυλισμούς αυτούς ανήκουν στην δικαιοδοσία των χωρών αυτών», δηλώνει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς στις παρατηρήσεις της που διαβιβάσθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο θα εξετάσει τον Σεπτέμβριο τις περιπτώσεις νεαρών γυναικών που έφυγαν από τις χώρες τους για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και κρατούνται με τα παιδιά τους στην Συρία. Η απόφαση θα εκδοθεί αρκετούς μήνες αργότερα.
«Οι συνθήκες υγιεινής και η κατάσταση από πλευράς ασφαλείας που επικρατεί στους καταυλισμούς αυτούς θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την σωματική και ψυχική υγεία όσων κρατούνται εκεί, ιδιαιτέρως των παιδιών, και δεν συνάδει με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης που περιγράφονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης», εξηγεί η επίτροπος.
«Ο μόνος τρόπος για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους στην λήψη μέτρων ώστε να αποτραπεί άτομα που βρίσκονται στην δικαιοδοσία τους να γίνονται αντικείμενα απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης είναι ο επαναπατρισμός των υπηκόων τους».
“Η άρνηση ορισμένων κρατών μελών να το πράξουν ισοδυναμεί με παρεμπόδιση της αποτελεσματικής άσκησης των δικαιώματος στον σεβασμό τις ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των προσώπων αυτών”, εξηγεί η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
«Η αποχώρηση όλων των παιδιών από τους καταυλισμούς είναι απόλυτη και υποχρεωτική προτεραιότητα», προσθέτει, επιμένοντας στο γεγονός ότι «οι μητέρες τους θα πρέπει να επαναπατρισθούν μαζί τους».
Περί τα 200 παιδιά και 80 Γαλλίδες κρατούνται από την πτώση του «χαλιφάτου» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τον Μάρτιο 2019 σε καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας, που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο.
Μέχρι σήμερα, το Παρίσι έχει εφαρμόσει μία πολιτική επιστροφής με την εξέταση κάθε περίπτωσης. Τριάντα πέντε παιδιά, στην πλειονότητά τους ορφανά, έχουν επαναπατρισθεί και οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι οι ενήλικες πρέπει να δικασθούν επί τόπου.
Πρόσφατα, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία προχώρησαν σε επαναπατρισμούς . Η Δανία και το Βέλγιο έχουν ανακοινώσει ότι προετοιμάζουν την επιστροφή των παιδιών τους.