Το θέμα της συμβατότητας του κατακόρυφου εκτοξευτή πυραύλων Sylver A70, με ποικιλία βλημάτων, του μεγαλύτερου δηλαδή σε ύψος VLS από την σχετική οικογένεια της Naval Group, «υπόβοσκε» εδώ και καιρό. Αλλά ήλθε στην επικαιρότητα με την προοπτική πύραυλοι cruise, τύπου MdCN (Scalp Naval), να οπλίσουν τρεις από τις τέσσερις ελληνικές φρεγάτες FDI-HN. Οπότε θα πρέπει σε αυτές να εγκατασταθεί ένας εκτοξευτής οκτώ κελιών, Sylver A70 για να τους εκτοξεύει, μαζί με άλλους τρεις τύπου Sylver 50, που θα εξαπολύουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30.
Προ της υπογραφής της σύμβασης για τις τρεις φρεγάτες Belh@rra to 2021, το θέμα αν μπορεί ο Sylver A70 να εξαπολύσει και Aster «δεν είχε απάντηση», αν και ως γνωστό ήταν καθαρά ακαδημαϊκό. Αφού τέτοιος οπλισμός πυραύλων cruise δεν ενδιέφερε το Πoλεμικό μας Ναυτικό. Παρόλα αυτά η δυνατότητα να φέρουν οι φρεγάτες, τους MdCN τονίζονταν ως πλεονέκτημα της γαλλικής σχεδίασης.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, αν και το θέμα παρέμενε πάντα ακαδημαϊκό (και ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα), άρχισαν να υπάρχουν απαντήσεις και έγινε σταδιακά ξεκάθαρο ότι οι A70 δεν ήταν συμβατοί με αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30.
Συμβατότητα θα μπορούσε να αποκτηθεί, αλλά έπρεπε να προβληθεί απαίτηση (που δεν ενδιέφερε το Γαλλικό Ναυτικό) ώστε να κοστολογηθεί η σχετική διαδικασία.
Σύμφωνα με το παραπάνω από τον Δημήτρη Μητσόπουλο (Naval Analyses) που βρίσκεται σε press tour στη Γαλλία, επισκεπτόμενος διάφορες εγκαταστάσεις, η ασυμβατότητα επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά. Και το ερώτημα τώρα είναι, ποιος θα πληρώσει το κόστος για να γίνει η πιστοποίηση των Aster στον Sylver A70.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του, υπάρχει ενδιαφερόμενος πελάτης για έναν άλλο πολύ ενδιαφέροντα συνδυασμό, Aster 30 και VL Mica, αν και σε διαμόρφωση με ξεχωριστά κελία VLS. Ο πελάτης αυτός δεν κατονομάζεται από την Naval Group, αλλά η σχετική πιθανή λίστα είναι μικρή.
Και μιας και το έφερε η κουβέντα ανακαλούμε μια συζήτηση που είχαμε πριν από λίγα χρόνια για ιταλικό ενδιαφέρον ενσωμάτωσης εκτοξευτών A70 στις βαριά οπλισμένες εκδόσεις των πολύ μεγάλων «περιπολικών» του Ιταλικού Ναυτικού κλάσης Paolo Thaon di Revel (PPA) με υιοθέτηση και του Scalp Naval, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Το θεωρούμε «δύσκολο» αλλά οι εκπλήξεις δεν λείπουν.
Επιστρέφοντας όμως στα δικά μας, δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι η συμβατότητα είναι άμεση προτεραιότητα. Γιατί; Περισσότερα στο καινούργιο τεύχος μας (ΕΔΩ)