Τα εβδομήντα χρόνια λειτουργίας έκλεισε το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών από το οποίο έχουν προέλθει συνολικά 3.092 πολύτιμα στελέχη και έχουν αναδειχτεί στην αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα (ΠΝ) και του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2024, η τελετή Εορτασμού Αποφοίτησης 200ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών που έδωσε τη δυνατότητα ανασκόπησης της ιστορικής πορείας και της κληρονομιάς της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών η οποία στηρίζεται στις προσπάθειες και θυσίες χιλιάδων αποφοίτων που έχουν κερδίσει διαχρονικά από το 1953 μέχρι ήμερα το επίζηλο διακριτικό του Έλληνα Βατραχανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση του έγινε για πρώτη φορά το 1960, με αποδέκτες τους απόφοιτους του 4ου Σχολείου, επιδεικνύοντας τις ξεχωριστές τους ικανότητες. Απεικονίζει χρυσό δύτη με τις δάφνες και έμελλε να αποτελέσει ένα από τα πλέον πολυπόθητα διακριτικά εξειδικεύσεως στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το 200 Σχολείο ως ορόσημο σε μια πορεία 71 ετών
Με την αποφοίτηση του 200ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Διοικητήριού της ΔΥΚ καταγράφεται ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν από 71 έτη.
Ειδικότερα το ΠΝ συγκρότησε για πρώτη φορά το 1953 τις αρχικές Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών σύμφωνα με τα πρότυπα των Under Water Demolition Teams (UDT’s) του Ναυτικού των ΗΠΑ. Ακολούθησε η πρώτη αποστολή Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν στο σχολείο υποβρύχιων καταστροφών του US Navy με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα εκπαιδευτών οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν τη δημιουργία της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.
Αυτοί οι 6 πρώτοι εθελοντές έπρεπε να διέλθουν από μια σκληρή εκπαίδευση πολλών μηνών κατά την οποία διδάχτηκαν χαρτογραφία, κατάδυση και εξουδετέρωση εκρηκτικών υλών. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα το 1954 ξεκίνησε η προσπάθεια για την οργάνωση του 1ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ ένα χρόνο αργότερα το 1955 καταγράφεται η πρώτη προσέγγιση για την οργάνωση – επιλογή – στελέχωση – εκπαίδευση – οπλισμού καθώς και αποστολών των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών.
Το 1957 ακολούθησε η επίσημη ίδρυση της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) στο ΚΕΝ “Κανελλόπουλος” για την εκπαίδευση προσωπικού του – τότε – Βασιλικού Ναυτικού σε αντικείμενα βατραχανθρώπων. Το 1ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών λειτούργησε το 1957, μεταξύ 31 Ιουλίου και 4 Δεκεμβρίου. Αποφοίτησαν οι ναύτες Γ. Γαλημήτης, Γ. Δέδες, Δ. Καλφόπουλος, Α. Μούγιος και Κ. Τσακίνης.
Σημερα στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Υποβρυχίων Καταστροφών (Υ/ΚΤ) εκπαιδεύονται Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος.
Η διάρκεια του σχολείου είναι εικοσιοκτώ εβδομάδες και τα αντικείμενα της εκπαίδευσης σε γενικές γραμμές είναι, η φυσική κατάσταση, η αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, οι καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους σαράντα (40) μέτρων, οι υδρογραφήσεις/αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, οι πολεμικές τέχνες, η χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών και ο ανορθόδοξος πόλεμος.
Παράλληλα λειτουργεί και το Σχολείο Αυτοδυτών/Ναυαγοσωστών, σκοπός του οποίου είναι να καταστεί το προσωπικό ικανό να καταδύεται μέχρι βάθους 20μ καθώς και να διασώσει ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, για υποστήριξη πλοίων επιφανείας και υπηρεσιών του Π.Ν. Σε αυτό μπορεί να συμμετέχει προσωπικό του ΠΝ, ΣΞ, ΠΑ και Σωμάτων Ασφαλείας ή άλλων φορέων του Δημοσίου Τομέα. Η διάρκεια του σχολείου είναι τριάντα δύο εργάσιμες ημέρες και το αντικείμενα της εκπαίδευσης είναι η φυσική κατάσταση, οι καταδύσεις και η ναυαγοσωστική. Το παρεχόμενο πτυχίο είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Καταδύσεων EN 14153-2 (Level 2 – Autonomous Diver).
Η αιχμή του δόρατος
Στην τελετή η οποία είχε μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων που προέρχονταν από όλες τις γενιές βατραχανθρώπων παρέστησαν, πρώην Υπουργοί, μέλη του Κοινοβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΑΣ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του ΠΝ, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.
Όπως ανέφερε και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ στην ομιλία του, μέσα σε 70 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών, συνολικά 3.092 Υποβρύχιοι Καταστροφείς, έχουν αναδειχτεί στην αιχμή του δόρατος – όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού – αλλά και των ΕΔ συνολικά! Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι έχουν επανειλημμένα αποδείξει την αξία τους σε παγκόσμια κλίμακα καθώς είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις, να εκτελούν αποστολές υψηλού κινδύνου και να προσαρμόζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η εκπαίδευση τους είναι σκληρή και επίπονη απαιτώντας όχι μόνο φυσική δύναμη αλλά και ψυχική ανθεκτικότητα. Σε ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς αναλαμβάνουν ρόλο “κλειδί” στην προστασία και ασφάλιση των Εθνικών μας συμφερόντων και της Διεθνούς Ασφάλειας αποδεικνύοντας συνεχώς την αξία τους.
Ο Α/ΓΕΝ σημείωσε ότι πέραν της πολύτιμης συνεισφοράς τους στην Εθνική Ασφάλεια με τη διεθνή τους καταξίωση, οι Έλληνες βατραχάνθρωποι συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδος ως αξιόπιστος και σημαντικός παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Ειδική μνεία έγινε για την απόδοση σεβασμού σε όλους όσους έπεσαν στην γραμμή του καθήκοντος είτε σε εκπαίδευση είτε σε επιχειρήσεις με τη διαβεβαίωση που δόθηκε από τη σημερινή γενιά βατραχανθρώπων ότι θα φανεί αντάξια στις προκλήσεις των καιρών και των απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας.
“Κλίνουμε όλοι ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες που χάθηκαν εν ώρα εκπαίδευσης ή κατά τη διάρκεια αποστολών της ΔΥΚ. Χρίζει όμως αναφοράς και ιδιαίτερης εκτίμησης ότι για την εξασφάλιση της επαρκούς ικανότητας της ΔΥΚ ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή της έχουν συμβάλει και πολίτες με σημαντικότατη προσφορά ευεργετημάτων προς τη ΔΥΚ ιδίως κατά τη δύσκολη περίοδο των δημοσιονομικών περιορισμών. Η προσφορά τους θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο Υ/Κ με την πλούσια ιστορία του αποτελεί σύμβολο ηρωισμού λόγω πειθαρχίας – αντοχής και ομαδικότητας. Όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα είστε πρεσβευτές αξιών – υπερασπιστές της πατρίδας και η αιχμή του δόρατος των ειδικών επιχειρήσεων. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία, να είστε υγιείς και ο Άγιος Νικόλαος να είναι αρωγός σας σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι .Η καρδιά του Υποβρύχιου Καταστροφέα χτυπάει δυνατά αφήνοντας παντού ανεξίτηλο αποτύπωμα και εσείς είστε οι επόμενοι φορείς αυτής της βαριάς κληρονομιάς”.
Στην κατάμεστη από προσκεκλημένους αίθουσα, συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του παλαιότερου – εν ζωή – Έλληνα Βατραχανθρώπου. Ένας εκ των 6 “πατριαρχών” των Ελλήνων Υποβρυχίων Καταστροφέων που ίδρυσαν τη Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών. Πρόκειται για τον Πλωτάρχη (ε.α) Γεώργιο Πενταρέλη απόφοιτο του Σχολείου UDT του Ναυτικού των ΗΠΑ ο οποίος σήμερα διανύει το 93ο έτος της ηλικίας του!
Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανοτήτων
Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) αποτελεί σήμερα τη Διοίκηση στην οποία εντάσσονται οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), Ομάδα Εξουδετερώσεων Ναρκών (ΟΕΝ), τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), και Υποβρύχια Οχήματα (ΥΠΟΧ), η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ), και η Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΒΥΚ) καθώς και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) που υπάγεται στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΟ) σύμφωνα με την Επιχειρησιακή Σχεδίαση και τις διαταγές ΓΕΕΘΑ και Αρχηγείου Στόλου.
Αποτελεί μια από τις πλέον σκληροτράχηλες μονάδες της κατηγορίας της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Επάξια οι Έλληνες βατραχάνθρωποι απολαμβάνουν φήμης που συμβαδίζει με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανοτήτων τους. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι τον Απρίλιο του 2002 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) σε Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) μετά από πολύχρονες προσπάθειες και προσδοκία των Ελλήνων βατραχανθρώπων να εξελιχτούν.
Ο ανορθόδοξος πόλεμος στη θάλασσα και σε παράκτιες περιοχές είναι το πεδίο εξειδίκευσης της ενώ αποτελεί κρίσιμο τμήμα αμφίβιων επιχειρήσεων στις οποίες εκκαθαρίζουν ακτές από εμπόδια και εκτελούν αναγνώριση επί της ακτής προ της απόβασης Δυνάμεων Πεζοναυτών από αρματαγωγά του ΠΝ.
Ειδικότερα διαθέτει τμήματα διανεμημένα σε 4 Ομάδες (ΟΥΚ1/2/3/4).Δύο είναι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου που έχουν αποστολή τη διείσδυση στο εχθρικό έδαφος για συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, εκτέλεση δολιοφθορών κτλ., μια είναι Ομάδα Αμφιβίων Επιχειρήσεων που αποστολή έχει την προετοιμασία ενός αιγιαλού απόβασης με την εκκαθάρισή του από εμπόδια και την αναγνώρισή του, ενώ τέλος η Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών-Βομβών έχει σαν αποστολή την εκκαθάριση θαλασσίων περιοχών από νάρκες.