To σουηδικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα 3 συμβατικά υποβρύχια κλάσης Gotland (Α19), ιδιαίτερα εξελιγμένα, κατασκευής του εγχώριου ομίλου Saab-Kockums, τα οποία υπηρετούν από το 1996. Πριν λίγες μέρες η κατασκευάστρια παρέδωσε και το τρίτο, μετά από πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής, το οποίο έγινε σε δύο φάσεις.

Αρχικά, το 2015 εγκρίθηκε η αναβάθμιση των HMS Gotland και HMS Uppland, η οποία κόστισε περίπου 190 εκατ. ευρώ και για τα δύο. Tο 2022 ακολούθησε η σύμβαση για την αναβάθμιση και του τρίτου, του HMS Halland, με κόστος 100 εκατ. ευρώ, το οποίο παραδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου φέτος.
Στο κόστος των κάπου 100 εκατ. ευρώ ανά σκάφος, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε κάπου 50 συστήματα, με τα 20 να είναι νέας εγκατάστασης, κυρίως στο σύστημα μάχης, στα ηλεκτρονικά, στα σόναρ με εγκατάσταση του SA9510S της Κοngsberg, στη διαχείριση ενέργειας. Ακόμη μπήκε νέος ιστός παρατήρησης της Safran με κάμερες, νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Exelis ES-3701, βελτιώθηκε το δίκτυο δεδομένων, οι ενδιαιτήσεις κ.α. Επίσης έγινε αναβάθμιση του συστήματος αναερόβιας πρόωσης τύπου Stirling, ενώ υπήρξε και δομική αλλαγή, καθώς το κήτος κόπηκε και προστέθηκε εξτρά τμήμα μήκους 2 μέτρων, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος που απαιτούσαν τα νέα συστήματα ψύξης. Έτσι τα σκάφη έφθασαν τα 62 μέτρα μήκος από τα 60, ενώ το εκτόπισμα έφθασε τους 1.580 τόνους στην επιφάνεια.

Ενδιαφέρον είναι πως τα νέα συστήματα που μπήκαν προέρχονται από την επόμενη κλάση υποβρυχίων, την Blekinge (A26), η οποία θα αποδώσει 2 σκάφη, τα οποία όμως έχουν καθυστερήσει σημαντικά στην ολοκλήρωση τους. Πάντως με αυτό τον τρόπο, τα 5 υποβρύχια που θα έχει συνολικά το Σουηδικό Ναυτικό από το 2028 και μετά, θα μοιράζονται κοινά σύγχρονα συστήματα, οπότε θα είναι και πιο εύκολη η μετάβαση του πληρώματος από τον ένα τύπο σκάφους στον άλλο.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και μόνο του πόσο μπορεί να κοστίσει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η αναβάθμιση μέσης ζωής που πρέπει να γίνει – και έχει αποφασιστεί- για τα 4 υποβρύχια Type 214ΗΝ. Αν και σε αυτά δεν προβλέπεται τόσο μεγάλη παρέμβαση, το κόστος δεν θα είναι χαμηλότερο, λόγω γενικής αύξησης τιμών. Επίσης είναι σημαντικό να δούμε ότι η Σουηδία έκανε την πρόβλεψη να “φέρει” τα παλαιότερα υποβρύχια της, κοντά σε ομοιοτυπία με τα νέα που κατασκευάζει, ώστε να έχει όλα τα σχετικά οφέλη. Κάτι που στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να δούμε. Μήπως δηλαδή συνδυαστεί η αναβάθμιση των Type 214HN, κλάσης “Παπανικολής” με μελλοντική αγορά νέων σκαφών, που έχουμε κρίσιμη ανάγκη.
Αν ισχύει αυτή εκτίμηση τότε η αναβάθμιση των δικών μας Τ214 θα πρέπει να κυμανθεί αναλογικά (πλούσια) περί τα 400εκ. Από την άλλη, έχουν βάση οι διαρρέουσες πληροφορίες πως το σχετικό κονδύλι που διαπραγματεύεται το ΓΕΝ είναι ύψους 900εκ; Κι αν ναι, πως εξηγείται η τόσο μεγάλη απόκλιση, άνω του 100%;
Για τα επομενα 10 χρονια πρεπει να ξεχασουμε νεες φρεγατες και νεα μεγαλα σκαφη επιφανειας, οτι πηραρε πηραμε.
Ολα τα λεφτα του ΠΝ για επανδρωμενα σκαφη πρεπει να πεσουν στα υποβρυχια. Θελουμε κατ ελλαχιστον 6 νεα υποβρυχια και φυσικα την αναβαθμιση/ εκσυγρονισμο των Παπανικολης.
Οι κινησεις πρεπει να δομολογηθουν αμεσα για να εχουμε το 2035 10 συγχρονα υποβρυχια που να μπορουν να πολεμησουν και να νικησουν σε Αιγαιο και Ανατολικη Μεσσογειο αν και οταν απαιτηθει.
Η σημερινη κατασταση που απ τις 10 μοναδες του στολου υποβρυχιων του ΠΝ, οι 2 εχουν παραγγελθει επι 7ετιας και οι αλλες 4 εχουν 45αρισει ειναι απο οριακη εως προβληματικη.
300εκ για 3 υποβρύχια ενώ εμείς για μικρότερες παρεμβάσεις 900εκ;Μετα πως να βρεις λεφτά για κορβετες πχ;Αυτά έχουν οι απευθείας αναθέσεις στις οποίες είμαστε ειδικοι.
Και δεν ξέρω εάν θα άξιζε τον κόπο η Ελλάδα να δει τα δύο υποβρύχια Archer Class του ναυτικού της Σιγκαπούρης τα οποία είναι σε διαδικασία απόσυρσης (με την παραλαβή των Type 218SG).
Πρόκειται για σουηδικά Västergötland / Södermanland class υποβρύχια ΑΙΡ τα οποία αναβαθμίστηκαν το 2009 / 2010 και παραδόθηκαν στο νέο τους χρήστη το 2011 /2013. Η αναβάθμιση εκτός των άλλων περιελάμβανε sonar, DCNS SUBTICS CMS και δυνατότητα για τορπίλες Black Shark.
Είναι παλιά, είναι όμως πολύ καλά εκσυγχρονισμένα και πολύ πιθανόν σύντομα ή και άμεσα διαθέσιμα.
Αν και μάλλον ξένα με ότι διαθέτει το ΠΝ, νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία που θα έπρεπε τουλάχιστον να εξεταστεί. Στην κατάσταση που είμαστε θα μας βγάλουν μια 10ετία πιθανόν με χαμηλό κόστος.
Εδώ δεν έχουμε ακόμα παραλάβει τις τορπίλες από τους Γερμανούς και η αναβάθμιση των υποβρυχίων μας μάρανε τώρα. Έτσι και αλλιώς την τύχη των ΜΕΚΟ θα έχουν και αυτά
Σημαντικό άρθρο, αλλά τα 214HN θα έχουν στην καλύτερη την τύχη των Ρουσσέν.
Πασαλείμματα δηλαδή και μια ωραία τελετή μετά για να βγάλουμε φωτογραφίες.
Δεν βλέπουμε, δεν ακούμε αλλά διαλαλούμε.



Η μέχρι τώρα διαχείριση του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.
Ξέρει κανένας τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση (900 εκ.) των 4 T214;
Πριν δει τους Σουηδούς, ας παραγγείλει έναν επαρκή αριθμό τορπιλών για να έχουν ένα πλήρη φόρτο σύγχρονων τορπιλών, επιτέλους!
Το κόστος της αναβάθμισης είναι όντως χαμηλό και πιθανότατα υποτιμολογημένο με δεδομένο ότι η SAAB ασχολείται ήδη με την ναυπήγηση νέων υποβρυχίων . Πάντως από τεχνολογικής άποψης θεωρώ λογικό την ενσωμάτωση μπαταρίας λιθίου σε οπιοδήποτε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού υποβρυχίου.
Ελπίζω λοιπόν τα Παπανικολής να αποκτήσουν μπαταρία λιθίου και ίσως στα 900 εκατ budget να μπορούμε με επιμήκηνση να προσθέσουμε VLS ανάλογο με το TYPE 218SG
Η Ελλάδα, μπορεί να δει από το πολύ καλό αυτό πρόγραμμα. Θα δει όμως?
Έχω τις αμφιβολίες μου.
Mε τα γεωπολιτικά ο πρωθυπουργός έχει πάει κουβά αναρίθμητες φορές κι εμείς περιμένουμε επιτυχής χειρισμούς στα εξοπλιστικά,δεν το καταλαβαίνει ο άνθρωπος το θέμα,το πολιτικό προσωπικό της χώρας χαριεντίζεται με τούς εξοπλισμούς