Αντιμέτωπη με την «επιδείνωση της ασφάλειας στην περιοχή, αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Π. Χούλκβιστ, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών για την περίοδο 2021-2025 κατά 40%, την μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών. Για την Σουηδία, το ενδεχόμενο επίθεσης δεν είναι τόσο φανταστικό σενάριο.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου η ρωσική πλευρά είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη πολιτικών στόχων» δηλώνει ο Πιέτερ Χούλκβιστ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως σε μια τέτοια περίπτωση η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με επιδρομές κατά σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, σαμποτάζ και «εξουδετέρωση σημαντικών ατόμων». Ολόκληρη η περιοχή θα επηρεαζόταν από σφοδρές πολεμικές δραστηριότητες με «μείζονες τοπικές και περιφερειακές συνέπειες» τονίζει.
Έχοντας την υποστήριξη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Κεντρώων και των Φιλελεύθερων, η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων προτείνει αμυντικές πιστώσεις που ανέρχονται σε 27,5 δισ. κορώνες ή 3,10 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σημαντικά αυξημένες εν σχέσει με τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δαπανά ήδη το 1,1% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
Εάν η σχετική πρόταση εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις (Försvarsmakten) θα αποκτήσουν μια ακόμη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, εφοδιασμένη με σύγχρονο Πυροβολικό και αρκετά Τάγματα εθνοφυλακής. Επίσης προβλέπεται διπλασιασμός των στρατευσίμων.
Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια νωρίτερα συγκροτήθηκε η πρώτη νέα τακτική μονάδα από το τέλος του Β΄ΠΠ η οποία αναπτύχθηκε στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στην Βαλτική, όπου και σταθμεύει πλέον μόνιμα, παίρνοντας την θέση του Συντάγματος Πεζικού που είχε διαλυθεί το 2005. Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας το 2010 δεν λειτούργησε καθώς ο αριθμός των εθελοντών ήταν ανεπαρκής για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και η θητεία επανήλθε το 2017 –για πρώτη φορά και για τις γυναίκες.
Η αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής υποχρέωσε την Σουηδία σε ένα επείγον πρόγραμμα επανεξοπλισμού το οποίο συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα η Στοκχόλμη υπέβαλλε διάβημα στην Μόσχα για τον πλου δύο πολεμικών της σε σουηδικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια ενώ έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση εθνικού εναερίου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με την σουηδική κυβέρνηση ο προϋπολογισμός για την άμυνα θα αυξάνεται διαδοχικώς από το 2021 έως το 2025. Το Ναυτικό θα πάρει ένα επιπλέον υποβρύχιο, φθάνοντας τα πέντε σε υπηρεσία, οι κορβέτες θα αναβαθμιστούν ενώ ο Στρατός και η Αεροπορία θα εξοπλισθούν επίσης με αναβαθμισμένα συστήματα.
Παράλληλα προβλέπεται αύξηση του μόνιμου προσωπικού από 60.000 άτομα που είναι σήμερα σε περίπου 90.000, αναφέρουν πληροφορίες. Η στρατολόγηση επεκτείνεται με στόχο την κατάταξη 8.000 στρατευσίμων ετησίως, αριθμός διπλάσιος απ’ ότι ίσχυε πέρυσι. Η διάσημη ρωμαϊκή ρήση Si vis pacem, para bellum (Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο) είναι κάτι που οι Σουηδοί γνωρίζουν καλά.
Αλέξανδρος Θεολόγου