Έπαιξε στην Ελλάδα αρκετά η σχετική είδηση από τις ΗΠΑ (φυσικά και ως click bait), δεδομένου του ελληνικού ενδιαφέροντος για τα συγκεκριμένα περιπλανόμενα πυρομαχικά και αναμασήθηκε από περισσότερους.
Η πραγματική είδηση είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εταιρία με το όνομα Mistral κατέθεσε ένσταση στην υλοποίηση της ανάθεσης συμβολαίου από τον Αμερικανικό Στρατό στην AeroVironment, κατασκευάστριας των περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade.
Πιο συγκεκριμένα ο US Army ανέθεσε πρόσφατα συμβόλαιο στην AeroVironment ύψους σχεδόν 1 δις ($990 εκατ.) για πρόσθετα Switchblade 600 Block 1, ανάθεση. Για την οποία και για τυπικούς, διαδικαστικούς λόγους (κάτι που συμβαίνει συνεχώς και παντού, και φυσικά στην Ελλάδα) προσέφυγε η Mistral Inc στο αμερικανικό ελεγκτικό συνέδριο GAO (Government Accountability Office).
Η τελευταία εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τα συμφέροντα της ισραηλινής UVision, η οποία κυριαρχεί στο χώρο.
Όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία η ανάθεση του US Army, στο πλαίσιο του προγράμματος Lethal Unmanned Systems (LUS) «πάγωσε» μέχρι να αποφανθεί το GAO, εάν ήταν σύμφωνη με τις διατάξεις προμηθειών του Πενταγώνου.
Δεν είχε καμιά σχέση με την απόδοση του Switchblade 600 και τους σχετικούς ισχυρισμούς κάποιων εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι για να τους υποστηρίξουν χρησιμοποίησαν μάλιστα «δεδομένα» από ιστοτόπους που αποδεδειγμένα μεταφέρουν ρωσική προπαγάνδα.
Επρόκειτο για ένα «πόλεμο» εταιριών, που βέβαια βρέθηκε (αναμενόμενο άλλωστε) πίσω από την υπόθεση των Switchblade 300/600 και στην Ελλάδα, αφού ως γνωστόν αμερικανικά και ισραηλινά συμφέρονται συγκρούστηκαν μετωπικά, που ίσως λύνει και την απορία για την πρόσφατη έντονη αρθρογραφία στο θέμα από συγκεκριμένες πηγές.
Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε ότι, με χθεσινή ανακοίνωσή της η Aerovironment αναφέρει ότι η αναστολή παραγωγής/stop order (για τον Αμερικανικό Στρατό, που δεν επηρεάζει άλλες παραγγελίες έτσι και αλλιώς) άρθηκε τελικά.
Αν χρειαστεί -λόγω και του ελληνικού ενδιαφέροντος- θα επανέλθουμε.