O διευθυντής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ismail Demir, δήλωσε την Πέμπτη πως η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει τμήματα του μαχητικού F-35 και να τα παραδίδει στην διεθνή κοινοπραξία κατασκευής του.
Η δήλωση έρχεται ένα σχεδόν χρόνο μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Τρια χρόνια μετά, η Π&Δ δικαιώνεται: Οριστικά τέλος τα F-35 για την Τουρκία
Τον Ιούλιο του 2019, με την άφιξη των πρώτων μονάδων του ρωσικού συστήματος, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει πως διακόπτει την συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης και η συμμετοχή της βιομηχανίας της σταδιακά θα έφθινε ως τον Μάρτιο του 2020. Η αμερικανική πλευρά είχε επίσης δηλώσει πως θα υπήρχαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για να αποθαρρύνει μελλοντικές αγορές άλλων ρωσικών συστημάτων.
Η Τουρκία είχε μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin τόσο ως αγοραστής όσο και ως προς τη συμμετοχή της βιομηχανίας της στην παραγωγή του.
Η αναγγελία πως θα αγόραζε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τους κινδύνους διαρροής μυστικών της τεχνολογίας του αεροσκάφους λόγω της διαδραστικότητάς του με το ρωσικό σύστημα, πράγμα που η Τουρκία αρνήθηκε αλλά δεν υποχώρησε στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο Ismail Demir δήλωσε πως τα σχέδια απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκαν. Ίσως οι καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού, που έπληξαν αρκετά κέντρα παραγωγής, να έπαιξαν κάποιον ρόλο αλλά το γεγονός παραμένει πως οι παραγγελίες συστημάτων τουρκικής κατασκευής συνέχισαν να εκτελούνται με την Τουρκία να παραμένει “πιστός συνεργάτης του προγράμματος”, κατά δήλωση του Τούρκου διευθυντή.
Η πλήρης απομάκρυνση της χώρας του θα επιβαρύνει τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος συμπαραγωγής με επιπλέον κόστος 600 εκατομμυρίων, συνέχισε ο κ.Demir.
Το Πεντάγωνο περιμένει αύξηση του κόστους στην επόμενη παραγγελία F-35 (και λόγω Τουρκίας)