Καθώς πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων κλάσης Ρουσσέν (Super Vita) από το Πολεμικό μας Ναυτικό, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το υπό μελέτη πρόγραμμα.
Οι συγκεκριμένες πυραυλάκατοι κατασκευάστηκαν εγχώρια, με σχέδιο της BAE Systems (πρώην Vosper Thornycroft) και εντάχθηκαν στον στόλο από τις αρχές του 21ου αιώνα, έχοντας έκτοτε αποδείξει την αξία τους στην προστασία των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Η αναβάθμιση προκύπτει από την εξέλιξη των ναυτικών απειλών και την ανάγκη για συντήρηση και εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους, ώστε να παραμείνουν αποτελεσματικά στον σύγχρονο πόλεμο.
Το πρόγραμμα, με στόχο να μην ξεπεράσει σε κόστος τα 350 με 400 εκατομμύρια ευρώ και για τα 7 σκάφη της κλάσης, προβλέπει μια σειρά εξελίξεων με τεχνολογία της Thales, που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα και την απόδοση τους σε σενάρια πιθανών απειλών. Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας γίνεται καθώς υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία με το ΠΝ σε πολλά σκάφη, η ίδια είναι γνωστός διεθνώς κατασκευαστής υψηλής τεχνολογίας, ενώ οι Ρουσσεν ήδη φέρουν παλαιότερα συστήματα της.
- Η αναβάθμιση που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει την εγκατάσταση της πιο σύγχρονης έκδοσης του Tacticos (αναφέρεται και ως Tacticos II), προσφέροντας ενισχυμένες ικανότητες διαχείρισης μάχης, δικτύωσης και επεξεργασίας πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, με ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι -παραμένοντας ανοιχτής αρχιτεκτονικής- μπορεί να παρέχει διαχείριση μάχης με υψηλή αυτοματοποίηση σε διαδικασίες που πριν ήταν χειροκίνητες, όπως και βέλτιστη αντίδραση σε απειλές. Παράλληλα μειώνει το φόρτο των χειριστών του, επιτρέποντας να επικεντρωθούν στη λήψη αποφάσεων. Συνολικά αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων μονάδων του ΠΝ και στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλών. Βέβαια δεν ξέρουμε πως θα “μιλά” το νέο Tacticos με το SETIS των φρεγατών κλάσης “Κίμων”, αλλά θα πρέπει να το δούμε αυτό στο μέλλον.
- Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση νέου ραντάρ, με πιθανότερο αυτή τη στιγμή το Thales NS110, που έχει προταθεί και για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Τελευταίας γενιάς, τεχνολογίας Active Electronically Scanned Array (AESA), προσφέρει βελτιωμένη εμβέλεια ανίχνευσης, αυξημένη ανάλυση και δυνατότητες πολλαπλών στόχων. Η εισαγωγή του NS110 θα ενισχύσει σημαντικά την εικόνα του πλοίου για την κατάσταση σε αέρα και επιφάνεια, παρέχοντας καλύτερη προστασία από απειλές όπως αεροσκάφη, drones και πυραύλους.
- Παράλληλα με τα παραπάνω, περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση νέου συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (ESM). Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή όπου οι αμυντικές τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία.
Συζητήσεις για την αναβάθμιση των Ρουσσέν έχουν ήδη ξεκινήσει με τη BAΕ Systems που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος, με τη Thales ως κύριο προμηθευτή. Όμως, η έναρξη του προγράμματος είναι υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης MEKO200HN. Αυτό αντανακλά την στρατηγική του Πολεμικού Ναυτικού να προχωρήσει σταδιακά σε όλα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι διατίθενται με τον πιο αποδοτικό τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο κρίσιμες μονάδες του Στόλου.
Έτσι η αναβάθμιση των Ρουσσέν δεν πρόκειται…
Η συνέχεια στο Naval Defence