Ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ κατήγγειλε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς ψηφοφορία ότι ο πόλεμος στο Σουδάν εξαπλώνεται σε νέους τομείς της χώρας που κατέχει ήδη το τραγικό παγκόσμιο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των εκτοπισμένων και των προσφύγων.
Η διπλωμάτης απο την Γκάνα Μάρθα Άμα Ακάγια Πόμπι δήλωσε θορυβημένη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ, για το γεγονός ότι «το Σουδάν είναι αντιμέτωπο με ολοένα χειρότερες καταστροφές που ενώνονται η μια με την άλλη και καταστροφική κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Έπειτα από επτά μήνες πολέμου ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, παραστρατιωτικοί), με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, «σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», τόνιζε τη Δευτέρα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αξιωματούχος αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.
Η σύρραξη για την εξουσία που ξέσπασε τη 15η Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, κατά εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, που όμως θεωρείται πολύ υποτιμημένη.
«Πέρα από το Νταρφούρ, φονικές συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, στην Ομντουρμάν και στην Μπαχρί (…) και επίσης στη Νότια Κορντοφάν, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από την Ελ Ουμπάιντ και τη Βόρεια Κορντοφάν», ανέφερε η κυρία Ακάγια Πόμπι, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας αρμόδια για την Αφρική.
Όμως «οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται σε νέες περιοχές, όπως οι πολιτείες Γκεζίρα, του Λευκού Νείλου και του Δυτικού Κορντοφάν, εκθέτοντας κι άλλους αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις» σε κίνδυνο, πρόσθεσε η γκανέζα διπλωμάτισσα, η οποία αναπλήρωνε χθες τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Επέμεινε πως στο Σουδάν πλέον εκτυλίσσεται η «μεγαλύτερη κρίση στον κόσμο ως προς τον εκτοπισμό πληθυσμού», καθώς οι πολίτες της χώρας που έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φθάνουν τους «7,1 εκατομμύρια».
Χειρότερα, ο ΟΗΕ δεν έχει μπορέσει να διανείμει «βοήθεια ζωτικής σημασίας» παρά σε 4,1 εκατ. Σουδανούς, δηλαδή «μόλις το 22% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη όπως κατέγραψαν ανθρωπιστικές οργανώσεις το 2023», πρόσθεσε.
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, έκανε λόγο για βιαιότητες «μεγάλης κλίμακας» εναντίον της φυλής Μασαλίτ στο Νταρφούρ και «κλιμάκωση» των συγκρούσεων που έχουν φυλετικά και εθνοτικά κίνητρα στο κράτος της ανατολικής Αφρικής.
Οι ΔΤΥ εννοούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το Νταρφούρ, αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν όπου ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες πως θα διαπραχθεί νέα «γενοκτονία», έπειτα από εκείνη που διαπράχθηκε τα χρόνια του 2000 από τους Τζαντζαουίντ -πρόγονοι των ΔΤΥ- για λογαριασμό του δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ