Είναι μια είδηση που προκάλεσε “σάλο” τις τελευταίες ημέρες και αφορά την εντοπισμό κινεζικού stealth J-20 από ινδικό Su-30. Όλα τα μέσα που αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό, γράφουν διθυραμβικά σχόλια για το κατόρθωμα του ρωσικού σουχόι και κατακεραυνώνουν τις δυνατότητες χαμηλής παρατηρισημότητας του νέου κινεζικού αεροσκάφους. Ίσως όμως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι.
Όλα ξεκίνησαν από μια δημοσίευση στην ινδική αμυντική ιστοσελίδα Indian Defence Research Wing(IDRW), το οποίο απέκτησε momentum όταν αναπαράχθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Το ινδικό δημοσίευμα περιγράφει ένα πιθανό περιστατικό που έλαβε χώρα στα σινοϊνδικά σύνορα κάπου στη περιοχή του Θιβέτ στα πλαίσια της πρόσφατης άσκησης “Gagan Shakti 2018“, όπου ινδικά Su-30 πέτυχαν να εντοπίσουν με τα ραντάρ τους τα κινεζικά J-20. Το άρθρο υπογράφει κάποιος guest writer με το όνομα “ABHOY ROY”, ο οποίος με φτωχά αγγλικά προσπαθεί να θέσει το ζήτημα της ενδεχόμενης αεροπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο χωρών με βάση τον αεροπορικό στόλο του διαθέτουν. Ωστόσο εκφράζει την άποψή του με ερωτηματικό και η ιστοσελίδα που τον φιλοξενεί, παραθέτει στο τέλος του άρθρου σχετικό disclaimer τονίζοντας πως πρόκειται για προσωπικές εκτιμήσεις που δεν την εκφράζουν και δεν εγγυάται την ακρίβειά τους.
Η είδηση αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Sputnik και μέσω αυτού, διαδόθηκε ακόμη περισσότερο.
To IDRW επανήλθε με νέο άρθρο έπειτα από πολλά ερωτήματα που έλαβε για το υποτιθέμενο περιστατικό, παραθέτοντας απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Αρχηγού της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) Birender Singh Dhanoa, στο οποίο όντως υποστηρίζει πως είναι δυνατός ο εντοπισμός των J-20 από τα ινδικά ραντάρ. Ο συγγραφέας του αρχικού άρθρου, απλώς περιγράφει ένα υποθετικό σενάριο όπως τονίζει το IDRW.
Το κατά πόσο είναι stealth το κινεζικό αεροσκάφος 5ης γενιάς J-20 είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και θα συνεχίσει να απασχολεί του αμυντικούς αναλυτές. Σίγουρα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Κίνα πάνω στην αεροπορική τεχνολογία σήμερα, υπολειπόμενο όμως αρκετά σε σχέση με τα αντίστοιχα δυτικά αεροσκάφη. Παρόλα αυτά, εισήλθε σε υπηρεσία πριν λίγους μήνες και φιλοδοξεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στη περιοχή. Το κατά πόσο είναι εντοπίσημο από ραντάρ παλαιότερης τεχνολογίας, δεν μπορεί να αξιολογηθεί επί του παρόντος με μοναδικά δεδομένα μια σύντομη αναφορά του Αρχηγού της IAF και ένα άρθρο άποψης ενός blogger. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα J-20 έχουν θεαθεί να πετούν με ανακλαστήρες και εάν όντως βρέθηκαν στην εμβέλεια των ινδικών ραντάρ, ίσως αυτό να εξηγεί τον εντοπισμό τους. Το γεγονός όμως πως η Κίνα αγοράζει ρωσικά σουχόι σωρηδών, ίσως να εξηγείται από το γεγονός πως το J-20 δεν αποδίδει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα…
Διαβάστε επίσης