Μάλλον την πρώτη πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφίας “loyal wingman”, παρουσίασε προ ημερών η Βρετανική Αεροπορία, καθώς ανακοίνωσε την ένταξη σε υπηρεσία του μη επανδρωμένου StormShroud, ως συνοδευτικό των μαχητικών της F-35B και Eurofighter Typhoon. Να θυμίσουμε πως “loyal wingman” χαρακτηρίζουμε τη συνοδεία επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, από μη επανδρωμένα, τα οποία υποβοηθούν την αποστολή τους, με οποιοδήποτε τρόπο, ως φορείς οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού, ως ανιχνευτικά, ως “δολώματα” κ.ο.κ.
Τι παρουσιάζει λοιπόν η Βρετανική Αεροπορία: Ένα εγχώρια κατασκευασμένο μη επανδρωμένο, το μοντέλο AR3 της εταιρείας Tekever, το οποίο θα φέρει ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, κατασκευής της Leonardo UK, με την ονομασία BriteStorm. Ουσιαστικά ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρεμβολής εχθρικών ραντάρ, οπότε το μη επανδρωμένο θα μπορεί να συνεργάζεται με τα μαχητικά “ανοίγοντας” τους το δρόμο σε εχθρικές άμυνες.
Το μικρό αεροσκάφος (είτε κάθετης απογείωσης, είτε εξαπόλυσης με καταπέλτη), κινείται με θερμικό κινητήρα, μπορεί να παραμένει σε πτήση έως 16 ώρες, πετά με χαμηλή ταχύτητα έως 90 χιλιόμετρα την ώρα -άρα σε πολεμική χρήση θα έχει απογειωθεί νωρίτερα για να προηγηθεί των μαχητικών- ενώ έχει μικτό βάρος 25 κιλών και οφέλιμο 4.

Βέβαια η λύση αυτή με το όνομα StormShroud (ως γενική ονομασία) δεν είναι ένα πλήρες “loyal wingman” το οποίο θα πρέπει να έχει μεγάλες ικανότητες αυτόνομης πτήσης με “ευφυή” χαρακτηριστικά και να μπορεί να δέχεται χειρισμό από το ίδιο το μαχητικό που συνοδεύει. Εδώ η επιλογή της Βρετανικής Αεροπορίας είναι πιο απλή, καθώς τα StormShroud θα επιχειρούν με την 216 Μοίρα η οποία έχει μετατραπεί σε δοκιμών μη επανδρωμένων. Σαφώς όμως μιλάμε για ένα σημαντικό επιχειρησιακό βήμα, πρακτικό και με τρέχουσα τεχνολογία, που θα δώσει πολύτιμη εμπειρία σε τακτικές και χρήση. Ενδιαφέρον έχει πως η εξέλιξη του όλου συστήματος έγινε από τη Βρετανική Αεροπορία, σε διάστημα λιγότερο από έτος, και με “οδηγό” τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
