Το ουγγρικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει «το ταχύτερο δυνατό» την εισδοχή της Σουηδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δήλωσε χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο» απάντησε ο κ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ, η χώρα της οποίας είναι το ένα από τα δυο τελευταία εναπομείναντα μέλη του NATO -το άλλο είναι η Τουρκία- που δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για την ένταξη του σκανδιναβικού κράτους στην ατλαντική συμμαχία.
«Η Ουγγαρία είχε πει επανειλημμένα πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα η οποία θα επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας», εξήγησε ο Νορβηγός.
«Αναμένω τώρα η Ουγγαρία να τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Το ουγγρικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει (την εισδοχή της Σουηδίας) χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», επέμεινε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Η κυρία Νόβακ -ο ρόλος της οποίας είναι πρακτικά εθιμοτυπικός- από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας της δεν έχει μεταβληθεί. Διευκρίνισε πως συζήτησε το ζήτημα με τον εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν πριν από το ταξίδι της στις Βρυξέλλες.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο της δικής του χώρας, που πλέον μένει επίσης να το επικυρώσει, το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας στο NATO.
Η Σουηδία και η Φινλανδία, εγκαταλείποντας την πολιτική ουδετερότητας που εφάρμοζαν για δεκαετίες, υπέβαλαν αιτήματα να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Φινλανδία έγινε και τυπικά το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας τον Απρίλιο.