Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για να ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν “να μεσολαβήσει” για να διασωθούν οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο ανάμεσα στον Λίβανο και το ισραηλινό κράτος.
Ο Λαπίντ διορίστηκε την Παρασκευή πρωθυπουργός στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε κάνει με τον Ναφτάλι Μπένετ που προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία. Στην περίπτωση διάλυσης της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός μέχρι τη διενέργεια εκλογών, με αναπληρωτή του τον Μπένετ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο συνασπισμός τους έχασε την πλειοψηφία του, γεγονός το οποίο προκάλεσε τη διάλυση του κοινοβουλίου, την προκήρυξη εκλογών για τον Νοέμβριο και ως εκ τούτου την άνοδο στην πρωθυπουργία του Λαπίντ.
Αυτός αναμένεται να είναι προσωρινός πρωθυπουργός ως τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Ήδη από την επομένη της ανόδου του Λαπίντ στην πρωθυπουργία, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της λιβανικής Χεζμπολάχ, τα οποία κατευθύνονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Καρίς στην Μεσόγειο, εν μέσω μιας αναζωπύρωσης των εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.
Πριν από την αναχώρησή του για τη Γαλλία, επίσκεψη που αρχικά προβλεπόταν να κάνει ο προκάτοχός του Ναφτάλι Μπένετ, ο Λαπίντ δήλωσε ότι θέλει να συζητήσει με τον πρόεδρο Μακρόν για τις “επανειλημμένες επιθέσεις κατά του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου, κάτι το οποίο το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει”.
Οι δράστες των επιθέσεων με drones “οφείλουν να ξέρουν ότι παίρνουν ανώφελο ρίσκο, η λιβανική κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει την Χεζμπολάχ ειδάλλως θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς”, υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
“Η Χεζμπολάχ συνεχίζει στον δρόμο της τρομοκρατίας και υπονομεύει την ικανότητα του Λιβάνου να καταλήξει σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα”, είχε σχολιάσει ήδη από το σαββατοκύριακο.
Παρίσι πριν από τον Μπάιντεν
Η επίσκεψη αυτή γίνεται πριν από αυτήν, την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Σαουδική Αραβία, του Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο γειτονικές χώρες που επισήμως παραμένουν σε πόλεμο, είχαν αρχίσει τον Οκτώβριο του 2020 διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο οι συνομιλίες ανεστάλησαν τον Μάιο του 2021 λόγω διαφορών που αφορούσαν την έκταση της διαφιλονικούμενης ζώνης και ιδίως το κοίτασμα του Καρίς.
“Γνωρίζουμε τη σημασία της θέσης της Γαλλίας στα ζητήματα που σχετίζονται με τον Λίβανο και θα ζητήσουμε από τη Γαλλία να μεσολαβήσει για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θέλουμε να φτάσουν ως το τέλος για τα ζητήματα φυσικού αερίου”, δήλωσε σε δημοσιογράφους Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Το Ισραήλ υπέγραψε στα μέσα Ιουνίου συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η οποία προβλέπει την υγροποίησή του για την αποστολή του στην Ευρώπη.
Η Γηραιά Ήπειρος επιδιώκει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της μετά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις παραδόσεις της φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.
Το Ιράν στην ατζέντα
Πέραν της Χεζμπολάχ, το Ιράν αναμένεται να βρίσκεται στο πρόγραμμα των συνομιλιών Μακρόν-Λαπίντ, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να πείσει τις δυτικές δυνάμεις να μην ανανεώσουν τη συμφωνία επίβλεψης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.
“Είναι σημαντικό η θέση μας εναντίον αυτής της συμφωνίας και εναντίον της πυρηνικοποίησης του Ιράν να εισακουσθεί τώρα”, σημείωσε σήμερα ο Λαπίντ.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι φοβούνται ότι το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο –κάτι το οποίο αρνείται η Τεχεράνη– εκφράζουν κυρίως φόβους ότι η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει στο Ιράν να ξαναγεμίσει τα ταμεία του για να αυξήσει τη βοήθειά του προς τους συμμάχους του στα σύνορα του Ισραήλ, όπως είναι η λιβανική Χεζμπολάχ ή η παλαιστινιακή Χαμάς.
Ως πρωθυπουργός ο Ναφτάλι Μπένετ είχε υποστηρίξει το “δόγμα του χταποδιού” απέναντι στην Τεχεράνη, λέγοντας ότι θέλει να την στοχοθετήσει άμεσα κι όχι μόνον “τα πλοκάμια της” στην περιοχή.
Παίρνοντας τα ηνία από αυτόν, ο Λαπίντ δεσμεύτηκε να “κάνει ο,τιδήποτε μπορεί” για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο ή “να ριζώσει στα σύνορα” του Ισραήλ, αναφερόμενος κυρίως στην γειτονική Συρία.