Ο φορητός αντιαεροπορικός πύραυλος Stinger αν και βρίσκεται σε υπηρεσία για πολλές δεκαετίες ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, παραμένει επίκαιρος και μάλιστα ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να τον αναβαθμίσει για να αυξήσει την ικανότητά του ενάντια πλέον και σε μη επανδρωμένα συστήματα.
Ο κλασικός πυραύλος Stinger περιέχει έναν μηχανισμό πυροδότησης που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απ’ ευθείας χτύπημα του στόχου (hit to kill), ο οποίος γενικά είναι αποτελεσματικός ενάντια σε εχθρικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα.
Η εμφάνιση όμως μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) χαμηλού ίχνους, που αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο από κράτη παρίες και τρομοκρατικές ομάδες, αποτελεί απειλή για τις φίλιες δυνάμεις και νέα πρόκληση για τον βετεράνο Stinger, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των UAS και του χαμηλού τους θερμικού ίχνους. Αυτό συχνά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αστοχία εναντίον ενός στόχου κατηγορίας UAS.
Στα πλαίσια αυτά υπήρξε ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την κεντρική υπηρεσία προμηθειών του αμερικανικού Στρατού προς τις αντίστοιχες βιομηχανίες, προκειμένου να εντοπίσει υποψήφιους ανάδοχους για την ανάπτυξη μίας νέας πολεμικής κεφαλής και πυροσωλήνα.
Φωτογραφίες: Άλματα με πύραυλους Stinger για Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο βασικός πυροσωλήνας M934E6 του Stinger είναι ένα σύνθετο ηλεκτρομηχανολογικό σύνολο που ενσωματώνει υβριδική μικροηλεκτρονική, προηγμένα αδρανειακά και φυγοκεντρικά εξαρτήματα και ηλεκτρο-εκρηκτικές συσκευές σε ένα ενιαίο πακέτο πυροδότησης.
Η άμεση αντικατάσταση των στα πρόθυρα της λήξης τους πολεμικών κεφαλών και πυροσωλήνων διαμόρφωσης παλαιού με καινούριους πυροσωλήνες προσέγγισης και συλλογές πολεμικών κεφαλών θα ενισχύσει την ικανότητα των πυραύλων να εμπλέκουν και εχθρικά UAS, χωρίς να χάνει την υπάρχουσα λειτουργία πυροδότησης με απευθείας χτύπημα.
Η προμήθεια αυτή των νέων πυροσωλήνων θα γίνει για λογαριασμό του αμερικανικού Στρατού, αλλά θα μπορεί να υποστηρίξει αντίστοιχες αιτήσεις και από πελάτες εξωτερικού μέσω χρηματοδότησης FMS.
O Stinger είναι ένας ιδιαίτερα διαδεμένος πύραυλος της κατηγορίας σε υπηρεσία με δεκάδες χώρες, και στην Ελλάδα όπου διατίθεται σε μονάδες πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού.
Η υπόθεση κλοπής των απορρήτων σχεδίων του πυραύλου Stinger από την Ελλάδα