Τον Τούρκο Πρόεδρο συνάντησε στην Άγκυρα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, David Lammy, όπως και τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν, όπου και εκθείασε την “στρατηγική σχέση” των δύο χώρων, τις τουρκικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ουκρανικό, και τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις που συνεχώς βελτιώνονται. Μάλιστα είπε πως δεν “περνά μήνας που να μην μιλήσω με τον Φιντάν” από τότε που ανέλαβε το υπουργείο.

Ο ίδιος, δίνοντας συνέντευξη στη Χουριέτ, είπε πως “έχουμε μεγάλη πρόοδο στην πιθανή εξαγωγή μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία και είμαστε σίγουροι πως και οι 4 εταίροι της κοινοπραξίας, υποστηρίζουν αυτήν την πώληση”. Συνέχισε λέγοντας πως “η τουρκική ένταξη στους χρήστες του Eurofighter θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των κύριων νατοϊκών χωρών”, ενώ τόνισε την ήδη εξελιγμένη τουρκοβρετανική αμυντική συνεργασία η οποία έχει θεσμοθετηθεί με σχετικό φορέα.
Σε ανάλογο τόνο, είχαμε και τις προχθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, του Thomas Barrack, που είπε ότι αναμένει τους Τραμπ και Ερντογάν, να λύσουν το ζήτημα των αμυντικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας έως το τέλος του έτους. Και πως μάλιστα το Κογκρέσο ενδιαφέρεται να “ξαναδεί το θέμα”. Ζητήματα δηλαδή που ανοίγουν ευθέως το δρόμο για προμήθεια F-35 στην Τουρκία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της από το 2019, που εξεδιώχθη από το πρόγραμμα.
Τα παραπάνω συνδυάζονται με τις διάφορες ανακοινώσεις που κάνουν Τούρκοι επίσημοι ότι πλησιάζει η απόφαση για παραγγελία Eurofighter, αλλά και πως “υπάρχει καλή διάθεση από πλευράς ΗΠΑ για τα F-35”. Όλα μαζί δηλαδή καλλιεργούν και επισημαίνουν την φανερή και παρασκηνιακή συζήτηση που γίνεται, για την ενίσχυση της Τουρκικής Αεροπορίας, που περιγράφεται κιόλας σε νατοϊκούς κύκλους ως “αναγκαίας” για τον κομβικό τουρκικό ρόλο στην περιφέρεια της.
Αισιοδοξία Ερντογάν για άρση αμερικανικών κυρώσεων, πλησιάζει η Τουρκία στα F-35;