Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας, αγαπητέ Tayyip, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία την οποία μας επιφυλάξατε σήμερα στην Άγκυρα.
Σε μία συνάντηση που -αξίζει να σημειωθεί- είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας. Κανονικότητα, η οποία θα έλεγα ότι διαμορφώνει και μία καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα.
Κι αυτό νομίζω ότι είναι και το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα. Ένα μήνυμα, το οποίο το θεμελιώσαμε προ ολίγων μηνών στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα και με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών στη συνέχεια, οικοδομήθηκε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα, όπως είχαμε συμφωνήσει και υπό την ευθύνη των δύο Υπουργών Εξωτερικών, σε τρία επίπεδα: στον πολιτικό διάλογο, στη θετική ατζέντα και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη, αλλά και για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Και είναι πολύ σημαντικό ότι, όπως είχαμε δρομολογήσει, αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, με αμοιβαίο όφελος.
Αναφερθήκατε στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε και οι δύο στον τομέα της οικονομίας και είχαμε πράγματι συμφωνήσει να υπάρχει μία περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.
Θέλω να χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου σήμερα και την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας και να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι διεξήχθη ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή πολλών επιφανών Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.
Νομίζω ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, παρά τα εμπόδια στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Κινούμαστε αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και παράλληλα, οι δύο λαοί μας, όπως είχα δεσμευτεί τον Δεκέμβριο, απολαμβάνουν τους καρπούς μιας σημαντικής πρωτοβουλίας: να μπορούν Τούρκοι επισκέπτες και οι οικογένειές τους να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά. Και χάρη στη συνεννόηση που πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκδοση βίζας, αυτή η διαδικασία διαρκεί πια μόνο λίγα λεπτά.
Είχα την ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες να επισκεφτώ τη Λέσβο και τη Χίο. Διαπίστωσα ο ίδιος πόσο γρήγορη και πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή η διαδικασία. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν με άμεσο τρόπο και με λιγότερη γραφειοκρατία.
Αλλά θα έλεγα ότι και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και ειδικά μεταξύ της Αστυνομίας και του Λιμενικού αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Ένας συντονισμός τον οποίο τον θέλουμε τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας.
Ξέρουμε, εξάλλου, ότι και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά κύματα. Και η Τουρκία έχει πιεστεί πολύ. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμφωνούμε και με ευρωπαϊκό σχέδιο ώστε να ανακουφιστεί με τη σειρά της μέσω οργανωμένων μετεγκαταστάσεων.
Ταυτόχρονα, οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούν -και το πιστεύω βαθιά αυτό- μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.
Από τη μια πλευρά, η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει.
Ενώ στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος.
Όπως έχω ήδη τονίσει, ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία.
Και βέβαια, στο πνεύμα της αρμονικής συνύπαρξης εντάσσεται και ο σεβασμός των διεθνών κανόνων προστασίας της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως όταν μιλάμε για μνημεία τα οποία αποτελούν πανανθρώπινη περιουσία υπό την ομπρέλα της UNESCO. Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Erdoğan τη στεναχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος.
Άκουσα αυτά τα οποία είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου, έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους και να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό, που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, είχαμε την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Erdoğan να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για γεγονότα τα οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, φέρνουν μόνο οδύνη και πόνο και τα οποία πρέπει να σταματήσουν με έναν τρόπο μόνο: με την καταδίκη της δεσποτικής επιθετικότητας, αλλά και της ωμής τρομοκρατίας. Με την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, σε μία πορεία με διαρκή πυξίδα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.
Μέχρι εδώ δεν συμφωνούμε, όμως συμφωνούμε σε άλλα. Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε μία ανακωχή διαρκείας. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ναι, συμφωνούμε ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί μία χερσαία επίθεση στη Ράφα.
Όπως επίσης συμφωνούμε και στο γεγονός ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών, θέση την οποία υποστηρίζουμε απόλυτα και ενεργά ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και ως χώρες της περιοχής.
Και στο ίδιο πλαίσιο συζητήσαμε, προφανώς, και το κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς. Ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο. Γι΄ αυτό και χαίρομαι για τον ορισμό της κας Holguín ως προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών.
Και αναφερόμενος μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγώ θα επαναλάβω από το βήμα αυτό ότι η Ελλάδα υποστήριξε και υποστηρίζει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, της ενσωμάτωσής της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου δίνουν μια θετική προοπτική στην επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά θα ερμηνευτούν σωστά και ότι μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και από την δική σας την πλευρά.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Tayyip, και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας. Απόδειξη ότι πέραν των όσων είπαμε για την οικονομία, για το μεταναστευτικό, για τις διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων, οι Υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της υγείας και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου αναγνωρίζουμε και οι δύο ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση.
Κάνοντας δύο ακόμα βήματα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των λαών μας στο παρόν, γιατί το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο.
Και με το βλέμμα λοιπόν στα πολλά που μας ενώνουν, επιθυμούμε να πυκνώσουμε στο επόμενο διάστημα τις διμερείς μας επαφές, να συνεχίσουμε υπό τον συντονισμό των δύο Υπουργών Εξωτερικών αυτόν τον θετικό δρόμο τον οποίο έχουμε διαβεί τον τελευταίο χρόνο.
Και με αυτές τις σκέψεις θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου, πιθανόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σίγουρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και βέβαια να ανταποδώσουμε και εγώ και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την επίσκεψη την οποία κάνατε στην Αθήνα, με την επόμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως έχουμε συμφωνήσει, θα λάβει χώρα στην Άγκυρα εντός αυτού του έτους”.
θα ηταν πραγματικα ενδιαφερον αυτο το σεναριο περα απο τα οικονομικα, το ερωτημα ομως ειναι το εξης τι κερδος εχει η ντασο με το να κανει τα μιραζ στην ηλικια που βρισκονται μινι ραφαλ? γιατι δηλαδη να μην πει θες μετεορ? ραφαλ δεν καταλαβαινω τι κερδος θα εχει εκτος αν υποχρεωση της χωρες σε συμμετοχη στο νεο αεροσκαφος.
Ας επαναπιστοποιθεί πρώτα το υπάρχον απόθεμα πυραύλων των Μ2000 μας, και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τυχόν νέα όνειρα… εεε όπλα.
Φρεγάτες τίποτα
F16V τίποτα
Τορπιλες τίποτα
Μιράζ τίποτα
Ενεργή προστασία Leo τίποτα
Πάει η ισορροπία….
Ας μπει επιτέλους link-16 και να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των MICA σε NG, που αποδεδειγμένα θα μπορούν να φέρουν τα δικά μας -5 και είμαστε κομπλέ. Επίσης, ας κοιτάξουν, να συμπληρώσουν 1 ακόμη μοίρα(τουλάχιστον), με -5 ακόμη και υποδεέστερων από τα δικά μας(πχ -5F), γιατί γλυκά γλυκά, με διάφορα προσχήματα, βλέπω τα mirage γενικότερα, να τα τρώει η μαρμάγκα… Αν τώρα, είναι τόσο αναγκαίος ο meteor, οκ, πάω πάσο, αλλά για 1 έστω φορά, ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα(ή αναγκαία) και μετά βλέπουμε πολυτέλειες…
“…έχουν εγκαταληφθεί στην μοίρα τους, δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.” Δυστυχώς η τελευταία πρόταση του άρθρου, σε ότι έχει σχέση με την άμυνα τουλάχιστον, τα λέει όλα…
Ερώτηση για όποιον ξέρει: τα νέα αεροσκάφη G550 των Τούρκων σε ποιο βαθμό θα μπορούν να επηρεάζουν τις βολές των μαχητικών μας; Τα ραντάρ που θεωρητικά λέτε θα μπορούν να στοχεύουν θα βλέπουν; Οι πύραυλοι οι ίδιοι μήπως δε θα εντοπίζουν τους στόχους τους;
Η συλληψη της ενσωματωσης των σαν ιδεα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσα. Βεβαια, εδω περα, το θεμα εαν αυτος ο εξαιρετικος πυραυλος θα πρεπει να επικετνρωθει στα λιγοστα “High Value Targets” της ΤΗΚ, ή να χρησιμοποιηθει σχεδον αποκλειστικα εναντια στον στολο των μαχητικων με βαζει να θεωρω σαν ποιο πιθανο το δευτερο απο το πρωτο. Το πλεονεκτημα της 1ης βολης BVR και μαλιστα με μεγαλα ποσοστα επιτυχιας δελεαζει! Υπο το πρισμα των προσφατων εξελιξεων στις διμερεις σχεσεις ΗΠΑ-Τουρκιας, θεωρω εξαιρετικα πιθανο την εκκινηση ενος προγραμματος ενσωματωσης ρανταρ AESA της ASELSAN σε μερος του στολου των F-16 που θα περιλαμβανει τα «Β30» αλλα και μαλλον ενα τμημα των «Β50+». Οποτε μεσοπροθεσμα απεναντι στα ελληνικα F-16V μαλλον θα πρεπει να περιμενουμε ενα παραπλησιο υποδειγμα τουρκικης προελευσης.
Δεν μπορω επισης να μην ξεχασω οτι η ΤΗΚ στα «δικα» της F-35 οταν αυτα θα τα παραλαβει (η προοπτκη ειναι πλεον οτι θα συμβει με σημαντικη καθυστερυση), θα χρησιμοποει ακριβως τον ιδιο πυραυλο.
Σε οτι αφορα το θεμα του εκσυγχρονισμου των Μ-2000, σε ενα γενικοτερο πλαισιο, θα ηταν αξιο μελετης εαν αλκομη και τα παλαιοτερα Μ2000EGM εξοπλισμενα με το παλαιο RDM, ειναι δυνατο να αποκτησουν καποιες βελτιωμενες δυνατοτητες. Βεβαια σε μια τετοια περιτπωση ενα προγραμμα δεν θα περιοριστει στο να φορεθει κοινος Η/Υ και λινκ-16 με τα νεοτερα Μ2000-5, αλλα μαλλον θα μπορουσε να απρριλαμβανει την αντικατασταση καποιων απο τα ηλεκτρονικα ισχυος του παλαιου ρανταρ διατηροντας αυτουσια τν κεραια του. Σιγουρα δεν μποριε καποιος να περιμενει πολλα, αλλα μια βελτιωση των επιδοσεων των Μ2000EGM θα πρεπει να την περιμενουμε. Το επιθημητο ειναι να απομακρυνθουμε απο την προωρη αποσυσρση εξαιτιας γηρανσης και δυσκολιας ανευρεσης ανταλλακτικων, αλλα και παραλληλα να μπορεσουν το ιδιο να αποκτησουν καποιες δυνατοπτητες βολης MICA-EM/IR. Η αγορα ενος περιορισμενου αποθεματος απο METEOR μποριε να συνδιαστει μια ανακατανομη του υπαρχοντος αποθεματος των βληματων MICA-IR/EM ακομη και για χρηση απο τα M2000EGM αναβαθμησμενα σε ενα επιπεδο “plus”.
Πτήση, αν ξέρεις, μέχρι πότε οι Γάλλοι θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των mirage με ανταλλακτικά και αναβαθμίσεις; Αν δεν κάνω λάθος, το Mirage δεν κατασκευάζεται πλέον (μόνο Rafale και ετοιμάζονται για FCAS). Χωρίς γραμμή παραγωγής δεν θα είναι πιο δύσκολο και άρα πιο ακριβό να βρούμε ανταλλακτικά για τα δικά μας; Και δεν θα θέλουν οι Γάλλοι να προωθήσουν όσο μπορούν το Rafale (και αργότερα το FCAS), ειδικά σε πρώην πελάτες που έχουν Mirage, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την υποστήριξη των Mirage; Δεν ξέρω, ρωτάω… Δεν γνωρίζω τι παίζει στην γεωπολιτική αγορά και πόσο συμφέρει τη Γαλλία η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Mirage και μέχρι πότε…
Επίσης, θα μας συνέφερε εμάς να αντικαταστήσουμε τα Mirage με Rafale, όχι υπό οικονομικό πρίσμα (αυτό είναι πονεμένη ιστορία), αλλά υπό το πρίσμα εξοικείωσης με την γαλλική τεχνολογία για τους πιλότους μας (υποθέτω, χωρίς να το γνωρίζω, ότι Mirage και Rafale έχουν κοινά χαρακτηριστικά και στο χειρισμό και στις πτητικές τους ικανότητες) αλλά και από άποψη υποδομών για την στέγασή τους; Ευχαριστώ.
Δυστυχώς η τελευταία παράγραφος απηχεί την ζοφερή πραγματικότητα..
Στο θέμα μας τώρα ο ΜETEOR είναι αναμφισβήτητα ένα όπλο που δεν θα έπρεπε να λείπει απο το οπλοστάσιο μας και αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί σοβαρά και πατριωτικά την εθνική μας άμυνα θα έπρεπε ήδη να υπήρχαν αυτά τα όπλα….Όμως ακόμα και αν δεν είχαμε τα χάλια που έχουμε ( οι FOS ακόμα περιμένουν..) αξίζει να κάνουμε πανάκριβες επενδύσεις σε όπλα όπως scalp exocet meteor όταν έχουμε μόλις 24 πλατφόρμες χρήσεις τους? ακόμα και αν πετυχαίναμε διαθεσιμότητες πολύ υψηλές παραπάνω από 20 μαχητικά δεν θα είχαμε διαθέσιμα….τι να πρωτοκάνουν και …που να πρωτοβρεθούν…
Η λογική λέει πρώτα απέκτησε ικανό αριθμό αεροσκαφών τουλάχιστον δυο μοίρες απο 20 μαχητικά έκαστη και ύστερα αγορά πανάκριβων υπερόπλων ,διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε πυραύλους και να μήν έχουμε Μιράζ να τους χρησιμοποιήσουμε……
Όνειρα όνειρα, είναι δωρεάν.. Μακάρι να άκουγε κάποιος
Θα ξεκινήσω, υποστηρίζοντας πως δε θα δούμε Meteor στα 2000-5, εδώ είναι δύσκολο να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να εκσυγχρονιστούν. Όμως, υπάρχει και άλλο ζήτημα που όλοι το γνωρίζουμε. Τα 24 σκάφη είναι λίγα για τους δύο ρόλους που προορίζονται, αναχαίτηση και πλατφόρμα εκτόξευσης των scalp. Σε περίπτωση σύγκρουσης πως θα διαμοιραστούν και που θα πέσει το βάρος; Aν το βάρος πέσει στη χρήση τους ως φορέας των scalp, πόσα θα απομείνουν για να εκτοξεύσουν τους meteor, λαμβάνοντας υπ’ όψη πως δε θα είναι και τα 24 διαθέσιμα (κάποια θα είναι σε συντήρηση). Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που κατά τη γνώμη μου δε θα δούμε ποτέ τον Meteor στα μέρη μας.
Γιατί όχι στα F-16V?
Ορισμένες παρατηρήσεις επί του κειμένου:
Η συμφωνία για την αναβάθμιση των Μ2000-9 έχει ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο 2017 (και όχι το καλοκαίρι του 2018), χωρίς πολλά στοιχεία:
https://www.ptisidiastima.com/uae-upgrade-mirage-2000-9/
https://www.dassault-aviation.com/en/group/press/press-kits/dassault-aviation-welcomes-mirage-2000-9-upgrade/
Τα 140 χλμ (75 n.m.) είναι λίγο αισιόδοξο νούμερο για αποκάλυψη F-16 από το RDY-2, ακόμα κι αν ο στόχος είναι “τούμπανο” (φορτωμένο βαρέως με όπλα και δεξαμενές)… αλλά θα έχετε τις πηγές σας, οπότε δεν μπορώ να σας αμφισβητήσω
Δεν είναι σίγουρο ότι απαιτείται νέος υπολογιστής στο Α/Φ -5 Mk2 για τον Meteor. Σημειωτέον ότι αυτό φέρει την MDPU, τον υπολογιστή του Rafale (ελληνιστί, ριπή): https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-5-mk2/
Όσον αφορά το link, το θεματάκι που αντιμετωπίζουμε είναι ότι, ακόμα κι αν ο στόχος έχει υποδειχθεί μέσω link (είτε πρόκειται για Link16, είτε για το link του -5), το μαχητικό θα πρέπει να έχει “δει” τον στόχο με το δικό του ραντάρ πριν εξαπολύσει πύραυλο, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν ο στόχος είναι δυσδιάκριτος (ελληνιστί, στελθ)…
Αυτήν την μικρή αδυναμία την έχουμε επισημάνει εδώ και πολλά έτη: https://www.researchgate.net/publication/234111818_Aeroskaphe_Chameles_Parateresimotetas_Stealth_Meros_B_Antimetopise (σελ. 78 του περιοδικού)
Ευελπιστούμε ότι θα αποκατασταθεί στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Μαχόμενων Γερακιών σε Έχιδνες… Όπως άλλωστε έχει επιτύχει εδώ και πολλά χρόνια η Ριπή και ο Τυφών, ενώ εκτιμάται ότι θα κάνει εν ευθέτω χρόνω και ο Γρύψ.
Τέλος, συναφώς με το θέμα, αναφέρεται και μία εκκωφαντική πληροφορία, η οποία ενεφανίσθη εχθές, όλως αιφνιδίως:
“Pakistan Amraams can be made ineffective: US assured Manohar Parrikar”
https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/pak-amraams-can-be-made-ineffective-us-assured-manohar-parrikar/articleshow/68506398.cms
“The United States had assured India that Pakistan won’t use F16s and Amraams (advanced medium range air-to-air missiles) for offensive purposes as the US had an effective end-user monitoring process and the systems could be made ineffective if they were misused”
Και ο νοών, νοείτω…
Όπως είχα γράψει σε προηγούμενα σχόλια το RDY του M2000-5 δεν έχει τις επιδόσεις ώστε να αξίζει η τοποθέτηση METEOR.
Τα detection ranges που μπορεί να δώσει είναι πολύ χαμηλότερα από τις επιδόσεις του πυραυλου
Από που προκύπτει πως το RDY μπορεί να δει το F16 στα 140 Km που γράφετε?
Το F16C έχει F16C RCS ~1.2mm2
Από μια σύντομη ερευνα :
(F16 net,
https://defence.pk/pdf/threads/radar-ranges-of-different-fighters.94948/)
RDY (M2000-5)
For RCS 0.0001 m2 class target: 4~5 km+
For RCS 0.001 m2 class target: 7~8 km+
For RCS 0.1 m2 class target: 22~27 km+
For RCS 1.0 m2 class target: 40~47 km+
For RCS 5.0 m2 class target: 60~70 km+
For RCS 10.0 m2 class target: 70~84 km+
RDY-2 (mirage 2000-5/-9)
Can Track – 24 Targets
Can Simultaneously Engage – 4 Targets
Max Track for 5 sqm RCS – 80 km
http://www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-5039-start-30.html
Σαφώς με την υπάρχουσα κατάσταση η συζήτηση περί εκσυχρονισμού των M2000-5 και αγοράς METEOR είναι purely hardcore sci-fi!!!!
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των ΗΑΕ θα δούμε ότι οι προμήθειας που κάνουν είναι από τις πιο ορθολογιστικές όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου αλλά παγκοσμίως . Οι δε ΕΔ των ΗΑΕ είναι από τις πιο ισχυρές χωρίς να ξοδεύονται τα δις που ξοδεύουν οι Σαουδάραβες πχ. Επίσης έχουν ξεκινήσει και μια πολύ σοβαρή αμυντική βιομηχανία συνεργαζόμενοι με σχεδόν όλους όσους παρουσιάζουν κάτι ενδιαφέρον για αυτούς . Επίσης από τους λίγους που δεν έπεσαν στην παγίδα των ευρωπαϊκών μαχητικών Rafale & Eurofighter ορθώς σκοπεύοντας σε F35 σε κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.
Θα είχε ενδιαφέρον μια παρουσίαση των Union Forces στο μέλλον
Mικρος αριθμός σύγχρονων Μ2000 και απροθυμία υποστήριξης απο την Γαλλία σε λογικές τιμές σημαίνει θάνατος.
Ας τα λιώσουνε σε αερομαχιες μέχρι να έρθουν τα F16V και μετά πωληση σε Draken International να παίζουν τα αμερικανάκια.
Αν είχαμε 50 MIRAGE 2000-5 θα είχε νόημα.
Τώρα έχουμε μόλις 24 και τους ζητάμε να ρίχνουν SCALP , αν κάνουν και αναχαιτίσεις ….
Τι να προτοκάνουν τόσο λίγα αεροσκάφη …..
Σε περίπτωση σύγκρουσης θα δούμε το φαινόμενο να μην έχουμε Mirage για να ρίξουμε τους πυραύλους ….
Απλα για να ξερετε δυνατοτητα link-16 εχουνε μονο η χωρες που ανηκουν στο NATO.
Τουυτο το scenario είναι το ιδεώδες.
Ολίγο δύσκολο να υλοποιηθεί διότι εντω Ελλαντα!
Πάντως ο Αντώνης πιο πάνω έχει δίκιο. Καλύτερα να πάμε στον εκσυγχρονισμό των Mica σε NG, με Link16, να φουσκωσουμε ισως λιγο το αποθεμα Scalp (λεω εγω τωρα…) και ίσως να γίνει μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των Mica/Scalp σε F16? Και σκουπα φουλ για ανταλλακτικά/κινητηρες οταν τα αποσυρουν οι Γαλλοι?
Η αξία των Meteor είναι δεδομένη, όπως όμως και η έλλειψη χρημάτων (και εγκεφαλου…) εκ μέρους μας.
Για αναβάθμιση των mirage2000 μιλαμε την στιγμη που η Ίδη υπογεγραμμένη των f16 εχει κολλήσει ποιος ξερει που οπως και τοσα αλλα
Σαν θεωρητικο θεμα συζήτησης απο την αλλη μια χαρα μιας και ολα τινουν να θεωρια πλεον
Η δυνατότητα του meteor να κατευθυνθεί απο αεροσκάφος που δεν ειναι αυτο που τον εκτόξευσε οπως ένας πύραυλος επιφάνειας- επιφάνειας μεγάλης εμβέλειας μέσω datalink ειναι το μεγάλο πλεονέκτημα.Πολυτιμος για Ελλάδα σε περιβάλλον Ανατολικής Μεσογείου παρα στο Αιγαίο.
Ο περιορισμένος αριθμός των -5 ειναι πρόβλημα.
Ομως ετσι ειναι οι αεροπορίες του μέλλοντος μικρός αριθμός αεροπλάνων(ακριβών) που θα μπορούν να διαχειριστούν υπερόπλα για όλους τους σκοπούς.
Σίγουρα και το f-16 θα απόκτηση δυνατότητα βολής meteor ή κάποιου παρόμοιου βληματοσ καθώς σχεδιαστικά ο amraam βρίσκεται στα τελευταία του άλλωστε ποτε δεν αποτέλεσε αντικαταστάτη του θρυλικού Phoenix!
Τόσο φιλοαμερικανική κυβέρνηση η Ελλάδα δεν είχε ποτέ άλλοτε στα χρονικά. Μη σας ξεγελάει ο αριστερός μανδύας τα γεγονότα μιλάνε.
Αυτή η κυβέρνηση έχει φροντίσει να απαξιώσει τα γαλλικά μιράζ. Μην ξεχνάμε ότι ο εμπορικός ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σκληρός και μπλέκουν άμεσα οι κυβερνήσεις. Οπότε τα μιράζ έχουν απαξιωθεί. Oύτε FOS δεν υπογράφεται την στιγμή που η άλλη πλευρά πήρε ένα γενναίο (το μοναδικό επι μνημονιακών χρόνων) συμβόλαιο για τα F-16V.
Ευτυχώς που πιθανότατα θα αλλάξουμε κυβέρνηση γιατί αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι τα μιράζ θα είχαν την τύχη και των S-300 (ένα ακόμα κύριο οπλικό σύστημα), σιωπηρή απαξίωση δια της εγκατάλειψης…
Θεωρω ότι το άρθρο είναι ένα “data fusion” όλων των σχολίων που έχουν γραφτεί κατά καιρούς εδώ.
Η επιχειρησιακή αξία αυτού του όπλου είναι δεδομένη. Game changer που λένε και στο χωριό μου…
Επομένως καταλαβαίνουμε πόση μεγάλη σημασία έχει η διασύνδεση συστημάτων και αισθητήρων. Στην περίπτωση μας το link 16.
Έγκλημα που δεν το έχουμε τοποθετήσει στα περισσότερα αεροσκάφη; Ναι…
Είναι μεγαλύτερη ανάγκη – προτεραιότητα να το τοποθετήσουμε σε όσες περισσότερες πλατφόρμες μπορούμε. Σε όλους τους κλάδους. Δεν νοείται εκσυγχρονισμος φρεγατών χωρίς αυτό.
Όλοι οι αισθητήρες από όλες τις πλατφόρμες (πλωτά, εναέρια, χερσαία) πρέπει να μοιράζονται την ίδια εικόνα.
Σε αυτό το δίκτυο θα προστεθεί και ο meteor. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές του.
Εγώ λέω να επικεντρωθούμε προς την αναζήτηση μεταχειρισμένων Mirage έστω και της έκδοσης -5 για να αντικατασταθούν τα EGM, μιας και δεν βλέπω ότι οδεύουν προς απαξίωση και απόσυρση, αφού αφέθηκαν στην τύχη τους.
Από εκεί και πέρα ζήτημα είναι η υποστήριξη του τύπου και ανάλογα με εναπομείνασα επιχειρησιακή τους ζωή προτεραιότητα νομίζω είναι η ενσωμάτωση του MICA NG, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής προστασίας στην έκδοση ICMS Mk.4
Αν σκεφτόμασταν να κρατήσουμε τα mirage, θα μπορούσαμε να δούμε και μια πιο επικτή λύση. Τον πύραυλο astra https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_(missile). Τα ΗΑΕ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δικά τους μιραζ. Η ινδία έχει ήδη μιραζ και ο πύραυλος θα λειτουργεί στο σκάφος όπως είναι περίπου, χωρίς ανάγκη αναβάθμισης υπολογιστή ή ραντάρ. Αν τώρα αναβαθμίσουμε τα παραπάνω, ακόμη και αν δεν μας δώσουν ποτέ τον meteor, τότε θα λειτουργεί πολύ καλύτερα ο astra. To κόστος του αναμένεται πιο λογικό σε σχέση με τον meteor (500,000 usd έναντι 2,000,00 usd ). Επίσης θα βελτιώσει κατά πολύ τις ικανότητες των μιραζ με τα υπάρχοντα mica. O mica έχει εμβέλεια 20 χμ, ενώ ο astra έχει ήδη 75 χμ και αναμένεται να φθάσει τα 110χμ σύντομα.
Προς πτήση… Μήπως να γράφατε ένα άρθρο για τους astra με παραπομπή και στο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τα μιράζ τους ;
Αν σκεφτόμασταν να κρατήσουμε τα mirage, θα μπορούσαμε να δούμε και μια πιο εφικτή λύση. Τον πύραυλο astra https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_(missile). Τα ΗΑΕ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα δικά τους μιραζ. Η ινδία έχει ήδη μιραζ και ο πύραυλος θα λειτουργεί στο σκάφος όπως είναι περίπου, χωρίς ανάγκη αναβάθμισης υπολογιστή ή ραντάρ. Αν τώρα αναβαθμίσουμε τα παραπάνω, ακόμη και αν δεν μας δώσουν ποτέ τον meteor, τότε θα λειτουργεί πολύ καλύτερα ο astra. To κόστος του αναμένεται πιο λογικό σε σχέση με τον meteor (500,000 usd έναντι 2,000,00 usd ). Επίσης θα βελτιώσει κατά πολύ τις ικανότητες των μιραζ με τα υπάρχοντα mica. O mica έχει εμβέλεια 20 χμ, ενώ ο astra έχει ήδη 75 χμ και αναμένεται να φθάσει τα 110χμ σύντομα.
Προς πτήση… Μήπως να γράφατε ένα άρθρο για τους astra με παραπομπή και στο ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τα μιράζ τους ;
Ο Μετεορ ειναι καταπληκτικο οπλο και ιδανικο για την στοχευση high value targets οπως τα ιπταμενα ρανταρ. Η αποκτηση αριθμου 30-50 πυραυλων ειναι θεμιτη. Πλην ομως ο φορεας του Mirage μας περιοριζει. Μας περιορίζει γιατι ειναι ηδη λιγα στον αριθμό και δεν φαίνεται πρόθεση να επενδύσουμε σε αυτά αποκτώντας εναν αριθμό μεταχειρισμένων.
Ειναι δε ανησυχητικο και τις υπάρχουσες δυνατοτητες που έχουμε (exocet, Scalp EG)
To αν επαρκει το ρανταρ των Mirage ειναι αδιάφορο, απο την στιγμή που μπορει να υπαρξει στοχοποιηση απο αλλον φορεα και μεταβιβαση δεδομενων μεσω link-16.
Τα Mirage δεν ειναι ιδιαιτερα ανταγωνιστικο αεροπλάνο πλέον, ειναι ομως πλατφορμα πολυτιμων οπλων, οπλων που δεν μας αποδεσμευσαν οι αλλοι σύμμαχοι και η διατηρηση 2 αξιομαχων μοιρών για τα επομενα 15-20 χρόνια θεωρώ οτι ειναι επιβεβλημένη.
τα mirage δομικα αντεχουν ακομα η θα εχουμε προβληματα κι εκει?
Είπαμε, κανονικά – αντί να έχουμε ονειρώξεις με ραφάλ – θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τουλάχιστον τα Μκ2 με ραντάρ ΑΕΣΑ+ΛΙΝΚ16+DAMOCLES/TALIOS, αν και η γνώμη μου είναι, όπως επιβεβαίωσε και φίλος σε άλλη ανάρτηση, με δεδομένο ότι δομικά τα δελταπτέρυγα δεν έχουν θέματα, θα πρέπει όλα να αναβαθμιστούν στο παραπάνω επίπεδο και να πουλήσουμε στους φίλους μας Ινδούς τα παλιά ραντάρ για να αγοράσουμε όσα meteor μπορούμε…
Νομιζω πιο σημαντικό απ το να αγορασουμε μετεορ…ειναι να εχουμε 35-40 μιραζ κ οχι 24 που εχουμε τωρα..
Αν μηνουμε με 24 Μιραζ δεν αξιζει ουτε να αγοραζεις οπλα ανταλακτικα εκπαιδευση κλπ…βασικα δεν αξιζει να διατηρεις τον τυπο..
Οποτε ας γινουν 35..40…κ μετα βλεπουμε τι επιπλεον οπλα μπορεουμε να παρουμε περα των πολυ καλων μικα…σκαλπ…εξοσετ..
-Ο Meteor φέρνει μια αλλαγή, όχι αποφασιστική, αλλά πάντως αλλαγή, αφού ο υπάρχων MICA τυγχάνει κατώτερος του AIM-120 ως προς την εμβέλεια και πιθανώς κατά συνέπεια σε NEZ, τερματικούς ελιγμούς, κλπ.
-Το πλεονέκτημα δε θα ήταν τόσο η εμβέλεια ως απόλυτος αριθμός αλλά η ικανότητα βολής με αξιόπιστο Pk σε ζώνη αντίστοιχη ή ανώτερη του AMRAAM, με ανώτερες όμως επιδόσεις και πιθανότητες επιτυχίας εντός αυτής. Το αν ο Meteor πάει πιο μακριά απ’ότι “βλέπει” το RDY, ελάχιστη σημασία έχει στην πράξη.
-Δε θα συμφωνούσα με τον παραλληλισμό με τους λιγοστούς Εξοσέτ της Αργεντινής, λόγω της διαφορετικής τάξης χρονικών περιθωρίων που επιτρέπουν οι δυο στόχοι. Στη μεν περίπτωση της Αργεντινής, η βρετανική αρμάδα κινούταν με ρυθμούς αρμάδας, ήτοι σχετικά αργά. Υπήρχε χρόνος από τη στιγμή που θα γίνει η επισήμανση να γίνει ο σχεδιασμός, η φόρτωση, η απογείωση, ο εκ νέου εντοπισμός και η βολή. Στην περίπτωση των τουρκικών AWACS, τα χρονικά περιθώρια πιθανώς να αποδειχθούν πολύ πιο δύσκολα για ένα ελάχιστο πυραυλικό απόθεμα που πιθανώς να φορτώνεται περιστασιακά λόγω της πολύτιμης φύσης του και άρα δύσκολα θα είναι ήδη φορτωμένο, εν πτήσει και στη σωστή περιοχή όταν η ευκαιρία παρουσιαστεί.
-Πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μένα έχει η ικανότητα ECCM του Meteor, ειδικά αν οραματιζόμαστε ρόλο anti-HVA.
Λεφτά υπάρχουν μόνο για να πετάει ψίχουλα η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες και οι επόμενες. Δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων, υποδουλώσαμε την πατρίδα μας. Δεν μας αξίζει η ελευθερία.