Προσερχόμαστε, σήμερα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ατζέντα, η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, σε δύσκολες συνθήκες. Με τους δύο πολέμους σε πλήρη έξαρση, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συμπληρώνει αύριο χίλιες ημέρες, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να μαίνεται και να δημιουργεί νέες εστίες.
Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, αντίθετα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Όπως, επίσης, επισημάναμε, με τρόπο κάθετο, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες άμεσα στη Μέση Ανατολή, να υπάρξει πλήρης ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση, χωρίς όρους, των ομήρων και να δοθεί όραμα στον παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ανάγκη να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, θα έχω την ευκαιρία να έχω μια σειρά από συναντήσεις. Ήδη, συναντηθήκαμε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε το όραμα όλων των κρατών, τα οποία βρίσκονται στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουμε την επόμενη μέρα της Διάσκεψης των Παρισίων για τον Λίβανο. Επίσης, θα συναντηθώ και με την Ειδική Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής, μια περιοχή, η οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στις χώρες της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική, που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σύνθετη θέση.
Η Ελλάδα, σε 45 ημέρες, θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής ασφαλείας, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και θα το πράξουμε στηριγμένοι στη βασική μας αρχή για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών.