Με αρκετή ανακρίβεια μεταφέρθηκαν από μικρή μερίδα του εγχώριου Τύπου, οι απαντήσεις σε ερώτηση της δημοσιογράφου Κατερίνας Σώκου προς το State Department, αναφορικά με τη κατάσταση στη κυπριακή ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα, η κα Σώκου απεύθυνε ερώτημα για τις τουρκικές προκλήσεις, για να λάβει την απάντηση πως «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
to engage in provocative rhetoric or action. We continue to believe the island’s oil and gas resources, like all of its resources, should be equitably shared between both communities in the context of an overall settlement".
— Katerina Sokou (@KaterinaSokou) June 19, 2019
Η αναφορά περί “ισομερούς κατανομής μεταξύ των δυο κοινοτήτων”, πυροδότησε ανακριβή δημοσιεύματα από συγκεκριμένη μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου, με κάποιους να αφήνουν να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ “νίπτουν τας χείρας τους” και καλούν Ελλάδα και Τουρκία να τα “βρουν” και να μοιράσουν τα κοιτάσματα.
Στη πράξη όμως το νόημα της δήλωσης του State Department είναι ξεκάθαρο και “συμμορφώνεται” μέχρι κεραίας με την επίσημη τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο συνδιαχείρισης των φυσικών πόρων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Υπενθυμίζουμε πως η δήλωση αναφέρει “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης“.
Με απλά λόγια, θέμα συνδιαχείρισης (όσον αφορά τις ΗΠΑ) δεν πρόκειται να προκύψει, πριν την επίλυση του Κυπριακού.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως η Κύπρος συζητά ανοιχτά το θέμα συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου μετά από τη λύση του Κυπριακού. Μάλιστα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει “…η διαχείριση του φυσικού πλούτου είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Οπότε, όσον αφορά τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις, αυτή διασφαλίζεται πλήρως εφόσον βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος.”
Είναι σαφές λοιπόν πως η αποψινή τοποθέτηση του State Department, συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις της Κύπρου.