To 2013, η Lockheed Martin ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την ανάπτυξη του διαδόχου του κατασκοπευτικού αεροσκάφους SR-71 Blackbird. Το SR-72 θα διαδεχθεί το SR-71 Blackbird, που κατέχει τον τίλτο του ταχύτερου αεροσκάφους που κατασκευάστηκε ποτέ.
Το πρόγραμμα έχει τις ρίζες του στο Σχέδιο Mayhem, που εκκίνησε η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός πολυηχητικού αεροσκάφους που όπως δείχνουν τα πράγματα σκοπεύει να αναπτύξει αναλώσιμες ατράκτους που θα αναπτυχθούν γύρω από υπάρχοντες κινητήρες υψηλών επιδόσεων, περιλαμβανομένων και σχεδίων βασισμένων σε αεριοστροβίλους συνδυασμένου κύκλου, για την ανάπτυξη επιτευξίμων σχεδίων αεροσκαφών πολυηχητικής ταχύτητας, όπως το υπο ανάπτυξη SR-72 της Lockheed Martin.
Αποκάλυψε τo Google Earth το μυστηριώδες κατασκοπευτικό αεροπλάνο των 6 Mach;
Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές, η Lockheed Martin έχει ήδη κατασκευάσει ένα “όχημα επίδειξης τεχνολογίας” του SR-72 – ένα πρώιμο πρωτότυπο που όπως αναφέρεται είναι ήδη έτοιμο να πετάξει. Το αμερικανικό περιοδικό Aviation Week ανέφερε σχετικά:
“Τις πρωϊνές ώρες του Ιουλίου, ένα ‘μη-επανδρωμένο αεροσκάφος υπό κλίμακα’ εντοπίστηκε να πετά πάνω από το εργοστάσιο βάσεως Νο42 της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Palmdale, της Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του διάσημου τμήματος σχεδίασης Skunk Works της Lockheed Martin”.
Σύμφωνα με το περιοδικό, επισκέπτες στο εκθεσιακό συνέδριο της Aerotech, στο Fort Worth του Τέξας, ήταν σε θέση να εξετάσουν από κοντά το πρωτότυπο του SR-72. Οι ευαίσθητες λεπτομέρειες που περιβάλλουν το στρατιωτικό πρόγραμμα σημαίνει πως οι λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του SR-72 και στοιχεία για το σχεδιασμό του δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.
Ο Orlando Carvalho, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο σχέδιο και την τεχνολογία που αναπτύσσεται λέγοντας:
“Παρόλο που δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, μπορώ να δηλώσω πως η ομάδα Skunk Works στην Palmdale έχει επισπεύσει τις προσπάθειές της στις δεσμέυσεις μας για την ταχύτητα εργασιών… Για να το θέσουμε απλά, πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στα πρόθυρα μιας πολυηχητικής επανάστασης”.
Ο αντιπρόεδρος σημείωσε επιπλέον πως σε ό,τι αφορά στη φύση του σχεδίου: “Το πολυηχητικό (σχέδιο) είναι σαν το stealth. Είναι μια τεχνολογία ριζοσπαστική που θα επιτρέψει σε διάφορες πλατφόρμες να επιχειρήσουν με διπλάσια ή τριπλάσια ταχύτητα από το (SR-71) Blackbird… Η επιβιωσιμότητα στις επιχειρήσεις και η φονικότητα θα είναι η απόλυτη αποτροπή.
“Οι οδηγίες ασφαλείας μας επιτρέπουν να πούμε μόνον ότι η ταχύτητα θα είναι μεγαλύτερη από τα 5 Mach”. Αν υπολογίσουμε πως η ταχύτητα του SR-71 είναι 3.32 Mach, αυτό σημαίνει πως το νέο αεροσκάφοςθα είναι ικανό να φτάσει ταχύτητες και 9 Mach – γρηγορόρτερο από όλους σχεδόν τους κατευθυνομένους πυραύλους μακρού βεληνεκούς επαφανείας-αέρος που παρατάσσουν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ.
Αν και επίσημα, οι ΗΠΑ δεν έχουν πολυηχητικά αεροσκάφη σε υπηρεσία, με το SR-71 να παραμένει το ταχύτερο δυτικό αεριωθούμενο που έχει κατασκευαστεί, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να έχουν αποκτήσει την τεχνολογία εδώ και μερικά χρόνια ισχυριζόμενοι πως πολυηχητικές πλατφόρμες μεγάλων υψών έχουν παραβιάσει ήδη τον εναέριο χώρο τους φέροντας τεχνολογία που παρενέβαλε τα συστήματα αεράμυνάς της και εξουδετέρωνε τα αεροσκάφη αναχαιτίσεως.
Άγνωστο παραμένει αν οι ιρανικοί ισχυρισμοί είναι βάσιμοι. Αρκετές αμερικανικές αναφορές σχετικά με το SR-72 αναπτύσσεται και με ικανότητες πολυηχητικής κρούσης για να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον εχθρικών στόχων από εξαιρετικά μεγάλα ύψη – όπως περίπου σχεδιαζόταν να κάνει το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-70 Valkyrie των 3 Mach στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Η αεράμυνα τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας παρατάσσουν αυτή τη στιγμή πολυηχητικά βλήματα εναντίον αεροσκαφών ικανά να φτάσουν σε πολύ μεγάλα ύψη – εκα των οποίων το πιο ικανό είναι το 40N6E με 400 χλμ. εμβάλεια, 30 χλμ. μέγιστο ύψος αναχαίτισης και ταχύτητα άνω των 14 Mach. Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύεται από συστήματα S-400 και S-300V4, παρά το γεγονός ότι είναι αμφίβολο αν τα ραντάρ των συστημάτων αυτών είναι ικανά να εντοπίσουν ένα πολυηχητικό αεροσκάφος σε τόσο μεγάλες ταχύτητες.
Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισης είναι αυτή τη στιγμή ικανά να πετούν σε ύψη ως 21 χλμ. και με ταχύτητα 2.8 Machφέροντας πυραύλους R-37 με ταχύτητα 6 Mach, που παρά το ότι παραμένουν χωρίς αντίπαλο σε άλλες χώρες, είναι ανεπαρκή να αναχαιτίσουν πολυηχητικά αεροσκάφη. Η Ρωσία ετοιμάζεται να θέσει σε υπηρεσία δύο νέα πολυηχητικά συστήματα για να ενισχύσει τις άμυνές της: το σύστημα επιφανείας-αέρος S-500, που είναι ικανό να πλήξηει στόχους σε πολύ μεγάλα ύψη και ταχύτητες περιλαμβανομένων στόχων στο Διάστημα και το υπερηχητικό αεροσκάφος αναχαίτισης MiG-41 – που θα επιχειρεί επίσης στο κατώτερο Διάστημα και θα φέρει πολυηχητικούς πυραύλους με ταχύτητες άνω των 10 Mach.
Οι τεχνολογίες αυτές είναι πολύ πιθανό να περάσουν και στην Κίνα, ειδικά αν η χώρα αντιμετωπίσει τα νέα αμερικανικά πολυηχητικά μαχητικά ως απειλή προτεραιότητας. Το πώς θα αναπτυχθεί το SR-72, πότε θα τεθεί σε υπηρεσία και πώς θα αντιδράσει έναντι των νέων συστημάτων αεράμυνας που ετοιμάζονται για να το αντιμετωπίσουν, παραμένει ένα μυστήριο.