Ο στρατηγικός χαρακτήρας που προσδίδει η γεωγραφική θέση της Ανατολικής Μεσόγειου την καθιστά αναπόσπαστο τμήμα στη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας. Αποτελεί κοινό τόπο ότι είναι το ιστορικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Σε δεσπόζουσα θέση στον εν λόγω χώρο βρίσκεται η Πατρίδα μας. «Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και είναι σε θέση να αφήσει ένα ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα αποτελώντας μια γέφυρα που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και τον Βορρά με τον Νότο» τονίστηκε πρόσφατα σε επίσημες συναντήσεις.
Η θέση της Ελλάδας στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, όντας το νοτιότερο μέτωπο του ΝΑΤΟ καθώς και το νοτιότερο τμήμα της ΕΕ μαζί με την Κύπρο, την ορίζει de facto ως έναν από τους πλέον βασικούς «παίκτες» σε θέματα ασφάλειας στον συγκεκριμένο χώρο. Ζητήματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας που βρίσκονται, ταυτόχρονα και συνυπάρχουν στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω διαφορετικών διεκδικήσεων στην Ελληνική ΑΟΖ, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ανακάλυψη υδρογονανθράκων και τη διακίνησή τους, συνηγορούν κατ’ απόλυτο τρόπο σ’ αυτή την άποψη.
Επιπρόσθετα και σε συνάφεια με τα παραπάνω έρχεται και το Readiness 2030 (ReArm Europe) το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διάθεση τουλάχιστον 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών υποδομών της Ευρώπης ως απάντηση σε γεωπολιτικές απειλές, καθώς και ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) της Ελλάδος που εντάχθηκε στη νέα Δομή Δυνάμεων και την συνολική μεταρρύθμιση που προβλέπει η «Ατζέντα 2030», η οποία θα είναι πλέον το σημείο αναφοράς για την επομένη μέρα στα εξοπλιστικά.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος μέσα σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανατροπών και ενεργειακής αστάθειας, αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον στρατηγικούς άξονες παγκόσμιας σημασίας.
Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικού Αερίου (IGU) και του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) με τίτλο «Ο ρόλος του φυσικού αερίου στις οικονομίες της Ανατολικής Μεσογείου και η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση» φωτογραφίζει τη νέα ενεργειακή εποχή της Μεσόγειου θέτοντας και εδώ ως πρώτο σταθμό στη μετάβαση να είναι το 2030, οπου οι πρώτες επενδυτικές κινήσεις της Chevron για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2», συν το έργο Great Sea Interconnector, να είναι η αρχή της επόμενης ημέρας και στα ενεργειακά.
Ο Όμιλος SW Group, του επιχειρηματία Μιχάλη Σπυριδάκου, παρακολουθώντας από πολύ κοντά όλες τις ανωτέρω γεωπολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται σε ότι έχει σχέση με αυτές αλλά και με τις εταιρείες του.
Εκτός από τα αμυντικά συστήματα και την τεχνολογία, όπου πρωτοπορεί με την εταιρεία του Ομίλου Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα (SAS Tech), η οποία κατασκευάζει Dual Use ΣμηΕΑ, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει ήδη βολές με διάφορα οπλικά συστήματα καθώς και τις 1ες παγκοσμίως επιτυχημένες βολές με συμβατικές και Laser Guided ρουκέτες της εταιρείας THALES, με την οποία διατηρεί στρατηγική συνεργασία όπως και με άλλες κορυφαίες εταιρείες του χώρου (FULCRUM CONCEPTS,MARTIN BAKER,GARUDA κ.τ.λ.), ανακοίνωσε την στρατηγική συνεργασία της μεταφορικής εταιρείας του ομίλου SpiritWorld Ναυτιλιακή & Διαμεταφορική, με την εταιρεία μεταφοράς φορτίων «National Air Cargo» και την αμερικανική cargo αεροπορική εταιρεία της “National Air”, όπου εξειδικεύονται σε military και project based μεταφορές. Mε σκοπό ο Όμιλος να εδραιώσει την θέση του τόσο στις ευρωπαϊκές ανάγκες μεταφορών στρατιωτικού υλικού λόγω του Readiness 2030 (ReArm Europe) όσο και την εξέλιξη των γεωτρήσεων για την εύρεση υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες.