Η πρόσφατη παρουσίαση του πυραύλου SPIKE NLOS στην Ελλάδα, είναι κάτι που μάλλον καθυστέρησε πάρα πολύ να γίνει. Αν είχαμε να διαλέξουμε κάτι από το ισραηλινό οπλοστάσιο, το πρώτο στη λίστα μας θα ήταν ο πύραυλος SPIKE NLOS, κι όχι κάποιο τυφέκιο ή όχημα 4Χ4. Όχι ότι η υπόλοιπη οικογένεια του SPIKE δεν είναι εξίσου καλή και ανώτερη των ανταγωνιστών, αλλά όπλο αντίστοιχο του SPIKE NLOS δεν υπάρχει κάπου αλλού. Θα είμαστε λοιπόν σαφείς από την αρχή, ο SPIKE NLOS είναι ένα όπλο που σίγουρα θα θέλαμε να το δούμε σε υπηρεσία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παρουσίαση του ισραηλινού οχήματος SandCat και του πυραύλου Spike NLOS στο ΓΕΣ
Το Ισραήλ έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιομορφίες με την Ελλάδα. Αλλά καθώς, σαν χώρα, δεν είχε την τύχη να βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, φρόντισε να αξιοποιήσει όλες τις απαραίτητες λύσεις έτσι ώστε να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, περικυκλωμένο από εχθρούς, δεκάδες φορές ισχυρότερους από το ίδιο. Εντούτοις έχει καταφέρει να επιβιώσει, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους του μια ποιότητα ζωής εφάμιλλης ή και ανώτερης της Δύσης. Φυσικά, και την απαραίτητη ασφάλεια…
Οι αμυντικές λύσεις που έχει αναπτύξει το Ισραήλ αξίζουν όχι ένα άρθρο, ούτε καν βιβλίο, αλλά ένα ξεχωριστό site, μόνο για να εξηγούμε τι έχουν δημιουργήσει στον αμυντικό τομέα οι άνθρωποι εκεί στη Μέση Ανατολή. Ένα προϊόν όμως που αξίζει ειδικής αναφοράς, και που έχει μάλιστα και αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον, πρέπει σίγουρα να παρουσιαστεί στο site μας. Ο πύραυλος SPIKE NLOS.
Το όπλο είναι πραγματικά μοναδικό. Εκτοξεύεται από ελικόπτερο ή όχημα, χωρίς όμως μεγάλη εκτόνωση αερίων ή τεράστια φλόγα. Παίρνει ύψος, και μεταφέρει την εικόνα στον χειριστή, που το “πετά” σαν ένα UAV υπερυψηλής ταχύτητας. Η εικόνα και η κατεύθυνση γίνεται με οπτική ίνα, μέχρι την απόσταση των 8 περίπου χιλιομέτρων. Μετά, το όπλο μπορεί να συνεχίσει μέχρι και τα 32 (!) χιλιόμετρα, ενώ κατεύθυνσή του, και αποστολή εικόνας και δεδομένων να γίνεται με ασύρματη ζεύξη. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο.
Το όπλο επιδείχτηκε στην Ελλάδα πάνω σε όχημα SANDCAT της PLASAN, της μοναδικής εταιρείας που έχει υποβάλει προσφορά για την ΕΛΒΟ. Φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορα οχήματα, και δεν είναι δεσμευτικό να τοποθετηθεί πάνω σε SANDCAT. To όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρά πλοία, πυραυλακάτους, περιπολικά, αλλά και μεγαλύτερα πλοία, δίνοντας έτσι μοναδικές δυνατότητες προσβολής στόχων στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.
Θα έλεγε κανείς πως ο φορέας κάνει το όπλο, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει. Και η απόδειξη είναι η πιο προσθήκη στο οπλοστάσιο των «Tzefa» (ισραηλινά ΑΗ-1 Cobra), το μέλος της οικογένειας των Rafael Spike και αφορά στην έκδοση NLOS (Non Line Of Sight) ή «Tamuz» (εάν η ονοματολογία της έκδοσης εδάφους – εδάφους διατηρείται και στην αεροεκτοξευόμενη). To όπλο αυτό, αν και σε πρώιμες εκδόσεις του (εδάφους) μπήκε σε υπηρεσία τη δεκαετία του ’90 (άλλες πηγές αναφέρουν ακόμη και τη δεκαετία του ’80), δεν επιδείχθηκε δημόσια παρά το 2011.
Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τον Spike NLOS από επιθετικό ελικόπτερο AH-64E
Με βάρος περίπου 70 κιλά και ηλεκτροπτική καθοδήγηση, βασίζεται σε ραδιοζεύξη, επιτυγχάνοντας βεληνεκή της τάξης των 25 χιλιομέτρων (νεότερες αναφορές, ίσως νέα έκδοση, φέρνουν το βεληνεκές στα 32 χιλιόμετρα). Τα ελικόπτερα ΑΗ-1 που αξιοποιούν το σύστημα έχουν πιθανότατα υποστεί μόνιμη μετατροπή, καθώς εμφανίζονται χωρίς το ριναίο πυροβόλο και στη θέση του υπάρχει μια διάταξη που φαίνεται να αφορά σε (κατευθυντική;) κεραία ραδιοζεύξης. Προφανώς, ο συνδυασμός του «Tamuz» με την εναέρια πλατφόρμα του «Tzefa» δημιουργεί ένα εξαιρετικών δυνατοτήτων σύστημα άμεσης αντίδρασης σε απειλές που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατα όμως ο SPIKE πιστοποιήθηκε και στα ΑΗ-64Α του Ισραήλ, δίνοντάς τους έτσι μοναδικές δυνατότητες.
ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”
Τυχόν ενσωμάτωση των SPIKE NLOS στα ελληνικά AH-64A+, θα αποδώσει στα ελληνικά ελικόπτερα κορυφαίες δυνατότητες, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων τους. Δυστυχώς το Η/Ο σύστημα των ΑΗ-64Α+ δεν είναι τόσο εξελιγμένο, και δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς την ακτίνα δράσης των Hellfire το βράδυ. H ενσωματωμένη κάμερα του SPIKE NLOS μπορεί να κάνει πραγματικά περιττή την αναβάθμιση του σκοπευτικού των ΑΗ-64Α+, και να τους επιτρέψει να παραμείνουν σε υπηρεσία σαν gunships με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών και τις ρουκέτες, ενώ την κρούση θα την κάνουν με πυραύλους SPIKE NLOS. Έτσι, αποδεσμεύεται και το απόθεμα των Hellfire για τα AH-64DHA, αλλά και τα αρκετά μας OH-58D Kiowa Warrior, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τα φέρουν και τα ΑΗ-64Α+.
H ύπαρξη πυραύλων SPIKE NLOS στο ελληνικό οπλοστάσιο θα ήταν ένα πραγματικό game changer. Ελληνικά νησιά με όπλα σαν αυτό, και μερικά τακτικά UAVs, θα μπορούν να αμύνονται εναντίον αποβατικών, εχθρικών σκαφών, στόχων υψηλής αξίας στην αντίπαλη ακτή (πυροβολικό, εκτοξευτές ρουκετών κα), αλλά και ελικόπτερα σε αιώρηση. Οι εποχούμενοι εκτοξευτές είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν, ενώ τα ΑΗ-64Α+ μπορούν να κάνουν θαύματα ακόμη και σε αποστολές κρούσης βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.
Αυτό που ξέρουμε είναι πως υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, και ειλικρινά, ελπίζουμε η πρώτη σημαντική προμήθεια από το Ισραήλ να αφορά το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Δυστυχώς, όπλα με αυτές τις δυνατότητες κοστίζουν, και εισαγωγή του σε υπηρεσία σε ικανούς αριθμούς, θα είχε σημαντική επιβάρυνση. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε ένα πραγματικό game changer, με οφέλη και κέρδη πολλαπλάσια του όποιου κόστους του…