Για πρώτη φορά πρώην ανώτατος διοικητής των Royal Marines δηλώνει δημόσια, ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει μέρος σε συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο απόστρατος πλέον διοικητής των Royal Marines, υποστράτηγος Ρόμπερτ Μαγκόουαν σε άρθρο του στο επίσημο έντυπο του Σώματος, αναφέρει ότι 350 άνδρες της μονάδας 45 Commando είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία σε δύο χρονικές περιόδους.
Όπως αναφέρουν σε σχετικό ρεπορτάζ οι Times του Λονδίνου, οι άνδρες μιας από τις πιο επίλεκτες μονάδες – επιπέδου τάγματος – των Royal Marines, κλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 να επιστρέψουν άμεσα από άσκηση στην οποία συμμετείχαν στη Νορβηγία. Οι πεζοναύτες, οι οποίοι ειδικεύονται στον αγώνα σε αρκτικές συνθήκες, έλαβαν νέες διαταγές που τους έστελναν σε πολωνικό έδαφος, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών του Λονδίνου ήταν βέβαιες ότι η ρωσική εισβολή ήταν θέμα ημερών.
Με το ξέσπασμα του πολέμου και το βομβαρδισμό του Κιέβου, κατευθύνθηκαν εκεί προκειμένου να αναλάβουν την προστασία της διπλωματικής αποστολής του Ηνωμένου Βασιλείο, όπου συνόδευσαν τους διπλωμάτιες και το λοιπό προσωπικό προς την Πολωνία. Τον Απρίλιο και μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα βόρεια του Κιέβου και της χώρας, οι άνδρες της ίδιας μονάδας συνόδεψαν τους βρετανούς διπλωμάτες πίσω στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου πλέον και παρέμειναν για να τους προστατεύουν.
Σχολιάζοντας τις δύο αυτές αποστολές, ο κ. Μαγκόουαν γράφει στο άρθρο του κάτι που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Λέει λοιπόν, ότι και τις δύο φορές που βρέθηκαν στην Ουκρανία οι Royal Marines ανέλαβαν “διακριτικά να υποστηρίξουν και πληθώρα άλλων αποστολών”, δίχως να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες. Αυτό που πάντως επιβεβαιώνει ο βρετανός στρατηγός είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιφορτίστηκαν και με την εκπαίδευση εκατοντάδων ουκρανών στρατιωτών.
Αξιωματικός του βρετανικού Ναυτικού δήλωσε από την πλευρά του στους Times ότι οι Πεζοναύτες δεν έλαβαν μέρος σε καμία πολεμική επιχείρηση και η ανάπτυξή τους στην Ουκρανία είχε να κάνει αποκλειστικά με την προστασία της διπλωματικής αποστολής.
Σε κάθε περίπτωση, οι 30 άνδρες που είχε επίσημα παραδεχθεί το υπουργείο Άμυνας ότι έστειλε στο Κίεβο για αυτήν την αποστολή με τους… 350 που ανέπτυξε όπως αποδεικνύεται, είναι τελείως άλλο μέγεθος. Το ρίσκο δε που ανέλαβε η βρετανική κυβέρνηση ήταν τεράστιο, καθώς οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τους βρετανούς κομάντο στο πεδίο και η κατάσταση να οδηγηθεί σε κλιμάκωση, καθώς ένα ολόκληρο τάγμα νατοϊκής χώρας βρισκόταν σε ουκρανικό έδαφος.
Επίσης, η συγκυρία κατά την οποία το Λονδίνο αποκαλύπτει αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αποτελεί ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο; Σηματοδοτεί μήπως απόφαση να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του προς τη Ρωσία; Συνδέεται με πιθανολογούμενη αποστολή όπλων μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο;
Οι Βρετανοί ίσως απλά θέλουν να πουν στη Μόσχα ότι “ήμασταν εκεί και μπορούμε να το κάνουμε ξανά”, κάτι που δείχνει αποφασιστικότητα μεν αλλά μπορεί να οξύνει απότομα την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – ΝΑΤΟ.
Κανείς τέλος δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι αυτές οι αποκαλύψεις να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να πιέσει ακόμη περισσότερο τον ρώσο Πρόεδρο ώστε να καθίσει επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.