Το Ναυτικό της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες σε μάλλον ανύποπτο χρόνο ότι ότι έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας τεχνοκρατών για την διερεύνηση πιθανής ναυπήγησης υποβρυχίων που λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια στα πλαίσια των προσπαθειών ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής και ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
Συγκεκριμένα, το Ναυτικό σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στους βουλευτές για κοινοβουλευτικό έλεγχο, αναφέρει τα εξής: «Με μακροπρόθεσμες προοπτικές να έχουμε πυρηνικά υποβρύχια, έχουμε ξεκινήσει μια δική μας ομάδα εργασίας. Καθώς το θέμα θα αποφασιστεί σύμφωνα με την εθνική πολιτική, το Ναυτικό θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Άμυνας και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.»
Η Νότια Κορέα είχε επιδιώξει κάτι αντίστοιχο και στο παρελθόν, όταν προσπάθησε να ναυπηγήσει τέτοια υποβρύχια το 2003 τηρώντας χαμηλό προφίλ στα πλαίσια του μακροπρόθεσμου προγράμματος στρατιωτικής ανάπτυξης, αλλά ανέστειλε το έργο περίπου ένα χρόνο αργότερα, όταν διέρευσε στην δημοσιότητα.
Στη συνέχεια, το 2017, το υπουργείο άμυνας διεξήγαγε έρευνα για το θέμα μέσω ιδιωτικών φορέων, που οδήγησαν το αντίστοιχο ΓΕΕΘΑ της Νότιας Κορέας να αισθανθεί την αναγκαιότητα τέτοιων υποβρυχίων, σύμφωνα με αξιωματικούς του Ναυτικού.
Προς το παρόν, η λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας δεν σημαίνει ότι το Ναυτικό πιέζει σοβαρά για προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, καθώς δεν έχει αποφασισθεί τίποτα. Συγκεντρώνει κυρίως πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές και βουλευτές έχουν εκφράσει στο παρελθόν την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων που θεωρείται ότι θα συνδράμει αποφασιστικά την αντιμετώπιση απειλών όχι μόνο από τη Βόρεια Κορέα αλλά και από γειτονικές χώρες.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Ναυτικό θα μπορούσε να ζητήσει την ανάπτυξη του υπάρχοντος σχεδίου Chang Bo Go-III, ενός συμβατικού υποβρυχίου 3.000 τόνων ως πυρηνοκίνητο. Σίγουρα θα χρειάζονταν σημαντικές αλλαγές και δοκιμές ωστόσο.
Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν με πυρηνοκίνητα υποβρύχια μόνο η Κίνα κι η Ρωσία. Ειδικά η Κίνα ωστόσο έχει ανταγωνιστικές σχέσεις με τη Νότια Κορέα, η οποία έχει ξεκινήσει σε ένα ευρύ ναυπηγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέχρι και την προμήθεια αεροπλανοφόρων…
Η Hyundai Heavy Industries θα σχεδιάσει το νέο αεροπλανοφόρο της Νότιας Κορέας