Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο hani.co.hr η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την ανάπτυξη εγχωρίου πυραύλου πολυηχητικής ταχύτητας. Ο πύραυλος που ονομάζεται Hycore έρχεται ως απάντηση στις απειλές που εξακολουθεί να εκφράζει η Βόρειος Κορέα. Το ίδιο διάστημα, πολλά δημοσιογραφικά μέσα από όλο τον κόσμο απασχόλησε η δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών όπλων από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.
Μπορούν το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα να αποκτήσουν πολυηχητικά όπλα;
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2020, σε ευρεία σύσκεψη των κορυφαίων στρατιωτικών διοικητών, πως σκοπεύει να δημοσιεύσει την “απόφαση απαίτησης” για τις πολεμικές κεφαλές του πολυηχητικού βλήματος που θα παρέχει στρατηγική αποτροπή στην απειλή από όπλα μαζικής καταστροφής, περιλαμβανομένων των πυρηνικών. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Νότια Κορέα όντως αποκάλυψε πως αναπτύσσει τον πολυηχητικό πύραυλο Hycore σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αμυντικής Ανάπτυξης (ADD) και την εταιρεία Hanwha Defense.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter στις 7 Δεκεμβρίου του 2021, ο Hycore θα εκτοξευτεί από εγκατάσταση στην ξηρά ενώ σε βίντεο το βλήμα εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον αμερικανικό πολυηχητικό X-51 Waverider. Ανοιχτές πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο και το πρωτότυπο του νοτιοκορεατικού πυραύλου περιλαμβάνουν έναν κορμό δύο σταδίων που περιέχει στερεά καύσιμα και κινητήρα αυλοαεριωθήσεως (scramjet). Οι δοκιμές αναμένονται εντός του 2022.
Found a video on this platform, on South Korea's Hypersonic Cruise Missile pic.twitter.com/WKq98ECsEg
— Vinod (@VinodDX9) December 7, 2021
Όπως αναφέρει έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αρκετές χώρες αναπτύσσουν σήμερα πολυηχητικά βλήματα, πυραύλους με ικανότητα πτήσης τουλάχιστον 5 Μαχ. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες τέτοιων: τα πολυηχητικά οχήματα διολίσθησης (HGV), που εκτοξεύονται από τον πύραυλο-φορέα τους και στη συνέχεια ανεμοπορούν προς το στόχο και τα πολυηχητικά βλήματα cruise, που προωθούνται από κινητήρες scramjet.
Οι πολυηχητικοί πύραυλοι μπορούν να ελιχθούν και να ταξιδέψουν προς το στόχο με ταχύτητες 5.000 ως 25.000 χλιόμετρα την ώρα κατά μέσο όρο ή αλλιώς 8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η πτήση των βλημάτων αυτών γίνεται σε ασυνήθιστα ύψη, από μερικές δεκάδες ως εκατό χιλιόμετρα από το έδαφος.
Αποκαλύψεις για κινεζικά πολυηχητικά αεροσκάφη και πυραύλους
Τα χαρακτηριστικά τους αυτά, η ασύλληπτη ταχύτητα, το μεγάλο ύψος πτήσης και η υψηλή ικανότητα ελιγμών τα κάνουν απρόσβλητα σχεδόν από τα σημερινά συστήματα αντιβληματικής άμυνας μέχρι τα τελευταία λεπτά πριν το στόχο και εντελώς απρόβλεπτα στη συμπεριφορά τους.
Υποθετικό σενάριο: Αμερικανικό Arleigh Burke δέχεται επίθεση από κινέζικα πολυηχητικά όπλα