Πολλαπλές είναι οι αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ για συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Νότια Κορέα στην εξέλιξη «μαχητικού 6ης Γενιάς», οι περισσότερες από τις οποίες επικαλούνται την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ ότι στελέχη του νοτιοκορεατικού Οργανισμού Αμυντικών Ερευνών-ADD (Agency for Defence Development) επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ριάντ.
Το γεγονός συνδυάζεται με το ότι το ADD είναι υπεύθυνο για όλα τα προγράμματα προηγμένων οπλικών συστημάτων της Νότιας Κορέας, τα περισσότερα από τα οποία είναι άγνωστα, ενώ και για όσα έχουν αποκαλυφθεί πρόσφατα, όπως στελθ UCAV ή πολυχητικά όπλα, δόθηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες.
Τα παραπάνω συνδυάστηκαν και με πληροφορίες στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα ότι η Σαουδική Αραβία είχε προσεγγίσει τη Σεούλ για πρόγραμμα «μαχητικού 6ης Γενιάς», όταν εισέπραξε άρνηση ή τουλάχιστον σκεπτικισμό σε αίτημά της να συμμετάσχει στο αντίστοιχο πρόγραμμα GCAP.
Να θυμίσουμε ότι το Global Combat Air Programme επιδιώκεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ιαπωνία, οι οποίες συμφώνησαν να υλοποιήσουν πρόγραμμα μαχητικού 6 Gen, βασισμένο στην αρχική βρετανική πρωτοβουλία του μαχητικού έκτης γενιάς Tempest.
Οι φήμες περί σαουδαραβικού «αιτήματος» είχαν κυκλοφορήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά σύντομα υπήρξαν πληροφορίες ότι η Ιαπωνία είχε εγείρει αντιρρήσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εάν η προσέγγιση Ριάντ και Σεούλ επαληθευτεί, αυτό θα αποτελέσει σημαντική αρνητική εξέλιξη στο τουρκικό πρόγραμμα μαχητικού 5ης Γενιάς, το γνωστό KΑΑΝ, καθώς πολλές φορές η Σαουδική Αραβία, ειδικά μετά την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών και τη συμφωνία για αγορά MEAM Akinci, είχε αναφερθεί ως δυνητικός εταίρος του προγράμματος τουρκικού μαχητικού.
Ας σημειωθεί ότι η αναφορά περί «μαχητικού 6ης γενιάς» είναι εν πολλοίς παραπλανητική, αφού ουσιαστικά υιοθετεί τον χαρακτηρισμό ως… επόμενου μαχητικού από τα υφιστάμενα 5ης Γενιάς, χωρίς να καθορίζονται τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν.
Στην Νότια Κορέα, για παράδειγμα το KF-21, που αναφέρεται ως μαχητικό 5ης Γενιάς (αν και υπολείπεται σε χαρακτηριστικά από το F-35 λόγω της έλλειψης δυνατότητας μεταφοράς όπλων εσωτερικά), προσδιορίζει πολλές φορές σε αναφορές το KF-21 Block ΙΙ (δηλαδή τη δεύτερη παρτίδα που θα έχει αποθήκες οπλισμού) ως… 6ης Γενιάς.