Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα ορκίστηκε σήμερα για δεύτερη θητεία στην οποία το κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), θα μοιραστεί την εξουσία με άλλα κόμματα αφού έχασε την πλειοψηφία για πρώτη φορά σε 30 χρόνια δημοκρατίας.
Πρώην απελευθερωτικό κίνημα, το ANC ανέβηκε στην εξουσία υπό την ηγεσία του Νέλσον Μαντέλα στις εκλογές του 1994 που σημάδεψαν το τέλος του απαρτχάιντ και ήταν επί μακρόν ανίκητο, όμως έχασε τη λάμψη του έπειτα από χρόνια παρακμής.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Μαΐου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία, ο Ραμαφόζα θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μαζί με άλλα πέντε κόμματα, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου αντιπάλου του ANC, της φιλοδημοκρατικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA).
Αφρικανοί ηγέτες και αξιωματούχοι από χώρες μέχρι την Κούβα, ιστορική φίλη του ANC, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης (Union Buildings) στην Πρετόρια, για να παραστούν στην ορκωμοσία του Ραμαφόζα.
Μια τελετή γεμάτη στρατιωτική μεγαλοπρέπεια και επίδειξη ξεκίνησε, με προσευχές από χριστιανούς, ινδουιστές, μουσουλμάνους, εβραίους και παραδοσιακούς Αφρικανούς θρησκευτικούς ηγέτες, αντανακλώντας την ποικιλομορφία της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας.
Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν στον καταγάλανο ουρανό σέρνοντας πίσω τους νοτιαφρικανικές σημαίες υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου.
Ο Ραμαφόζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, την οποία θα διαπραγματευτεί με τα μέλη της νέας συμμαχίας.
«Ο πρόεδρος δεν θέλει η χώρα να περάσει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας» και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ακόμη και αργά σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Βίνσεντ Μαγκουένια στη δημόσια τηλεόραση SABC.
Το ANC παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές της 29ης Μαΐου, με 159 έδρες σε σύνολο 400 στην Εθνοσυνέλευση, όμως έχασε εκατομμύρια ψήφους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Το ποσοστό της DA παρέμεινε σταθερό και έχει 87 έδρες.
Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το ANC για τα υψηλά επίπεδα της φτώχειας, της ανισότητας και της ανεργίας, το ανεξέλεγκτο έγκλημα, τις απανωτές διακοπές ρεύματος και τη διαφθορά στις τάξεις του κόμματος.