Nέο φορτίο με ιατρικό εξοπλισμό παραδόθηκε στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου από την τουρκική κυβέρνηση το Σάββατο. Η μεταφορά καλύφθηκε από τα τοπικά και τουρκικά Μέσα ενημέρωσης υπό την σκέπη του επιβλητικού Airbus A400 Atlas τηε Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Washington Examiner: Η Τουρκία πρέπει να χαρακτηριστεί “σπόνσορας της τρομοκρατίας”
Μεταξύ του εξοπλισμού περιλαμβάνονται και αναπνευστήρες τουρκικής κατασκευής “για να δώσουν μια πνοή ζωής στους Σομαλούς αδελφούς μας”, κατά το ποιητικό μήνυμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Την παραλαβή χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας της Σομαλίας, Dr. Fawziya Abikar Nur, που ευχαρίστησε την Τουρκία σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Τούρκο πρέσβη στη Σομαλία, Mehmet Yılmaz.
Η αποστολή ιατρικής βοήθειας έγινε με εντολή του ίδιου του Ερντογάν, εμπλέκοντας τα υπουργεία Αμύνης, Υγείας, Βιομηχανίας & Τεχνολογίας, που περιλάμβανε ιατρικές μάσκες, διαγνωστικά τεστ και 5,000 αναπνευστήρες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατασκευής των τουρκικών βιομηχανιών Biyosys, Baykar, Aselsan και Arcelik. Ειδικά οι συσκευές των αναπνευστήρων αποτελούσαν κρίσιμη έλλειψη στα νοσοκομεία της Σομαλίας και η Τουρκία γίνεται η πρώτη χώρα του εξωτερικού που προσφέρει τέτοιες συσκευές.
Η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικά στη Σομαλία τόσο σε οικονομικό και βιομηχανίκο όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, λειτουργώντας από το 2017 μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου ( Camp TURKSOM ), όπου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί ηγήτορες των Σομαλικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις 18 Απριλίου η Τουρκία είχε στείλει άλλο ένα μεγάλο φορτίο ιατρικής βοήθειας στη Σομαλία. Αυτή τη φορά, τα κουτιά των ιατρικών εφοδίων έφεραν την προεδρική σφραγίδα του Ερντογάν και τη φράση από το ποίημα του 13ου αιώνα του Μεβλεβά Ρουμί, ιδρυτή του τάγματος των Μεβλεβήδων, “Υπάρχει ελπίδα μετά την απόγνωση και πολλοί ήλιοι μετά το σκοτάδι”.
Παρά την ένταση με την οποία έχει χτυπηθεί η ίδια η Τουρκία, δεν έχει διστάσει να στείλει φορτία ιατρικών εφοδίων σε 33 χώρες συνοδευόμενα από τα κατάλληλα μηνύματα υποστήριξης και την ευρεία κάλυψη από τον τοπικό Τύπο. Αν και η βοήθεια είναι συμβολική, πρόκειται για μια κίνηση με νόημα και εξαιρετικής βαρύτητας χειρονομία στο επικοινωνιακό επίπεδο και η Άγκυρα δεν διστάζει να ανοίξει πόρτες και να κρατήσει όρθιες πεσμένες γέφυρες ακόμα -από όσο δείχνουν όλα- και με το βάρος του θανάτου των δικών της πολιτών.
Η βοήθεια και οι αναπνευστήρες θα μπορούσαν, ασφαλώς, να σώσουν αρκετές ζωές ακόμα στην ίδια την Τουρκία αλλά έχοντας μια διαφορετική έποψη των πραγμάτων και αντίληψη του βάθους του χρόνου επιλέγει κινήσεις επικοινωνιακής και διπλωματικής στρατηγικής. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με αυτήν την πολιτική ή όχι, πρέπει να παραδεχθεί πως η τακτική αυτή λειτουργεί. Αντίθετα, η Ελλάδα, παρά την επιτυχία της στην αντιμετώπιση του Covid-19 στο εσωτερικό μέτωπο, δεν φαίνεται να λαμβάνει μέτρα για να κεφαλαιοποιήσει κάποια από αυτήν την “μαλακή ισχύ” προς το εξωτερικό.
Πηγή