Όταν αναγράφηκε η είδηση ότι η Σλοβενία παραχωρεί 28 M-55S/1 στην Ουκρανία, πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν αρνητικά την εξέλιξη και την παρομοίωσαν με την ανάσυρση από τη «ναφθαλίνη» των T-62 από τους Ρώσους, αλλά η περίπτωση δεν είναι η ίδια.
Η εξήγηση είναι ότι τα T-55S/1 της Σλοβενίας δεν έχουν… πλέον και πολύ σχέση με τα αρχικά T-55 που παράγονταν, ανάμεσα σε άλλες τοποθεσίες και σε τεράστιες εγκαταστάσεις έξω από το Χάρκοβο.
Το T-55S/1 είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του παλαιού σοβιετικού T-55 και μάλιστα με εγχώρια σλοβενική τεχνολογία, που καλύπτει τους τρεις κύριους τομείς ενός άρματος μάχης: ισχύ πυρός, παθητική προστασία και κινητικότητα.
Η εμφανέστερη και κύρια αλλαγή αφορά στην αντικατάσταση του κλασικού σοβιετικού πυροβόλου D-10T με ραβδωτή κάνη που «φορούσαν» αρχικά τα T-54/-55 με το… επίσης κλασικό (βρετανικής σχεδίασης, που όμως έγινε ευρέως αποδεκτό στο ΝΑΤΟ) αλλά πολύ αποτελεσματικότερο συγκριτικά, γυροσταθεροποιούμενο, L7 των 105 mm, το οποίο μπορεί να βάλλει ποικιλία πυρομαχικών, περιλαμβανομένων: APFSDS-T (Armour Piercing Fin Stabilised Discarding Sabot – Tracer) και HEAT-T (High Explosive Anti-Tank – Tracer). Το πυροβόλο φέρει και θερμικό μανδύα που απάγει τη θερμότητα κατά τη διάρκεια των βολών και μειώνει την στρέβλωση/κάμψη της κάνης προς τα κάτω, παράγοντας που μειώνει την ακρίβεια βολής.
Το παλαιό ΣΕΠ (Σύστημα Ελέγχου Πυρός) έχει αφαιρεθεί πλήρως και έχει αντικατασταθεί από σλοβενικής υλικό. Ο πυροβολητής διαθέτει σταθεροποιούμενο σκοπευτικό, σλοβενικής κατασκευή SGS-55 Fontana που τροφοδοτεί εγχώριο υπολογιστή βολής. Ο αρχηγός οχήματος διαθέτει, επίσης σλοβενικής σχεδίασης και κατασκευής, σκοπευτικό COMTOS-55, που του επιτρέπει να αναλαμβάνει τον έλεγχο και την βολή αντί του πυροβολητή, αν και διατηρεί και το αρχικό σκοπευτικό TPN-10 που μεταφέρει εικόνα από τον τελευταίο (όπως φαίνεται δηλαδή δεν υπάρχει διασύνδεση για τακτικές «Hunter-Killer»).
Στον τομέα της παθητικής προστασίας το σκάφος και ο πύργος απέκτησαν πρόσθετη ενίσχυση με στοιχεία «ενεργού θωράκισης» («reactive armour»), που πιστεύεται ότι προέρχεται από εφαρμογή ισραηλινής σχετικής τεχνολογίας «Blazer», η οποία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και στα τουρκικά M60 Sabra (με τα οποία τα T-55S/1 έχουν μια… κάποια επιφανειακή ομοιότητα, μείον το πυροβόλο των 120mm). Προσφέρει προστασία έναντι κεφαλών HEAT, τόσο από αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα όσο και ρουκέτες φορητών Α/Τ όπλων.
Στον τομέα της αυτοπροστασίας το αναβαθμισμένο M-55S/1 ενισχύει την επιβίωσή του στο πεδίο της μάχης με συγκρότημα αισθητήρων IR και προσπίπτουσας ακτινοβολίας λέιζερ (LIDR , Laser IRradiation Detector) που προειδοποιεί το πλήρωμα για απειλή (π.χ. αποστασιόμενο λέιζερ άρματος μάχης) και ενεργοποιεί αυτόματα εκτοξευτές καπνογόνων IS-6 CL-3030 για ακαριαία δημιουργία προπετάσματος.
Τέλος ο αρχικός V-12 των 580 ίππων αντικαταστάθηκε από πολύ πιο σύγχρονο, αν και αντίστοιχης ισχύος κινητήρα, αλλά είχε προταθεί η εγκατάσταση συγκροτήματος με αυτόματο κιβώτιο και κινητήρα MAN των 850 ίππων, που θα ανέβαζε τον λόγο ίππων/τόνο βάρους στους 21.
Τα T-55S/1 επιστρέφουν στην κοιτίδα τους αλλά… αγνώριστα.