20.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΣκύρος κι όχι Κάρπαθος το νέο πεδίο συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η USAF στο...

Σκύρος κι όχι Κάρπαθος το νέο πεδίο συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η USAF στο Οχυρό του κεντρικού Αιγαίου

- Advertisement -

Τον τελευταίο καιρό η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει πραγματικά αλλάξει επίπεδο. Οι στρατιωτικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν γίνει καλύτερες, στενότερες, και ουσιαστικότερες. Έχουν πλέον εκλείψει τα “κλισέ” και έχουμε πάει στην ουσία.
Ο λόγος είναι πολύ ξεκάθαρος. Καταρχάς οι πολιτικές ηγεσίες συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Η Ελλάδα ξέφυγε από τις παλαιότετες “‘αυταπάτες”. Οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικοί οικονομικοί εταίροι, αλλά ανίσχυροι στρατιωτικά. Σε περίπτωση “κρίσης” θα ακούγαμε κανα “ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική”, λες και η Ελλάδα είναι παράλογη, και αν η Τουρκία το “χόντραινε” θα έπαιρναν μέτρα οικονομικού χαρακτήρα. Η Ρωσία με την σειρά της επέλεξε σύμμαχο στην περιοχή, και παρά τις προφητείες, αυτός είναι η Άγκυρα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν έχουμε κάτι με την Ρωσία, απλά τα συμφέροντά της συμπλέουν με αυτά του Ερντογάν, κι όχι με της Αθήνας.
 
Οι Αμερικανοί, μετά από δεκαετίες εξαιρετικών σχέσεων με την Τουρκία, ξεπέρασαν κι αυτοί τις δικές τους αυταπάτες. Η Τουρκία δεν έχει “συμμαχίες”, έχει πρόσκαιρους φίλους με ότι σημαίνει αυτό. Η αγορά των S-400 είναι το κερασάκι στην τούρτα, η τούρτα έχει μέσα μπισκότο, αμύγδαλο, Ιράν, φιλορωσισμό, έχθρα για το Ισραήλ, υποστήριξη ισλαμιστών, βομβαρισμό Κούρδων και πολλά άλλα. Αλλά πάνω από όλα, έχει σαν σκοπό την υποστήριξη της Ρωσίας στην προσπάθειά της να καθυστερήσει όσο μπορεί, ή και να ανακόψει, την εξόρυξη του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο δεν φτάνει το αέριο της Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και -ελπίζουμε- Ελλάδας στην Ευρώπη, η τελευταία εξαρτάται από την Ρωσία. Όπως είπε και ο Μέγας Τραμπ, η Ρωσία κρατάει από τα … “μέζεα” την Γερμανία λόγω αερίου.

Το μεγαλύτερο λάθος της Τουρκίας, δεν αξίζει τόσο για το ΝΑΤΟ όσο νομίζει (Μέρος 3)


 
Συνεπώς, οι Αμερικανοί χρειάζονται μια σταθερή σύμμαχο στην περιοχή. Και χρειάζονται και περισσότερες βάσεις, σημεία όπου μπορούν να μετασταθμεύσουν στρατιωτικές τους δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί. Φυσικά βασική βάση στην Ελλάδα είναι η Σούδα. Η τελευταία έχει φιλοξενήσει πρόσφατα μέχρι και το Air Force One σε στάση ανεφοδιασμού. Αυτός είναι και ο λόγος που τα MQ-9 Reaper που έφτασαν στην Ελλάδα, κατέληξαν τελικά στην 110 ΠΜ και την Λάρισα. Το κλιμάκιο εκεί είναι τόσο ευχαριστημένο που οι ΗΠΑ σκέφτονται όχι απλά να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής, αλλά και να διευρύνουν και την παρουσία τους με περισσότερα UAV/UCAV.
H παρουσία όμως περισσότερων ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων, που θα σταθμεύουν περιοδικά συνεχίζει να υφίσταται. Αυτό γνώριζε ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος όταν πρότεινε, και ξαναπρότεινε την δημιουργία μιας βάσης στην Κάρπαθο. Η Κάρπαθος εκ πρώτης όψεως βρίσκεται στο σωστό σημείο γεωγραφικό. Σχεδόν στο “κέντρο βάρους” της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, σε ένα ευαίσθητο αμυντικό μας σημείο. Ο ΥΠΕΘΑ ήθελε να πετύχει πολλούς στόχους με μια βολή. Ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, με δημιουργία μιας ισχυρής βάσης στα Δωδεκάνησα, ενίσχυση ενός ακριτικού νησιού όλο τον χρόνο με την μόνιμη στάθμευση πολυάριθμου στρατιωτικού προσωπικού όλο τον χρόνο, τοποθέτηση αντιαεροπορικής ομπρέλας χωρίς κόστος (δεν θα πήγαινε κάπου η USAF χωρίς Patriot), αλλά και το σημαντικότερο. “Νομιμοποίηση” της παρουσίας στρατιωτικής δύναμης στα Δωδεκάνησα από την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη.

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;


 
Δυστυχώς, η Κάρπαθος έχει αρκετά μειονεκτήματα. Καταρχάς, αν και υπάρχει παρουσία της ΠΑ στο νησί, εντούτοις δεν είναι ήδη στρατιωτική εγκατάσταση, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αεροσκάφη για αρκετό καιρό, και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για να γίνει μια βάση υποδοχής μαχητικών όπως τα F-22, F-15C, F-15E κοκ. Επίσης, βρίσκεται αρκετά μακρυά από τις υποδομές της Ελλάδος, και απαιτεί συνεχή αεροπορική υποστήριξη με μεταφορικά αεροσκάφη. Και το σημαντικότερο, η δημιουργία μιας βάσης στην Κάρπαθο θα ήταν βαθιά “μαχαιριά” στην Άγκυρα, ακόμη και αιτία αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Θα ήταν ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Άγκυρα vs Ουάσιγκτον στο Ινσιρλίκ


 
Πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν πως η Κάρπαθος, ή κάποια άλλη ελληνική βάση θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Ινσιρλίκ. Το Ινσιρλίκ είναι αναντικατάστατο στην θέση που είναι, καθώς βρίσκεται εκεί πλέον για έναν μόνο λόγο (καθώς άλλες βάσεις των ΗΠΑ έχουν λύσει τα περισσότερα προβλήματα), την εγγύτητα σε μια σειρά πετρελαιαγωγών (και αγωγών φυσικού αερίου). Αυτό δεν μπορεί να το δώσει κάποια άλλη βάση στην Ελλάδα, όποια κι αν είναι αυτή. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια βάση που θα μπορούσε να βελτιώσει την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι τόσο στην Μέση Ανατολή. Από αυτή την πλευρά, δεν βοηθά τόσο η Κάρπαθος, γεωγραφικά πάντα μιλώντας.

Οι αγωγοί στην Μέση Ανατολή. Πηγή: https://www.mondialisation.ca/the-geopolitics-of-oil-and-gas-pipelines-in-the-middle-east/5492595

Οι πληροφορίες της Π&Δ αναφέρουν πως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η ελληνική στρατιωτική βάση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανοτητες για αμερικανική παρουσία, είναι η Σκύρος. Η τελευταία είναι η καρδιά της ελληνικής άμυνας στο Αιγαίο, με ισχυρή ναυτική και αεροπορική παρουσία. To νησί βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στο Αιγαίο, πίσω από την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα το έχει οχυρώσει με κάθε τρόπο, και υπάρχουν μονάδες με Patriot, Exocet, ενώ φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αποσπάσματα μαχητικών F-16C/D και Mirage 2000-5Mk2. H βάση έχει ισχυρή φύλαξη, και αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών (και φυσικά κατευθυνομένων βλημάτων).

WSJ: Διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον


 
Γεωστρατηγικά το νησί, εκτός του ελέγχου του Βόρειου Αιγαίου, είναι πάνω στην έξοδο των Στενών, η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας μετά την Λήμνο. Επίσης βρίσκεται σε μη απαγορευτική απόσταση από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σημείο που μπορούν σύγχρονα μαχητικά να προσεγγίσουν με έναν εναέριο ανεφοδιασμό κάπου πάνω από την βόρεια Βουλγαρία. Η δε θέση της, επιτρέπει την εκπαίδευση όλο τον χρόνο, χωρίς περιορισμούς στις πτήσεις, αφού δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές κοντά.
Σε μικρή απόσταση προς τη Δύση βρίσκεται η 110 ΠΜ και η Λάρισα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν/υποστηριχθούν KC-135R, μια σημαντική παράμετρος στην “εξίσωση”. Στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένου χώρου τα ιπτάμενα τάνκερς δεν είναι απαραίτητα, αλλά η USAF δεν μπορεί να επιχειρήσει χωρίς αυτά. Πρέπει να πούμε πως υπήρξαν φήμες για την επιλογή της Λήμνου, αλλά η τελευταία δεν έχει τις υποδομές της Σκύρου, αλλά θα ήταν μια επίσης “πρόκληση” για την Τουρκία. Σημειώνουμε πως ο διάδρομος της Σκύρου έχει μήκος 3000 μέτρων, είναι διπλός, και το αεροδρόμιο έχει χαρακτηριστικά στρατιωτικής βάσης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην 135 ΣΜ στη Σκύρο


 
Μια πιθανή επιλογή της Σκύρου σαν βάση “μεταστάθμευσης” (δεν πρέπει να περιμένουμε μόνιμη δύναμη μαχητικών της USAF άμεσα), σημαίνει πως θα δημιουργηθούν μόνιμες υποδομές, ενώ θα σταθμεύει και προσωπικό. Λογικά θα αποθηκευτούν και όπλα για τον εξοπλισμό των μαχητικών, ενώ θα υπάρξουν και υποδομές προκεχωρημένης συντήρησης. Πιθανότατα στο μέλλον, όταν θα λήξουν οι εχθροπραξίες στην Συρία, και το ISIS ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα, τότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει αεροπορική παρουσία (Μοίρα;) σε μόνιμη βάση.
Η απόφαση για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, θα ληφθεί άμεσα. Αν τελικά προχωρήσει το σενάριο της Σκύρου, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολύπλευρα και σημαντικά. Πέρα από όλα τα άλλα, η συνεχής παρουσία αμερικανικών μαχητικών στο Αιγαίο, θα αλλάξει πολλά πλέον σε επίπεδο γεωστρατηγικής.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε...

34
Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1961: Γιούρι Γκαγκάριν, η πρώτη έξοδος...

3
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί τροχιακή πτήση με την κοσμοκάψουλα «Βοστόκ 1». Ο αγώνας του διαστήματος μεταξύ ΗΠΑ...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΗΠΑ: Στέλνουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε την τεράστια δαπάνη;

Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...

Ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας...