Σε συγκρουσιακή με την Αλβανία εξελίσσεται η σχέση της Βόρειας Μακεδονίας με αφορμή την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού από τα Τίρανα και με τα αποτελέσματα που κατά τα Σκόπια αλλοιώνουν την «πραγματική» σύστασή του αναφορικά με την παρουσία «Μακεδόνων», όπως χαρακτηρίζει τη βορειομακεδονική μειονότητα που ζει στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στα Τίρανα από τη στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας, ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 2,4 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 410.000 σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011.
Ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281, έναντι 5.512 της παλαιότερης απογραφής, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται και 7.957 προσδιοριζόμενα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες ένδεκα απογραφές στην Αλβανία κανείς δεν είχε δηλώσει Βούλγαρος.
Υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία αναγνώρισε μόλις το 2017 «βουλγαρική μειονότητα», ενώ επισήμως η Σόφια υποστηρίζει διαχρονικά ότι στις προηγούμενες απογραφές στην Αλβανία, ο βουλγαρικός πληθυσμός που ζει εκεί παρεμποδιζόταν να απογραφεί με τέτοιο προσδιορισμό.
Σημειώνεται επιπλέον ότι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας αποχώρησε από την παρουσίαση διαμαρτυρόμενος, διότι σε αυτήν έγινε λόγος για «Βορειομακεδόνες» και όχι για «Μακεδόνες». Εκπρόσωποι των τελευταίων στην Αλβανία ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα και κατηγορούν τη Βουλγαρία για «πολιτική αφομοίωσής τους» με άσκηση πιέσεων στα Τίρανα προκειμένου αυτοί να απογραφούν ως «Βούλγαροι», κάτι που η Σόφια αρνείται κατηγορηματικά.
Το σημαντικό στοιχείο, που ίσως εμπλέκει έμμεσα και την Ελλάδα είναι ότι μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι ανέφερε πως μετά από παρέμβασή του προς τον ομόλογό του της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας «διόρθωσε» τον όρο «Βορειομακεδόνες» με τον όρο «Μακεδόνες».
Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από αλβανικής πλευράς και ίσως τελικά πρόκειται για προσπάθεια των Σκοπίων που αποβλέπει σε εσωτερική κατανάλωση.