Με την παραγωγή να έχει τερματιστεί, τα Airbus A-380, τα μεγαλύτερα επιβατηγά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί ήδη έχουν αρχίσει να περνάνε στα διαλυτήρια, κλείνοντας μια σύντομη και άδοξη καριέρα. Πριν λίγες εβδομάδες η Singapore Airlines απέσυρε ακόμη δύο, τα 9V-SKG και 9V-SKH, στέλνοντας τα για σκραπ. Και μιλάμε για αεροσκάφη ελάχιστα με ηλικία ελάχιστα πάνω από δεκαετία.
Συνολικά κατασκευάστηκαν 251 και ήδη αρκετά έχουν παροπλιστεί καθώς δεν είναι οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε εποχές κρίσης των αερομεταφορών και εντός κορωνοιού που «σκότωσε» στην κυριολεξία χιλιάδες επιβατηγά αεροσκάφη. H Singapore έχει αποσύρει 3 του τύπου και τα 2 επόμενα που αποσύρθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου είχαν συμπληρώσει 50.000 ώρες πτήσης το καθένα. Από τα αεροσκάφη κανιβαλίζεται ότι είναι δυνατόν για να συντηρηθεί ο υπόλοιπος στόλος, αλλά τα περισσότερα A-380 παγκοσμίως είτε δεν πετούν είτε πετούν ελάχιστα, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να γεμίσουν ώστε η διαδρομή να είναι κερδοφόρα. Πάντως σε ότι αφορά τη Singapore κάποια A380 θα ξεκινήσουν πτήσεις προς Κουάλα Λουμπούρ ενώ εξετάζεται να ξανανοίξει η γραμμή για Αυστραλία.
Μετατροπή για στρατιωτικούς σκοπούς;
Μεγαλυτερη θλιψη σκορπα θα ελεγα η τυχη των “Ελληνικων” Β 747, Β727 Β 737 που βρισκονται στον πρωην Αν Αερολιμενα και των οποιων η τυχη προδιαγραφεται μαυρη.Οπως επισης και η ελλειψη αεροπορικης παιδειας και σεβασμου στην αεροπορικη ιστορια της χωρας που οδηγησε στην απωλεια των σπανιοτατων Β 720, αλλα και ενα σωρο τυπων αφων που εγραψαν ιστορια πετωντας ειτε για την πολιτικη ειτε για την στρατιωτικη αεροπορια της χωρας.Αληθεια γνωριζει κανεις την καταληξη των Τ 33, TR 435 και ΤΡ434 των πρωτων jet αφων που οδηγησαν την ΠΑ στην συγχρονη εποχη?. Τελευταιο παραδειγμα ελλειψης σεβασμου , αφορα το ΠΝ ,και η πωληση για σκραπ του πρωτου παγκοσμιως υποβρυχιου 209 1100 …..θλιψη
Στο ίδιο νεκροταφείο εκτός από A380, τεμαχίζονται και B777. Όλα τους Singapore Airlines
Τόμας Εντερς, ό άνθρωπος που όταν ήταν παιδί ονειρεύονταν διώροφα αεροπλάνα, όπως τα λεωφορεία της γηραιάς αλβιόνος.
Οι γερμανοί επέβαλαν πρόεδρο στην Airbus τον μεγαλομανή φαντασιόπληκτο για να υλοποιήσει το όνειρό του.
Γιαυτό πρέπει να πληρώνουμε τον κούκο αηδόνι στις FOS για NH90 κλπ.
Θα παραμείνει πιθανότατα στους αιθέρες με πολύ λίγα αντίτυπα και θα αποτελέσει πολυτέλεια για “λεφτάδες” που θα απολαμβάνουν “άπλα” όπως κάποτε ήταν και το Concorde για “λεφτάδες” που απολάμβαναν ταχύτητα. Ένα κάποιο μέλον το έχει θα έλεγα. Και για “σκράπ” να πάει μια φορά άψυχο είναι. Δεν θα “πονέσει”.
Ένα τέτοιου μεγέθους αεροσκάφος θα μπορούσε κάλλιστα να τροποποιηθεί σε cargo και να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις σε μεταφορές που έχουν αυξηθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας. Άλλωστε 50.000 ώρες πτήσης δεν είναι πάρα πολλές, αν σκεφτεί κανείς ότι, κύκλος αντικατάστασης σε κάποια υλικά με λήξη ορίου ζωής τους 200.000 κύκλους ούτε που έχει πλησιάσει στο μισό της ζωής τους.
Πρόκειται για τα πρώτα Α380 που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, που ήταν υπέρβαρα και με χειρότερο efficiency από τα υπόλοιπα.
Καμιά αεροπορική εταιρεία δεν επρόκειτο να τα αγοράσει όταν μπορούσε απλά να παραγγείλουν καινούρια που δεν είχαν αυτά τα μειονεκτήματα.
Τα υπόλοιπα αεροσκάφη Α380 έχουν βρει μια αγορά στο κομμάτι των πολυτελών υπηρεσιών οπότε θα συνεχίσουν να πετάνε για δεκαετίες.
Αεραπόβαση;