Δεν συμπληρώθηκε ούτε 24ωρο από την χθεσινή ανακοίνωση ότι σταματούν οι παραδόσεις υλικών εκπαίδευσης στην Τουρκία λόγω της επιμονής Ερντογάν στην προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, κι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ακούστηκε μάλλον αισιόδοξος ότι η Τουρκία τελικά θα τα πάρει τα αεροσκάφη.
Σε μία ερώτηση δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο ζήτημα, που εύλογα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον (εμπάργκο και δη στο F-35 για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι και… ό,τι πιο συνηθισμένο) δήλωσε ότι «Περιμένω ότι (σ.σ. Τα αεροσκάφη) θα παραδοθούν».
Ο Σάναχαν πρόσθεσε ότι είχε πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Τούρκου Χουλουσί Ακάρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπάρχουσα διαφωνία για την προμήθεια των S-400 θα επιλυθεί: «Έχω μεγάλη πεποίθηση στην πρόταση μας για την πώληση Patriot που έχουμε κάνει στην Τουρκία, τη διαθεσιμότητά της, την τιμολόγηση και, πολύ σημαντικό, τη βιομηχανική συμμετοχή που έρχεται μαζί με το σύστημα Patriot».
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τσαρλς Σάμμερς είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν σαφείς ότι η απόκτηση του S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία όσον αφορά το F-35 και το υπουργείο προβαίνει σε συνετές ενέργειες για την προστασία των κοινών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην κρίσιμη τεχνολογία μας. Ο σημαντικός μας διάλογος για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί, ωστόσο μέχρι να ακυρώσουν την παραγγελία του ρωσικού S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας F-35.»
Καθίσταται λοιπόν σαφές κι επιβεβαιώνεται ότι S-400 και F-35… don’t mix.
Το θέμα όπως εξελίσσεται, είναι καθαρά μία τακτική μαστιγίου και καρότου. Χθες η Τουρκία ένιωσε το «μαστίγιο». Και σήμερα το «καρότο», που ήταν η πρόταση για την προμήθεια αμερικανικών Patriot αντί για S-400. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει δυο φορές τέτοια πρόταση, πάντα με την ίδια αιτιολογία (ανεπαρκή μεταφορά τεχνογνωσίας) κι η πιο πρόσφατη είναι η τρίτη στην σειρά.