Στις αρχές του μήνα, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που έδειχνε ένα ρωσικό μη επανδρωμένο “καμικάζι” drone, Shahed 136, να πετά πάνω από τη δυτική Οδησσό, παραμένοντας όμως συνεχώς στο σταυρόνημα ενός λέιζερ, ενώ μετά από λίγο καταρρίπτεται. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ουκρανία επιβεβαίωσε τη χρήση του συστήματος Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) για να καταρρίψει ένα drone.
Το σύστημα που παρέχεται από τις ΗΠΑ, και κατασκευάζει η BΑΕ Systems, είναι ένα κιτ μετατροπής μη κατευθυνόμενων αεροεκτοξευόμενων ρουκετών σε κατευθυνόμενες, για καταστροφή στόχων εδάφους, όπως κτίρια ή άρματα μάχης και ΤΟΜΑ. Αλλά χάρη στην προσθήκη ενός νέου πυροσωλήνα προσέγγισης, μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν από το έδαφος, για να καταστρέψουν πολύ μικρότερους στόχους που βρίσκονται στον αέρα και μάλιστα με αυξημένη ακρίβεια.
VAMPIRE, μια φθηνή λύση για την Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τα ρωσικά μη επανδρωμένα
Ο εκτοξευτής – με την ονομασία Vehicle Agnostic Modular Palletised ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) – είναι εξοπλισμένος με κάμερες ημέρας και νυκτός και καταδείκτη laser για στόχευση των μη επανδρωμένων. Το προηγούμενο έτος, οι ΗΠΑ έστειλαν 14 εκτοξευτές VAMPIRE στην Ουκρανία, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, μια ρουκέτα APKWS, με εμβέλεια 6+ μιλίων, κοστίζει περίπου 42.000 δολάρια – 2.300 είναι το κόστος μιας παλαιάς ρουκέτας Hydra 2,75 ίντσων και 40.000 δολάρια φθάνει η μετατροπή της σε APKWS.
Το ποσό μπορεί να ακούγεται μεγάλο αλλά είναι σημαντικά φθηνότερο από τους πυραύλους εδάφους-αέρος που χρησιμοποιούνται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τα Shahed: όπως το φορητό Stinger που κοστίζει έως και 100.000 δολάρια ή το γερμανικό σύστημα IRIS-T, αξίας περίπου 455.000 δολαρίων ανά πύραυλο.
Η χρήση του APKWS για αυτόν τον σκοπό επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει το απόθεμα των αντιαεροπορικών πυραύλων της, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στον περιορισμό της ρωσικής Αεροπορίας. Καθώς ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο είναι να εξαντληθούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που κρατούν τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά μακριά από την επικράτεια της.
Η χρηση των APKWS για αντιμετώπιση των drones αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα όπλα της με τον αποδοτικότερο τρόπο. Αντίστοιχα, το περασμένο έτος, με τις αποθέματα πυραύλων να εξαντλούνται, το Κίεβο τροποποίησε σοβιετικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας για να εκτοξεύουν δυτικούς πυραύλους, δημιουργώντας τα λεγόμενα “FrankenSAMs”, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για να καταρρίψουν ρωσικά drones.
BAE Systems: Η Ελλάδα θέλει κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS II για τα Apache και Kiowa