Την περασμένη εβδομάδα η Σερβία προχώρησε σε δοκιμή βελτιωμένων ρουκετών των 122mm από εκσυγχρονισμένο Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) Oganj.
Όπως το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου, στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες G2000 μέγιστης εμβέλειας 40km. Οι G2000, όπως και οι Oganj, κατασκευάζονται από τη σερβική πολεμική βιομηχανία.
Τη δοκιμή παρακολούθησαν ο υπουργός Άμυνας Aleksandar Vulin και ο αρμόδιος υφυπουργός για την πολεμική βιομηχανία Nenad Miloradovic. O Vulin σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται, παρόλο που η προσοχή έχει εστιαστεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Με τη σειρά του, ο Miloradovic ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Oganj βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και τα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενα και κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Τα σερβικά ΠΕΠ έχουν σήμερα ρουκέτες εμβέλειας 24km.
Κάπου εδώ ίσως αξίζει να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη περισσότερων από 100 ΠΕΠ RM-70 στον ΕΣ, που σήμερα αξιοποιούν ένα μεγάλο απόθεμα ρουκετών των 122mm με βεληνεκές τη τάξης των 20km.
Η επένδυση σε παρόμοιες ρουκέτες σαν την G2000 θα επέφερε μεγάλη αύξηση των ικανοτήτων των RM-70 με σχετικά μικρό κόστος, δίνοντας δυνατότητα διπλασιασμού της εμβέλειας των όπλων τους. Επιπλέον, τουλάχιστον ορισμένες ρουκέτες θα μπορούσαν να τροποποιηθούν σε κατευθυνόμενες, χάρη σε kits που προσφέρονται στη διεθνή αγορά, ώστε να βελτιωθεί κατακόρυφα και η ακρίβειά τους.
Τα ελληνικά RM-70 με ρουκέτες αυξημένης εμβέλειας, θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν μια βελτιωμένη λύση αντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD) στα τουρκικά αποβατικά που θα συγκεντρωθούν στα παράλια για να προσεγγίσουν τις ακτές ελληνικών νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να αποβιβάσουν στρατεύματα.
Διαβάστε επίσης
Κορεατικές κατευθυνόμενες ρουκέτες: Ιδανική λύση A2/AD για τα νησιά του Αιγαίου;