Σε χθεσινό του άρθρο το Bloomberg περιγράφει τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ο Selcuk Bayraktar. Ο αμερικανοσπουδαγμένος Selcuk επισήμως είναι ο τεχνικός διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης Baykar, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με πιο γνωστό το οπλισμένο Bayraktar TB2. Όπως αναφέρει το Bloomberg τα συγκεκριμένα UCAVs είχαν εντυπωσιακή δράση σε Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν το 2020, με τον Selcuk να μοιράζεται τη φιλοδοξία του Ερντογάν για στρατιωτική προβολή της Τουρκίας με εγχώρια οπλικά συστήματα. Όπως δήλωσε τον Ιανουάριο ο Τούρκος Πρόεδρος «…τα τουρκικά οπλισμένα drones αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής των πολέμων και πέτυχαν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου στη Λιβύη».
Από την πλευρά του ο Selcuk Bayraktar, ο οποίος έχει παντρευτεί την μικρότερη κόρη του Ερντογάν, τη Σουμεγιέ, δήλωσε πως τα drones της εταιρίας του «δεν ανήκουν στον γαμπρό αλλά στο έθνος» και πως «θα πετάξουν, είτε το θέλετε είτε όχι», απαντώντας σε κριτικές που επεσήμαναν την προνομιακή θέση που έχει η Baykar στη χρήση εισαγόμενων εξαρτημάτων, κυρίως κινητήρων για τα προϊόντα της.
Το Bloomberg σχολιάζει πως η πολιτική της Τουρκίας για εξαγωγές όπλων όπως και δυναμικής παρέμβασης στην περιφέρεια της μπορεί να την οδηγήσει στη διεθνή απομόνωση, καθώς αυτό διαταράσσει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ (με τις γνωστές κυρώσεις) αλλά και την φέρνει σε συμμαχίες με χώρες όπως η Ρωσία και το Πακιστάν.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται όλο και πιο τολμηρές. Σύμφωνα με το άρθρο η Τουρκία ζήτησε από την Ρωσία να της πουλήσει Su-35 για να εγκαταστήσει σε αυτά τουρκικά ηλεκτρονικά, ενώ διεκδίκησε τη συμπαραγωγή αεροσκαφών και πυραύλων με το Πακιστάν, ώστε να αποκτήσει (μέσω αυτής της συνεργασίας) πρόσβαση σε κινεζική τεχνολογία. Καμία όμως από τις δύο αυτές προσπάθειες δεν κατέληξε, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να αναζητά διεθνείς συνεργασίες για τα εξοπλιστικά της προγράμματα την ίδια ώρα όμως που οι σχέσεις της με δυτικές χώρες (την τεχνολογία των οποίων θέλει) ψυχραίνονται.
Οσο για τα drones, η Τουρκία είναι σε πορεία να γίνει κυρίαρχος της σχετικής αγοράς, ενώ ο Ερντόγαν παίζει πλέον αποφασιστικό ρόλο στις εγχώριες προμήθειες όπλων, έχοντας άναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τουρκικής διεύθυνσης προμηθειών, παραμερίζοντας τους Τούρκους στρατηγούς. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν οι προμήθειες εγχώριων όπλων, αλλά και οι εξαγωγές τους, που έφθασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.