Πριν από 70.000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να εξαπλώνονται στη γη, το επονομαζόμενο διπλό αστέρι του Scholz, πέρασε από απόσταση μικρότερη από ενός έτους φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Ενδεικτικά η απόσταση του κοντινότερου αστέρα, του Εγγύτατου Κένταυρου, είναι 4,2 έτη φωτός. Το αστέρι ήταν ένας μικρός καφέ νάνος, με μάζα μόλις 15% αυτή του ήλιου μας. Το διπλό άστρικό σύστημα αποτελείται από έναν ερυθρό και έναν καφέ νάνο. Το μεν πρώτο έχει μάζα 85 φορές αυτή του πλανήτη Δία και το δεύτερο 65 φορές τη μάζα του αέριου γίγαντα. Η πορεία του υπολογίστηκε με τη μέτρηση της λεγόμενης “εφαπτομενικής ταχύτητας'” (ταχύτητα στο χώρο), σε συνδυασμό με την ακτινική ταχύτητα (ταχύτητα απομάκρυνσης από τη Γη).
Στις 12 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal η μελέτη για τη διέλευση ενός διπλού άστρου από το ηλιακό μας σύστημα πριν από 70.000 χρόνια. Η έρευνα υπογράφεται από τον καθηγητή αστροφυσικής Eric Mamajek του University of Rochester.
Σήμερα το εν λόγω διπλό άστρο βρίσκεται περίπου 17 έως 23 έτη φωτός μακρυά από τη Γη, στον αστερισμό του Μονόκερου και είναι ένα από το 70 πλησιέστερα άστρα στη γη. Οι αστρονόμοι υπολόγισαν με ακρίβεια 98% ότι πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα σε απόσταση 0,8 έτών φωτός (8 τρις χλμ).
Η δημοσίευση φυσικά αναθέρμανε τις θεωρίες περί του μυστηριώδους άστρου της Νέμεσις που θεωρητικά περνά από το ηλιακό μας σύστημα κάθε 26.000.000 χρόνια και προκαλεί κατακλυσμιαίες καταστροφές στο πλανήτη μας.
Ωστόσο η επίδραση του αστέρα Scholz ήταν ασήμαντη. Δε φαίνεται ότι διατάραξε τις τροχιές των κομητών ή άλλων σωμάτων τους Νέφους του Όορτ. Οι πρόγονοί μας πιθανότατα δεν το είδαν ποτέ εξαιτίας της χαμηλής φωτεινότητάς του.