Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν δήλωσε χθες ότι ανησυχεί για την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα για τα προγράμματα της Τεχεράνης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αλλά και βαλλιστικών πυραύλων.
Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ σε μία ομιλία του προς το Συμβούλιο της Σούρα της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ελπίζει πως το Ιράν θα αλλάξει την «αρνητική» συμπεριφορά του στην περιοχή και θα επιλέξει το διάλογο και τη συνεργασία.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία αποσταθεροποιεί την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης και της υποστήριξης ενόπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων, αλλά και της προώθησης της στρατιωτικής ισχύος του Ιράν σε άλλες χώρες», δήλωσε ο 85χρονος βασιλιάς σε ομιλία του, που δημοσιοποιήθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
«Μας ανησυχεί η έλλειψη συνεργασίας του με τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και την ανάπτυξη ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Σαουδική Αραβία, σημαντικός σύμμαχος της Δύσης στον Κόλπο, έχει εμπλακεί σε μία σκληρή διαμάχη με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντιμαχόμενες ομάδες σε αρκετές περιοχές συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Λιβάνου.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου απέλασαν Λιβανέζους απεσταλμένους τον Οκτώβριο σε μία διπλωματική διαμάχη που επιβάρυνε την οικονομική κρίση του Λιβάνου. Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κρίση με τη Βηρυτό έχει τις ρίζες της στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου και ενισχύει την κυριαρχία της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, που έχει την υποστήριξη του Ιράν (https://www.reuters.com/world/middle-east/crisis-with-lebanon-rooted-hezbollah-dominance-saudi-minister-2021-10-30).
«Το βασίλειο συμπαραστέκεται στους αδελφούς Λιβανέζους και παροτρύνει όλους τους ηγέτες του Λιβάνου να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του λαού τους…, σταματώντας την τρομοκρατική ηγεμονία της Χεζμπολάχ στις δομές οργάνωσης του κράτους» είπε ο βασιλιάς Σαλμάν.
Σε μία κίνηση αποκλιμάκωσης των εντάσεων, αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν είχαν νωρίτερα φέτος σειρά άμεσων συνομιλιών, αλλά δεν έχουν επιτύχει κάποια σημαντική εξέλιξη.