Το Σάββατο 12 Μαρτίου πολυπληθής ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή έφθασε στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν μια από τις τυπικές κινήσεις οικονομικής και πολιτικής διπλωματίας, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις, έληξε με μεγάλη επιτυχία. Π.χ. ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε -όπως καταγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- πως «…το ταξίδι πήγε τουλάχιστον τρεις φορές καλύτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά το αποτέλεσμα των ιδιωτικών επενδύσεων και όσον αφορά τις κυβερνητικές επαφές δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες».
Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως ήταν μια αποστολή που σε επίπεδο κυβερνητικό και σε επίπεδο ιδιωτικής οικονομίας είχε πολύ μεγάλα οφέλη. Ενδεικτικά, ανέφερε πως όταν σχεδίαζαν το ταξίδι είχαν θέσει ως στόχο για να είναι επιτυχημένο να γίνουν 100 περίπου διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία, ενώ τελικά ξεπέρασαν τις 300. Στο ίδιο πνεύμα και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης που εκτίμησε πως «η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε».
Πάμε τώρα στα κεφάλια. 81 συνολικά, τα οποία κόπηκαν ακριβώς την ημέρα που ξεκινούσε η ελληνική επίσκεψη, στη μεγαλύτερη σύγχρονη μαζική εκτέλεση στην ιστορία του Σαουδαραβικού Βασιλείου. Να το ξαναπούμε: Την ίδια μέρα όπου οι Έλληνες, επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη, έκαναν και περιήγηση σε αξιοθέατα βλέποντας -όπως διαβάζουμε στον Τύπο- τον «επιβλητικό βράχο που μοιάζει με ελέφαντα στην όαση της ερήμου Αλ Ούλα, και το εκπληκτικής ομορφιάς κτίριο -καθρέφτης της Μαράγια», ο οικοδεσπότης τους έσφαζε 81 ανθρώπους. Ποιοι ήταν αυτοί; Εγκληματίες και τρομοκράτες ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
Να θυμίσουμε εδώ πως η θανατική ποινή θεωρείται κτηνώδης και απάνθρωπη, αναποτελεσματική στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ υπάρχει σειρά σχετικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου ζητείται να υπάρξει μορατόριουμ για την αναστολή και τελικά κατάργηση της. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει καταργήσει και η σχετική πρόβλεψη θεωρείται βασικό στοιχείο του νομικού πολιτισμού της. Συνολικά 170 χώρες στον κόσμο έχουν είτε καταργήσει τη θανατική ποινή ή έχουν αναστείλει την εφαρμογή της. Από το δυτικό κόσμο εξαιρέσεις είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία που συνεχίζουν την πρακτική, ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι στη «γκρίζα» ζώνη με σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα, όπως η Κίνα (μεγάλος πρωταγωνιστής στις εκτελέσεις), η Σαουδική Αραβία, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, η Ταιβάν, η Σρι Λάνκα, η Αίγυπτος.
Ισχυρή η υποστήριξη των ΗΠΑ για την αποστολή των ελληνικών PATRIOT στη Σαουδική Αραβία
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Για να δείξουμε, ξανά, το γνωστό: πως οι διεθνείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα γίνονται σε ένα ασταθές πεδίο επιλεκτικής «ευαισθησίας» και προσεκτικής αποσιώπησης, αν είναι αυτό το συμφέρον μας. Να θυμηθούμε ένα άλλο, σχετικά πρόσφατο, συμβάν μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το 2017, όταν η χώρα μας αποπειράθηκε να πουλήσει 300.000 βλήματα πυροβολικού όπως και αεροπορικές βόμβες στη Σαουδική Αραβία (επί υπουργίας Πάνου Καμμένου στο Εθνικής Αμύνης). Η υπόθεση είχε χαρακτηρισθεί ως σκάνδαλο, γιατί είχαν εμφανιστεί μεσάζοντες στην διαπραγμάτευση, τελικά η πώληση δεν ολοκληρώθηκε και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει τον κ. Καμμένο πως με τους χειρισμούς του, στερήθηκε η χώρα τα 66 εκατομμύρια ευρώ που περίμενε να εισπράξει. Βέβαια τότε όλοι γνωρίζαμε πως η «αγωνία» της Σαουδικής Αραβίας να βρει πυρομαχικά, ήταν για να τα χρησιμοποιήσει στον εμφύλιο της Υεμένης, μια πρακτική που έχει επισύρει την παγκόσμια καταδίκη καθώς υπάρχουν εκατόμβες αμάχων. Σήμερα φυσικά, όπως και χθες, οι σχέσεις μας με την Σαουδική Αραβία είναι οι καλύτερες και ως Ελλάδα έχουμε στείλει και μια πυροβολαρχία Patriot για να την υπερασπίσει, στην σχετική επιχείρηση που μετέχουν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο μοτίβο υποκρισίας κατηγορείται σήμερα π.χ. η Γερμανία, αλλά και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, πως αγοράζοντας ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο χρηματοδοτούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ακούγεται σωστό αυτό. Όμως το ίδιο κάνουμε αγοράζοντας -όλες οι χώρες- σαουδαραβικό πετρέλαιο και τα σχετικά προϊόντα, καθώς χρηματοδοτούμε τη σαουδαραβική επίθεση στην Υεμένη, αλλά και γενικότερα ένα από τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο. Αγοράζουμε βέβαια πετρέλαιο από το θεοκρατικό Ιράν, εισάγουμε σχεδόν τα πάντα από την αυταρχική Κίνα που επίσης δημόσια εκτελεί κάθε εγκληματία (και αντιφρονούντα), κάπως πιο πολιτισμένα όμως, με μια σφαίρα στον αυχένα.
Τα τραγελαφικά συνεχίζονται: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν πως μπλοκάρουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο όνομα της ειρήνης και της δημοκρατίας. Οπότε αναζητούν εναλλακτικές προμήθειας, που όμως; Στη Βενεζουέλα του καθεστώτος Μαδούρο, που μέχρι χθες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν και καταδίκαζαν για αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Τελικά που ακριβώς βάζουμε το όριο της αξιοπρέπειας ως χώρα αλλά και ως πολίτες; Που ακριβώς ο κυνισμός αλλά κυρίως η ανάγκη, μας επιβάλλουν τη σιωπή; Με ποιες χώρες μπορούμε να συναλλασσόμαστε χωρίς ενοχές και ηθικούς ενδοιασμούς, σε ποιες μπορούμε να πουλάμε ή να αγοράζουμε όπλα χωρίς να μας κατατρέχουν Ερινύες; Σε ελάχιστες είναι η απάντηση. Είτε μιλάμε οικονομικά, είτε αμυντικά, το τοπίο θολώνει σημαντικά όταν το εξετάσεις από πλευράς ηθικών αξιών. Και τελικά οι επικλήσεις μας προς τη Δύση να μην τροφοδοτεί με οπλισμό το καθεστώς Ερντογάν (που δεν έχει μεν θανατική ποινή, αλλά δεν διστάζει να διεξάγει εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό, μαζικές διώξεις αντιφρονούντων, όπως και ενεργή εισβολή και κατοχή σε Κύπρο, Συρία, παλαιότερα Λιβύη) πέφτουν στο κενό, καθώς παρεμφερείς συμβιβασμούς κάνουν όλες οι χώρες -μα και εμείς- που διατηρούν σχέσεις με την Άγκυρα.
Ήταν τελικά η ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία η «καλύτερη από ποτέ»; Είναι οι διμερείς σχέσεις μας σε φάση «νέας εποχής» όπως δηλώθηκε από υπουργικά χείλη που ύμνησαν την «ελληνική οικονομική εξωστρέφεια και το άριστο αποτέλεσμα»; Μάλλον ναι. Απλώς αν γίνεται, την επόμενη φορά, ας υπάρξει μια συνεννόηση να μην έχει προγραμματίσει η Σαουδική Αραβία μια ακόμη σφαγή την ίδια μέρα, και χαλάσει το κλίμα…