Στην αμυντική έκθεση DEFEA, που έγινε πέρυσι στην Αθήνα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα ήταν το οπλισμένο drone SRS-1A SARISA της ελληνικής εταιρίας S.A.S.
Η στιβαρή του κατασκευή και οι καλές του επιδόσεις σε ταχύτητα, εμβέλεια, και ανυψωτική ικανότητα, έδειξαν ένα προϊόν που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές. Αυτή η σκέψη ήρθε να επιβεβαιωθεί στην έκθεση Ποσειδώνια 2022 όπου είδαμε μια SARISA σε ρόλο Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue, S.A.R.), δηλαδή μια SAR-ISA κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του drone!
Drone σε ρόλο διασώστη
Το drone SRS-1SAR που παρουσιάστηκε στην έκθεση βασίζεται στο οπλισμένο μοντέλο, με τη διαφορά ότι το φορτίο του πλέον αποτελείται είτε από μια πνευστή σωσίβια λέμβο 6 ατόμων, είτε από ατομικά σωσίβια. Η λέμβος αναπτύσσεται αυτόνομα με τη ρίψη της στο νερό και συνδέεται με ένα σχοινί με το drone έτσι ώστε να μπορεί να τη σύρει με ακρίβεια στο σημείο ενδιαφέροντος. Παράλληλα ο πάτος της λέμβου είναι από μαλακό εύκαμπτο υλικό, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα κατά τη ρίψη της.
Ως σημαντικές δυνατότητες σημειώνουμε τη δυνατότητα πλήρως αυτόνομης λειτουργίας, καθώς και το ότι το drone μπορεί να προβεί σε περιορισμένης έκτασης ρυμούλκηση ανθρώπου. Ώστε να τον απομακρύνει από άμεσο κίνδυνο π.χ. από μια βραχώδη ακτή εν μέσω θαλασσοταραχής, ώστε να περισυλλεγεί από σωστικά μέσα.
Στα συν το γεγονός ότι η εταιρία παρέχει έναν πλήρως αυτοματοποιημένο “θόλο” αποθήκευσης και φόρτισης, από τον οποίο το drone απογειώνεται κατευθυνόμενο προς το προκαθορισμένο σημείο ενδιαφέροντος. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά φιλική προς το χειριστή και μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός πλήκτρου, ανάλογα με το προφίλ της αποστολής. Ο θόλος μπορεί να εγκατασταθεί σε μια παραλία, ένα ναυτικό φυλάκιο, ένα φάρο, μια πλατφόρμα άντλησης κ.λπ. ώστε να είναι διαρκώς έτοιμο για χρήση το drone. Επιπλέον η αντοχή του αεροχήματος έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τη χρήση ανθρακονημάτων.
Η SAR-ISA κίνησε το ενδιαφέρον και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφτηκε το περίπτερο της εταιρίας κατά την έκθεση ‘’Ποσειδώνια 2022’’ και ενημερώθηκε σχετικά για τις δυνατότητες και πιθανές χρήσεις.