Ένα από τα πολλά -πλέον- μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας που έχει παρουσιάσει η τουρκική πολεμική βιομηχανία, το Sancar, προβάλλεται ως προσανατολισμένο στην εκτέλεση δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.
Όπως γράφει το «Naval News», το τουρκικό μη επανδρωμένο διαθέτει υποδομή αδιάλειπτης επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου, δορυφόρου και δικτύων κινητής που χρησιμοποιούνται παράλληλα. Ενώ είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου αποστολής μη επανδρωμένων ADVENT ROTA, συμβατό με το δικτυοκεντρικό σύστημα διαχείρισης μάχης και επικοινωνιών ADVENT της Havelsan. Το τελευταίο σε διάφορες εκδοχές του μπαίνει σε πολλές ναυτικές πλατφόρμες, από πλοία επιφανείας (ήδη είναι στις κορβέτες κλάσης ADA/UFUK και στο ελικοπτεροφόρο Anadolu, ενώ θα τοποθετηθεί στις αναβαθμισμένες φρεγάτες Barbaros όπως και στην νέα κλάση “εθνικών” φρεγατών Istanbul), σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, σε υποβρύχια και τώρα και σε μη επανδρωμένα.
Το αποτέλεσμα είναι το Sancar να μπορεί να ενταχθεί σε ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο τακτικής διαχείρισης που “χτίζει” η Τουρκία για τις ναυτικές επιχειρήσεις της.
Sancar: νέο τουρκικό μη επανδρωμένο επιφανείας, το τρίτο στη σειρά
Το Sancar είναι προϊόν συνεργασίας της Havelsan και του ναυπηγείου Yonca Onuk. Το πρωτότυπο καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2022 και οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Έχει μήκος 12,7 μέτρα, εκτόπισμα 9 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβους και εμβέλεια τουλάχιστον 400 ναυτικά μίλια με αντοχή σε θάλασσες έως «κατάσταση 4», ενώ μπορεί να δρα για 40 ώρες συνεχώς.
Sancar: νέο τουρκικό μη επανδρωμένο επιφανείας, το τρίτο στη σειρά