Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν στον ηλεκτρονικό (κυρίως) τύπο, αναφορές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “εκβίασαν” την Ελλάδα να απενεργοποιήσει του S-300, που ως γνωστόν, βρίσκονται στην Κρήτη.
Οι αναφορές βασίζονται σε “σκιώδεις” πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε εφημερίδα και στη συνέχεια διαστρεβλώθηκαν για να υποστηρίζουν ένα ανυπόστατο αφήγημα.
Εξυπακούεται πως τέτοιοι ισχυρισμοί, αποτελούν “βούτυρο στο ψωμί” για τους Τούρκους, οι οποίοι φυσικά έσπευσαν να τους αναπαράγουν με εξίσου πομπώδεις τίτλους.
Ο σκοπός των Τούρκων είναι διττός. Από την μία, θέλουν να υποστηρίξουν το δικό τους αφήγημα, δηλαδή, εφόσον η Ελλάδα κατέχει ένα ρωσικό Α/Α σύστημα, γιατί να μην έχει και η Τουρκία, και, από την άλλη, να καλλιεργήσουν (μαζί με ελληνικά ΜΜΕ), τον υφέρποντα αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα.
Για την ιστορία, η τοποθέτηση των S-300 στην Κρήτη αντί της Κύπρου το 1998, έγινε με τη σιωπηρή συμφωνία και των ΗΠΑ. Εξάλλου, τότε δεν υπήρχε η νομοθεσία CAATSA, που τέθηκε σε ισχύ το 2017 και -μεταξύ άλλων- προβλέπει κυρώσεις εναντίον χωρών που αγοράζουν οπλικά συστήματα από τη Ρωσία. Η Ελλάδα, προφανώς δεν δεσμεύεται από αυτή τη νομοθεσία.
Επίσης, όσα ευρωπαϊκά κράτη απορροφήσουν πόρους του αμερικανικού προγράμματος «European Recapitalization Incentive Program» (ERIP), πρέπει να μείνουν μακριά από την αγορά νέων όπλων από τη Μόσχα, αλλά δεν απαγορεύεται να αποκτήσουν υλικά για τα ρωσικά συστήματα που ήδη επιχειρούν. Το πρόγραμμα προβλέπει στην αρχική φάση τη μερική χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβακία. Για την Ελλάδα προβλέπεται δωρεά $25 εκατ., που θα διατεθούν στην αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.
Εν κατακλείδι, οι ανωτέρω αναφορές πιθανότατα εντάσσονται στα πλαίσια Ψυχολογικών Επιχειρήσεων Πολέμου (ΨΕΠ), με σκοπό να διεμβολήσουν την ελληνοαμερικανική συνεργασία και να δώσουν άλλοθι στην Τουρκία για τους S-400.