Πριν λίγες μέρες ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων διέρευσαν ότι πραγματοποιήθηκε δοκιμή του νέου εξειδικευμένου αντιβαλλιστικού συστήματος S-500 στην Συρία. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι η δοκιμή ήταν πετυχημένη γεγονός που αναμενόταν να οδηγήσει στην επιτάχυνση της επιχειρησιακής ανάπτυξης του συστήματος.
Βεβαίως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πηγή ή δήλωση που να στήριζε την συγκεκριμένη διαρροή, ούτε υπήρχε επαλήθευση από άλλη πηγή στην περιοχή. Λίγο αργότερα ωστόσο και πάλι ένα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (Sputnik) ανέφερε επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι «δεν χρειάστηκε να γίνει δοκιμή του συστήματος στην Συρία».
Η ουσία είναι ότι παρόλο που εξαρχής δεν υπήρξε κάποια επιβεβαίωση της δοκιμής, ούτε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που συνήθως είναι λαλίστατο σε τέτοιες περιπτώσης, η «είδηση» διαδόθηκε σαν αστραπή, ως πραγματικό και τετελεσμένο γεγονός.
Αυτονόητο είναι ότι μιλάμε για ένα στρατηγικό σύστημα η ανάπτυξη του οποίου είναι άκρως απόρρητη και σαφώς τίποτα δεν δίνεται στην δημοσιότητα αν δεν είναι απολύτως ελεγχόμενο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η διαρροή ήταν προκλητική, τουλάχιστον. Δοκιμή του συστήματος στην Συρία δεν θα είχε καμία λογική, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος αφενός κι η περιοχή βρίθει συστημάτων παρακολούθησης κάθε είδους. Δοκιμές τέτοιων συστημάτων εξάλλου λαμβάνουν χώρο στις αχανείς εκτάσεις της ασιατικής Ρωσίας.
Το σύστημα δεν είναι γνωστό κι επιβεβαιωμένο τι επιδόσεις θα έχει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αντικείμενο εκτίμησης, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν μπει τελικά σε υπηρεσία, οι δυνατότητές του θα είναι μόνο θεωρητικές, καθώς όπως και τα προγενέστερα συστήματα της κατηγορίας, δεν θα έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πράξη.
Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά, ως εκτιμήσεις πάντα, οι δυνατότητές του είναι μάλλον αισιόδοξες, αφού αναφέρεται ικανότητα αναχαίτισης μέχρι 10 βαλλιστικών πυραύλων ταυτόχρονα από κάθε σύστημα με ταχύτητα επανεισόδου 10 μαχ.
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η Ρωσία έχει λύσει το αμυντικό της πρόβλημα κι έχει καταλύσει στην πράξη το δόγμα M.A.D. – δηλαδή της βεβαιότητας αμοιβαίας καταστροφής σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να πλήξει τον εχθρό της χωρίς όμως ο εχθρός της να μπορεί να απαντήσει.
Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο για την σημερινή Ρωσία με τις απανωτές τεχνολογικές αποτυχίες των τελευταίων ετών, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.
Πέντε εργαζόμενοι της Rosatom νεκροί στην έκρηξη στο Αρκανγκέλσκ