Σοβαρός προβληματισμός διαπιστώνεται στα διάφορα ρωσικά κανάλια διαδικτυακής πληροφόρησης για το τι συμβαίνει σε Χάρκοβο (στο βορρά) και σε Χερσώνα (στο νότο) με τις ουκρανικές αντεπιθέσεις και τις επιτυχίες που σημειώνουν. Κάποιες υποθέσεις και αντιλήψεις για το τι φταίει, τις οποίες αλιεύσαμε, σας τις παραθέτουμε, με επιφύλαξη βέβαια καθώς δεν είναι επίσημες τοποθετήσεις:
Α. Η ουκρανική επιτυχία οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ξένων μισθοφόρων στην προώθηση στο Χάρκοβο με «έναν στους 3 από όσους μετέχουν να είναι εκτός Ουκρανίας, κυρίως Αμερικανοί, Πολωνοί, Βρετανοί». Αυτό καταγράφηκε στο Southfront.org και διακινείται σε ρωσικούς ιστοτόπους και σε κανάλια στο Telegram. Είναι ενδιαφέρον -και ταυτόχρονα ανησυχητικό- πως στους ιστοτόπους εμφανίζεται παράλληλα η αντίληψη πως «τώρα πολεμάμε ευθέως με το ΝΑΤΟ και όχι έμμεσα όπως πριν».
Β. Η υποτιθέμενη μαζική συμμετοχή ξένων, σε ουκρανικές δυνάμεις συνολικά 9.000 ανδρών, κατάφερε να υπερκεράσει την τοπική ρωσική αντίσταση στο Χάρκοβο, που ήταν «4-5 φορές μικρότερη». Βέβαια μια τέτοια παραδοχή περί ελάχιστων στρατευμάτων, αν ισχύει, δείχνει και την ρωσική λειψανδρία στο να καταφέρει να υπερασπίσει μεγάλες γραμμές του μετώπου.
Γ. Υπήρξαν λάθη οργανωτικά από την ρωσική πλευρά. Έτσι αναφέρεται η έλλειψη αντιαρματικών όπλων, η χαμηλή επάνδρωση μονάδων, έως και στο 30% της προβλεπόμενης δύναμης, η μη στρώση ναρκοπεδίων που θα καθυστερούσαν την ουκρανική αντεπίθεση, το κενό πληροφόρησης για το τι σχεδίαζε το Κίεβο.
Δ. Προτείνεται να χτυπηθούν συστηματικά οι υποδομές της Ουκρανίας, σε ηλεκτρισμό, νερό, σιδηροδρομικά δίκτυα κ.λπ. ώστε να διαλυθεί η χώρα, να είναι αδύνατον να διακινηθεί η δυτική βοήθεια και να φτάσει στο μέτωπο (σύμφωνα με άρθρο γνώμης στην Journalistskaya Pravda).
E. H προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία από «ηλίθιους ηγέτες της Δύσης» θα οδηγήσει σε «κλιμάκωση της σύγκρουσης και με διάχυση της, με άγνωστα αποτελέσματα». Αυτό έγραψε στο Telegram o τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με την άποψη του να αναμεταδίδεται από το κρατικό πρακτορείο ΤASS.
Από τα παραπάνω εμφανίζονται δύο στοιχεία: Πρώτον μια διάχυτη ακόμη κριτική στην ρωσική τακτική διεξαγωγής του πολέμου που ακουμπά όμως και την ανώτατη ηγεσία. Δεύτερον μια νέα μετάθεση της προβληματικής στην εκστρατεία, στο «παντοδύναμο ΝΑΤΟ» το οποίο όχι μόνο τροφοδοτεί με όπλα την Ουκρανία -γνωστό και δεδομένο- αλλά και διοχετεύει χιλιάδες μισθοφόρους εκεί, «επικίνδυνα όπλα» και θέλει να «μας φέρει στα άκρα».
Οι αντιλήψεις αυτές κυκλοφορούν εδώ και μήνες, εντυπωσιάζει όμως σε κάποιο βαθμό η ένταση στην επαναδιατύπωση τους και ένας νέος γύρος σκληρών υπονοούμενων για το ποια θα είναι και η ρωσική αντίδραση. Σε κανάλια στο Telegram επανεμφανίστηκε και η «προτροπή» να κάνει η Ρωσία μια επίδειξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σε έρημο σημείο (για να μην υπάρξουν θύματα) ώστε να «συνειδητοποιήσουν όλοι τι διακυβεύεται». Μάλιστα προτείνεται ως τόπος ρίψης των τακτικών πυρηνικών το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα (!) το σημείο δηλαδή που η Ρωσία έζησε μια σοβαρή ήττα εντυπώσεων, καταλαμβάνοντας το στις πρώτες μέρες του πολέμου, για να αποχωρήσει μήνες μετά αδυνατώντας να το κρατήσει κάτω από το μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων. Ακραίες δηλαδή προτάσεις που φανερώνουν πως στη Ρωσία σιγοβράζει η αμφισβήτηση για το τι γίνεται στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή βέβαια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέκλεισε χθες την επιστράτευση, λέγοντας πως “δεν είναι στο τραπέζι”…