Το ρωσικό πυρηνικό υπουβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων “Vladimir Monomakh” πραγματοποίησε το Σάββατο που μας πέρασε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση τεσσάρων διηπειρωτικών βαλλιστικών βλημάτων σε μια κίνηση εντυπωσιασμού των πυρηνικών ικανοτήτων της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ.
Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε πως το υποβρύχιο “Vladimir Monomakh” του στόλου του Ειρηνικού εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους από θέση κατάδυσης στην Οχοτσκική Θάλασσα. Οι πύραυλοι, που έφεραν εκπαιδευτικές πολεμικές κεφαλές, έπληξαν τους προκαθορισμένους στόχους τους στο πεδίο βολής Chiza στην περιοχή του Αρχαγγέλου, στη βορειοδυτική Ρωσία διανύοντας μια απόσταση πάνω από 5,500 χλμ. μακρυά.
Το υποβρύχιο “Vladimir Monomakh” είναι ένα από τα νέα υποβρύχια κλάσης Borei, ικανό να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava και θα αποτελεί τον κορμό του ναυτικού σκέλους των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Το 2018 ένα άλλο υποβρύχιο της ίδιας κλάσης εκτέλεσε μια παρόμοια εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων —μια πολύ εντυπωσιακή αλλά και πολύ δαπανηρή επίδειξη της πυρηνικής ικανότητας αποτροπής της Ρωσίας στην οποία το πλοίο εξομοιώνει καταστάσεις πραγματικής πυρηνικής σύγκρουσης.
Залповая! Ομοβροντία SLBM Bulava από το «Γιούρι Ντολγκαρούκι»
Σε αναφορά προς τον πρόεδρο Πούτιν, ο υπουργός Αμύνης Sergei Shoigu είπε πως η εκτόξευση του Σαββάτου αποτέλεσε το επίκεντρο των γενικότερων ασκήσεων των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας και είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη. Μέρος αυτών των ασκήσεων, ένα άλλο υποβρύχιο πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη θάλασσα του Μπάρεντς, ένας ICBM εκτοξεύτηκε από πλατφόρμα ξηράς από τις εγκαταστάσεις του Plesetsk στη βορειοδυτική Ρωσία και στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95 εξαπέλυσαν πυραύλους cruise σε στόχους στο πεδίο βολής του Αρκτικού κύκλου.
Τις ρωσικές ασκήσεις παρακολούθησε διακριτικά αεροσκάφος παρατήρησης OC-135B της 45ης Μοίρας Αναγνώρισης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Αεροσκάφη του τύπου είναι τακτικοί επισκέπτες τέτοιων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της συνθήκης “Open Skies”. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη αυτή αλλά δεν έχει υπογράψει ακόμα την εντολή. Φαίνεται πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν, που διαφωνούσε με την κίνηση αποχώρησης, μπορεί να κινηθεί προς αναθέρμανση της συνθήκης.
Μ. Πομπέο: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρατείνουν την συνθήκη New START
Η Ρωσία έχει πυκνώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της τα τελευταία χρόνια καθώς η ένταση με τη Δύση έχει αυξηθεί και οι σχέσεις τους έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό από τον Ψυχρό Πόλεμο ειδικά μετά την μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Η σειρά αυτή πυραυλικών ακσήσεων έρχεται μόλις δύο μήνες πριν την λήξη της συνθήκης New-START για τον έλεγχο όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τον επόμενο Φεβρουάριο. Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν συζητήσει την πιθανότητα επέκτασης της ισχύος της συνθήκης αλλά δεν έχουν κατορθώσει ως τώρα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν είναι στα πρόθυρα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη START
Η συνθήκη New START υπεγράφη το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρυ Μεντβέντεβ. Περιορίζει κάθε χώρα στην κατοχή όχι περισσοτέρων των 1,550 έτοιμων πυρηνικών κεφαλών και 700 ενεργών πυραύλων και βομβαρδιστικών ενώ προβλέπει την πραγματοποίηση τακτικών επιθεωρήσεων επί τόπου για τον έλεγχο της συμμόρφωσης κάθε πλευράς. Η συνθήκη λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021 εκτός κι αν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ αποφασίσουν να την επεκτείνουν. Από τη στιγμή, όμως, που και οι δύο χώρες αποσύρθηκαν από την Συνθήκη Περιορισμού των Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς του 1987 το προηγούμενο έτος, η συνθήκη New START είναι το μοναδικό σήμερα ανάχωμα στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που υφίσταται μεταξύ τους. Ειδικοί του Ελέγχου Όπλων Μαζικής Καταστροφής προειδοποιούν πως αν η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας περάσει, κάθε έλεγχος στα πυρηνικά οπλοστάσια ΗΠΑ και Ρωσίας θα πάψει να υφίσταται, γεγονός που θα είναι τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.