Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor υποστηρίζει, επικαλούμενο έγγραφα αλλά και κοινοβουλευτικές καταγγελίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, ότι η Άγκυρα φέρεται να έχει προσυμφωνήσει και στην εγκατάσταση ρωσικών ραντάρ και πυραυλικών συστημάτων, ως τμήμα της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε απόσταση περίπου 280 μίλια από κρίσιμη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ (Μαλάτεια).
«Η εγκατάσταση συστήματος ραντάρ σημαίνει και τη δημιουργία συστήματος αεράμυνας. Έχετε δώσει δηλαδή άδεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού που δεν μπορούμε να προστατεύσουμε; Πώς και σε ποια βάση το λογισμικό για αυτό το σύστημα, που θα αφεθεί αποκλειστικά στους Ρώσους, θα διακρίνει μεταξύ φίλου και εχθρού;» ρώτησε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Zeki Hakan Sıdalı κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει η ιστοσελίδα.
Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο Sıdalı εκπροσωπεί την επαρχία Μερσίνης, όπου η Rosatom State Nuclear Energy Corporation κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στην πόλη Ακούγιου. Η συμφωνία υπογράφηκε αρχικά ως διακυβερνητική μεταξύ των δύο χωρών τον Μάιο του 2010, αλλά πολλές παραχωρήσεις στη Ρωσία έγιναν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέδωσε βιαστικά διατάγματα και επέσπευσε νόμους στο κοινοβούλιο για να ικανοποιήσει το Κρεμλίνο.
Όμως, όσο οι όροι της συμφωνίας καθίσταντο σαφέστεροι σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου, τόσο αποδεικνυόταν ότι η Ρωσία επρόκειτο να εγκαταστήσει ένα σύστημα ραντάρ κοντά στο εργοστάσιο και πιθανώς να αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως S-400, με το πρόσχημα της παροχής ασφάλειας για την πυρηνική εγκατάσταση.
Δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στη διμερή συμφωνία ούτε στους κανονισμούς που εγκρίθηκαν στην Τουρκία από το 2010 εκτός από τις γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Κεντρικών Συστημάτων Συναγερμού για την ασφάλεια εντός και γύρω από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης οι λεπτομερείς κανονισμοί που εκδόθηκαν από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας (Nükleer Düzenleme Kurumu, NDK) στις 8 Αυγούστου 2020 για την ασφάλεια της πυρηνικής εγκατάστασης και των υλικών, δεν έκαναν καμία αναφορά σε συστήματα ραντάρ ή πυραύλων.
Το θέμα έχει συζητηθεί έντονα στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατατέθηκε νομική προσφυγή σε τουρκικό δικαστήριο για να σταματήσει η ελεγχόμενη από τη Ρωσία τουρκική εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή όπως είχε προγραμματιστεί».
Σε άλλο σημείο η Nordic Monitor επικαλείται δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Φέρνετε μια ατομική βόμβα στο Ακούγιου και παραδίδετε το κουμπί στον Πούτιν και το Κρεμλίνο», λέει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Serkan Topal.
Ο Abdullah Bozkurt, συντάκτης του άρθρου σχολιάζει: «Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την κατασκευή του εργοστασίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20-22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η όλη διαδικασία στερείται διαφάνειας και καλύπτεται από μυστικότητα. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται επίσης στην κριτική της αντιπολίτευσης για μια σειρά ζητημάτων, από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έως την περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, από λανθασμένες αναφορές περιβαλλοντικών επιπτώσεων έως υπερτιμημένες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πολλοί υποπτεύονται ότι έχουν σχεδιαστεί για να πλουτίσουν τους φίλους του Προέδρου Ερντογάν».
Κλείνοντας, το άρθρο αναφέρει ότι ο Πούτιν φέρεται να υποσχέθηκε στον Ερντογάν βοήθεια στις εκλογές του επόμενου έτους, που θα θέσουν σε δοκιμασία την 20ετή διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, εξαιτίας της οικονομική δυσπραγίας που πλήττει τους Τούρκους πολίτες και δυνητικούς ψηφοφόρους. Ωστόσο επισημάνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες από τα προβλήματα με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας συνεχίζουν να προκαλούν πολιτική συζήτηση στην Τουρκία και η βαθιά εμπλοκή της Ρωσίας στο έργο, μπορεί κάλλιστα να έχει επιπτώσεις όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Τέτοια θέλω να ακούω! Μην λυγάς Ταγίπ ευεργέτη μας, τσάντισε τους κι άλλο!!!
Η γνώμη μου – από την αρχή της προμήθειας των S-400 από την Τουρκία – είναι πως ο βασικότερος λόγος ήταν η προστασία του Πυρηνικού εργοστασίου από βομβαρδισμό του από το Ισραήλ ( όπως πχ σε Ιράκ και Ιράν ).Ο ηγέτης της καρδιάς μας ήταν προφανώς πρόθυμος να ρισκάρει την αγορά των F-35 για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Τώρα το αν θα το καταφέρει είναι τελείως άλλη συζήτηση….
Κάποιος θα είπε στους Ρώσους ότι κυκλοφορούν πλέον Ραφάλ στη γειτονιά.
Τό άλλο με τον Τοτό????
Είναι δεδομένο πως η Τουρκία πρέπει να εγκαταστήσει LRSAM για να προστατεύσει το Ακούγιου. Έτσι θα μεταφέρει εκεί ένα από τα συστήματα που είδη διαθέτει ή θα προμηθευτεί ένα ακόμα όπως έχει ακουστεί αρκετές φορές.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή εγκατάστασης Ρωσικού συστήματος είναι προς το συμφέρον μας.
Πληροφοριες θελουν τελικα το Τουρκικο δημοσιο να εχει αποσυρθει απο την χρηματοδοτηση του εργου ,καθιστωντας την Rosatom ουσιαστικα κυριαρχο μετοχο, αν οχι αποκλειστικο μετοχο.Σε αντιδιαστολη το εργο θα καλυψει για 50 χρονια μερος των ενεργειακων αναγκων της χωρας με το αναλογο αντιτιμο.Καποιες κακες γλωσσες πανε παραπερα την υποθεση.Οτι δηλαδη η συμφωνια προβλεπει οχι μονο τον χωρο του εργοστασιου ,αλλα και το λιμανι.Κατι τετοιο θα σημαινει ουσιαστικα ενα ειδος “βασης” υπο τον ελεγχο της Ρωσσιας μεσα στο εδαφος μιας χωρας του ΝΑΤΟ!Σε αυτην την περιπτωση ειναι νομιζω πασιφανες οτι συστηματα “ασφαλειας”οπως αυτα τα ενοουν οι πραγματικοι ιδιοκτητες δεν ειναι δυσκολο να τα φανταστουμε.Μενει να δουμε αν ολα αυτα βεβαια ειναι εικασιες η εχουν βαση.Σε μια τετοια περιπτωση, οπου υπαρχει αληθεια σε οσα διακινουνται ,ειμαι περιεργος να δω τι αλλο πρεπει να συμβει για να πειστουν και οι τελευταιοι υπερασπιστες της Τουρκικης αναγκαιοτητας σαν προπυργιο της συμμαχιας , τοσο στις Βρυξελλες, οσο και στο S.D. οτι ματαιοπονουν εχοντας απεναντι τους μια χωρα που λειτουργει σαν Δουρειος Ιππος προσπαθωντας να υλοποιηση την δικη της νεοοθωμανικη ατζεντα.
Και καλα κανουν οι Ρωσοι και οι τουρκοι…που ειναι το κακο??
Ταγιπ μην μασας ….εσυ ξερεις καλυτερα απο ολους…προχωρα και εμεις θα σε ψηφισουμε…
Εγώ πάντως περιμένω να δω κάποια στιγμή την αντίδραση του Ισραήλ σε αυτό το έργο.
Πως θα γινει να στειλουμε 100 γεματα λεωφορεια να ψηφισουν ταγιπ;
Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλα όσο και να προσπαθεί να το κρυψει …..Η πυρηνική ενεργεία ειναι ένα καλό σκαλοπάτι αποκτά τεχνογνωσία στην διαχειρηση των πυρηνικών υλικών …. και αφού θα έχει διαθέσιμο νόμιμο υλικό , τι την εμποδίζει στα κρυφά να αναπτύξει και σχάσιμο , Υπαρχει και το αδελφό Πακιστάν για βοήθεια ….Πως θα αντιδρασει η ΕΕ …….όπως πάντα με χρόνο καθυστέρηση
Θα πρεπει να υπάρξει αυστηρος πυρηνικος ελεγχος στην Τουρκια ειδικα τωρα που συνεργαζεται με την Ρωσια για την κατασκευή.. και συμβενουν παραλληλα ολα αυτα με την Ρωσσια.
Τα λεει εδω απο μονος του ο Ερντογαν…
President Erdoğan: Developed Countries Have Nuclear Missiles, but I’m Not Supposed to Have Them?
https://www.youtube.com/watch?v=d9zUJcoLXyc
Γι αυτο και η θεση της Ελλαδας θα πρεπει να ειναι καθετη για ολους του δικτατορίσκους που θελουν πυρηνικά πχ παγκόσμια.. βλέπε κιμ γκονγκ ουν κτλ ωστε να μην δημιουργούνται προηγούνται προηγούμενα