Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor υποστηρίζει, επικαλούμενο έγγραφα αλλά και κοινοβουλευτικές καταγγελίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, ότι η Άγκυρα φέρεται να έχει προσυμφωνήσει και στην εγκατάσταση ρωσικών ραντάρ και πυραυλικών συστημάτων, ως τμήμα της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε απόσταση περίπου 280 μίλια από κρίσιμη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ (Μαλάτεια).
«Η εγκατάσταση συστήματος ραντάρ σημαίνει και τη δημιουργία συστήματος αεράμυνας. Έχετε δώσει δηλαδή άδεια για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού που δεν μπορούμε να προστατεύσουμε; Πώς και σε ποια βάση το λογισμικό για αυτό το σύστημα, που θα αφεθεί αποκλειστικά στους Ρώσους, θα διακρίνει μεταξύ φίλου και εχθρού;» ρώτησε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Zeki Hakan Sıdalı κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει η ιστοσελίδα.
Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο Sıdalı εκπροσωπεί την επαρχία Μερσίνης, όπου η Rosatom State Nuclear Energy Corporation κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στην πόλη Ακούγιου. Η συμφωνία υπογράφηκε αρχικά ως διακυβερνητική μεταξύ των δύο χωρών τον Μάιο του 2010, αλλά πολλές παραχωρήσεις στη Ρωσία έγιναν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέδωσε βιαστικά διατάγματα και επέσπευσε νόμους στο κοινοβούλιο για να ικανοποιήσει το Κρεμλίνο.
Όμως, όσο οι όροι της συμφωνίας καθίσταντο σαφέστεροι σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου, τόσο αποδεικνυόταν ότι η Ρωσία επρόκειτο να εγκαταστήσει ένα σύστημα ραντάρ κοντά στο εργοστάσιο και πιθανώς να αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως S-400, με το πρόσχημα της παροχής ασφάλειας για την πυρηνική εγκατάσταση.
Δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στη διμερή συμφωνία ούτε στους κανονισμούς που εγκρίθηκαν στην Τουρκία από το 2010 εκτός από τις γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Κεντρικών Συστημάτων Συναγερμού για την ασφάλεια εντός και γύρω από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης οι λεπτομερείς κανονισμοί που εκδόθηκαν από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας (Nükleer Düzenleme Kurumu, NDK) στις 8 Αυγούστου 2020 για την ασφάλεια της πυρηνικής εγκατάστασης και των υλικών, δεν έκαναν καμία αναφορά σε συστήματα ραντάρ ή πυραύλων.
Το θέμα έχει συζητηθεί έντονα στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατατέθηκε νομική προσφυγή σε τουρκικό δικαστήριο για να σταματήσει η ελεγχόμενη από τη Ρωσία τουρκική εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή όπως είχε προγραμματιστεί».
Σε άλλο σημείο η Nordic Monitor επικαλείται δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Φέρνετε μια ατομική βόμβα στο Ακούγιου και παραδίδετε το κουμπί στον Πούτιν και το Κρεμλίνο», λέει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Serkan Topal.
Ο Abdullah Bozkurt, συντάκτης του άρθρου σχολιάζει: «Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την κατασκευή του εργοστασίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20-22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η όλη διαδικασία στερείται διαφάνειας και καλύπτεται από μυστικότητα. Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται επίσης στην κριτική της αντιπολίτευσης για μια σειρά ζητημάτων, από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έως την περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, από λανθασμένες αναφορές περιβαλλοντικών επιπτώσεων έως υπερτιμημένες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πολλοί υποπτεύονται ότι έχουν σχεδιαστεί για να πλουτίσουν τους φίλους του Προέδρου Ερντογάν».
Κλείνοντας, το άρθρο αναφέρει ότι ο Πούτιν φέρεται να υποσχέθηκε στον Ερντογάν βοήθεια στις εκλογές του επόμενου έτους, που θα θέσουν σε δοκιμασία την 20ετή διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, εξαιτίας της οικονομική δυσπραγίας που πλήττει τους Τούρκους πολίτες και δυνητικούς ψηφοφόρους. Ωστόσο επισημάνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες από τα προβλήματα με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας συνεχίζουν να προκαλούν πολιτική συζήτηση στην Τουρκία και η βαθιά εμπλοκή της Ρωσίας στο έργο, μπορεί κάλλιστα να έχει επιπτώσεις όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Τουρκία-Ρωσία: Λύνεται η διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου