Μάλλον από Κίνα προμηθεύονται τσιπάκια οι Ρώσοι για πολλά τους όπλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγει ο αμερικανικός μη κυβερνητικός οργανισμός, Center for Advanced Defense Studies (C4ADS). Η ΜΚΟ ειδικεύεται στην ανάλυση των πολεμικών συγκρούσεων και ευρύτερων ζητημάτων ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Έτσι, εκπρόσωποί της που βρίσκονται στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, κλήθηκαν να διαπιστώσουν εάν στα ρωσικά όπλα χρησιμοποιούνται απάρτια από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Έτσι έπειτα από τις αποκαλύψεις πως οι προηγμένοι ρωσικοί πύραυλοι πλεύσης Kh-101 (AS-23A Kodiak κατά NATO), χρησιμοποιούν 35 μικροτσίπ αμερικανικής κατασκευής, έστω και παλαιότερης τεχνολογίας, έρχεται τώρα η σειρά των ρουκετών εδάφους-εδάφους 9M544 να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης.
The Ukrainian military claims that the guidance systems and electronics recovered from Russian Kh-101 air-launched cruise missiles used in Ukraine were developed in the 1960-1970s. https://t.co/XF0lEM3jdH pic.twitter.com/4XTaWCO0WS
— Rob Lee (@RALee85) April 22, 2022
Ρουκέτα με ηλεκτρονικά…καφετιέρας;
Οι 9Μ544 εκτοξεύονται από τον πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών 9A53-S Tornado, που αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού BM-30 Smerch. Αρκετές έχουν ανακτηθεί ολόκληρες λόγω δυσλειτουργίας τους, οπότε διαπιστώθηκε πως υλικά που χρησιμοποιούν είναι εμπορικού τύπου και πωλούνται μαζικά, κυρίως από το γνωστό κινεζικό ιστότοπο διαδικτυακών πωλήσεων AliExpress.
Photos of a Russian Tornado-S MLRS 9M544 precision-guided munition in the Dnipropetrovsk area.https://t.co/4PBnJH1uFn pic.twitter.com/JYPH4LViFu
— Rob Lee (@RALee85) April 9, 2022
Συγκεκριμένα προέκυψε ότι στο σύστημα καθοδήγησης έχουν τοποθετηθεί:
- Δύο μικροκυκλώματα σε τυποποιημένη διάσταση TSOP66. Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν παράγει τέτοιου είδους μικροκυκλώματα.
- Πυκνωτές Τανταλίου, προοριζόμενοι για μη στρατιωτικές αγορές.
- Συνδέσεις τύπου DB15 και SMA.
- Τρια μικροκυκλώματα σε τυποποιημένη φόρμα LQFP64, αυτά ίσως και να είναι ρωσικής προέλευσης μιας και ανάλογα κατασκευάζονται από την εταιρία Milandr με έδρα τη Μόσχα.
Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει αναλύσεις στα συστήματα που βρίσκονται στο γυροσκόπιο οπτικών ινών και στο σύστημα ελέγχου των ρουκετών, εντούτοις εκτιμάται ότι κι εκεί χρησιμοποιούνται εμπορικά μικροκυκλώματα και υλικά, τα οποία οι κινέζοι κατασκευαστές κυκλοφορούν για την πολιτική αγορά και τα πωλούν διαδικτυακά σε τεράστιες ποσότητες.
Αν και η ευκολία πρόσβασης σε εμπορικές τεχνολογίες θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα, τελικά αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα του ρωσικού οπλοστασίου. Καθώς αυτά τα υλικά δεν προορίζονται για τη μεγάλων κραδασμών, έντονων επιταχύνσεων κ.λπ. πολεμική χρήση στο πεδίο, όπου με τέτοιες συνθήκες είναι δεδομένο πως θα εμφανίσουν υψηλό δείκτη σφαλμάτων. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι έπειτα από 6 μήνες εντατικών επιχειρήσεων έχουν ως προτεραιότητα την άμεση αναπλήρωση των αποθεμάτων τους, οπότε θα χρησιμοποιήσουν ότι υπάρχει διαθέσιμο ακόμη και εκτός ειδικών προδιαγραφών.
Υπέρτερη ρωσική τεχνολογία;
Μέχρι στιγμής η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταρρίψει το μύθο περί της ανωτερότητας των ρωσικών συστημάτων έναντι των δυτικών, ο οποίος καλλιεργείται και συντηρείται συστηματικά από συγκεκριμένους κύκλους. Δεν πάνε πολλά χρόνια όπου οι απανωτές αποτυχίες σε δοκιμές του διηπειρωτικού πυραύλου RSM-56 Bulava, είχαν δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να παράγει οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.
Στη ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα έχουμε δει πρόχειρη προσθήκη θωράκισης από ξύλινες παλέτες και μεταλλικά φύλλα σε οχήματα, πλακίδια ελαστικού αντί για πλακίδια ενεργητικής θωράκισης ERA σε άρματα μάχης T-80BVM (δείτε το βίντεο παρακάτω), το καταδρομικό Moskva να βυθίζεται από μια Ουκρανία που πρακτικά δεν διαθέτει Ναυτικό, ρωσικά μη επανδρωμένα με κάμερες Sony στερεωμένες με ταινία και πολλά άλλα δείγματα προχειρότητας στην κατασκευή και τεχνολογικής υστέρησης.
In the captured Russian T-80BVM, instead of dynamic protection, there is just rubber. 🙈#Ukraine #Russia pic.twitter.com/SWHkRidYuk
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) August 10, 2022
Ακόμη, συστήματα που προβάλλονται ως το αντίπαλο δέος στα δυτικά, όπως για παράδειγμα το άρμα μάχης T-14 Armata και το αεροσκάφος 5ης γενιάς SU-57 Felon, είτε είναι ελάχιστα, είτε δεν έχουν εμφανιστεί παρά σποραδικά στις μάχες, οπότε δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των επιχειρήσεων. Έτσι αντί για υψηλή τεχνολογία βλέπουμε περισσότερο χρήση μεγάλων όγκων παλαιών όπλων, π.χ. χιλιάδες τεθωρακισμένα τεχνολογίας του ’60, όπως και γενικευμένη χρήση πυροβολικού έστω και όχι ιδιαίτερης ακρίβειας. Πρακτικές δηλαδή που σε αρκετό βαθμό αιτιολογούν και τη ρωσική αδυναμία να προχωρήσει την κατάκτηση γρήγορα, μετά τις επιτυχίες των πρώτων ημερών.