Η Τουρκία θα επιδιώξει να αποκτήσει πρόσβαση σε μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής τεχνολογίας εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες την διώξουν από την πολυεθνική ομάδα ανάπτυξης και παραγωγής του F-35 Lightning II.
Οι βιομηχανικές συνέπειες για την Τουρκία αν όντως παραλάβει S-400 από τη Ρωσία
Έτσι τουλάχιστον αναφέρει η ιστοσελίδα Defense News επικαλούμενη ανώνυμη μαρτυρία Τούρκου αξιωματούχου: «Η ρωσική τεχνολογία μαχητικών αεροσκαφών θα ήταν η πρώτη και καλύτερη επιλογή αν οι αμερικανοί σύμμαχοί μας συμπεριφερόταν με «μη-συμμαχικό» τρόπο και αμφισβητούσαν την παρουσία της Τουρκίας στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter».
Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει επίσημα και έμπρακτα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει F-35 σε περίπτωση που επιμείνει με την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Το σενάριο αυτό δεν είναι πλέον ερώτημα προς διερεύνηση και ουσιαστικά μένει να δούμε ποιος από τους δυο είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους καθώς και ποια θα είναι η έκβαση.
Το γεγονός είναι ότι παρά την ανώνυμη πληροφορία του Defense News, το ενδεχόμενο η Τουρκία να στραφεί στην Ρωσία για μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε κάτι το οποίο δεν έχει εκφραστεί και από επίσημα τουρκικά χείλη.
Εξίσου γεγονός είναι ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας με κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία για την ανάπτυξη του δικού της «εγχώριου» μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς έχουν πέσει στο κενό.
Νομοτελειακά λοιπόν, μόνο η Ρωσία μένει ως προμηθευτής μαχητικών αεροσκαφών υψηλών επιδόσεων. Βέβαια σ’ αυτήν την περίπτωση η Τουρκία μάλλον θα περιορίζονταν σε σύγχρονα μεν τέταρτης γενιάς δε μαχητικά αεροσκάφη, καθώς το Su-57 που είναι κι η ρωσική προσπάθεια στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς ταλανίζεται από προβλήματα ανάπτυξης καθυστερήσεις κι έλλειψη χρηματοδότησης, γεγονός που οδήγησε και τον αρχικό εταίρο του προγράμματος την Ινδία να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.