Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αναδείξει το μέγεθος της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, που χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η προπαγάνδα είναι μια τακτική που, στην περίπτωση της Ρωσίας, στοχεύει τόσο το κοινό εντός της χώρας, όσο και εκτός αυτής.
Οι στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον του εχθρού, είτε πραγματικές, είτε φανταστικές, συνιστούν μια παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο εξαπάτησης. Στην προκειμένη περίπτωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε μέσω του επίσημου καναλιού του στο Telegram, ένα βίντεο που δήθεν έδειχνε την καταστροφή μια ουκρανικής αποβατικής φορτηγίδας, γεμάτης με στρατεύματα, από ρωσικά ελικόπτερα Ka-52.
Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση προπαγάνδας και μάλιστα κάκιστης ποιότητας, διότι η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε μέσω του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων, Ellinika Hoaxes.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου του 2022, αναρτήσεις στους επίσημους λογαριασμούς του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας καθώς και του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT ανέφεραν πως επιθετικά ελικόπτερα κατέστρεψαν αποβατική φορτηγίδα με στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν τον ποταμό Δνείπερο με στόχο τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye. Οι εν λόγω αναρτήσεις συνοδεύονταν και από βίντεο της εν λόγω επιχείρησης. Ωστόσο, τα Ρωσικά ελικόπτερα δεν κατέστρεψαν ουκρανική φορτηγίδα, αλλά στήριγμα παλαιάς γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζει πως η αποβατική φορτηγίδα, δέχτηκε πυρά από επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, που εκτόξευσαν εναντίον της αντιαρματικούς πυραύλους 9K121 Vikhr (κατά ΝΑΤΟ: AT-16 Scallion).
Το βίντεο που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να πλήττουν αποβατική φορτηγίδα με στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις εικόνες από τα σκοπευτικά όργανα των ελικοπτέρων, αλλά και τον γεωεντοπισμό του σημείου, ο στόχος που επλήγη ήταν στήριγμα γέφυρας που είχε παραμείνει στο σημείο μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς στρατιώτες, το 1944.
Διαβάστε τη λεπτομερή ανάλυση των Ellinika Hoaxes, εδώ.