Με αιχμή το έντονο – πλέον – ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον το Βερολίνο εξαιτίας της μείωσης της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ μίλησε σήμερα για «σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας».
«Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την κρίση του 1973 και πηγαίνει πιο βαθιά. Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό», τόνισε ο κ. Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, μόλι μία μέρα μετά την είσοδο της Γερμανίας σε φάση “συναγερμού”, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας για την αντιμετώπιση ενεργειακών ελλείψεων.
Mάλιστα προειδοποίησε, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εργοστάσια θα κλείσουν και χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους.
«Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότεροι. Και γι’ αυτό είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κοινωνία παραμένει τόσο ενωμένη. Ο κόσμος έχει συναίσθηση του τι διακυβεύεται. Το να ζεις με ασφάλεια και ελευθερία δεν είναι πλέον αυτονόητο και βλέπω μεγάλη αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε τον Πούτιν να ξεφύγει από αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και αν μας κοστίσει», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, προαναγγέλοντας «μια ισχυρή απάντηση στα σχέδια» του Βλαντίμιρ Πούτιν να μας διχάσει με τις υψηλές τιμές.
«Ο Πούτιν θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εναλλακτικές λύσεις από το Κατάρ, στροφή στο υγροποιημένο αέριο και χρήση άνθρακα
Η Γερμανία ψάχνει εδώ και μήνες λύση στο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Η λύση που προκρίνεται είναι αφ’ενός η συνεργασία με το Κατάρ αλλά και το ενδεχόμενο να μετατραπούν τμήματα του αγωγού αερίου Nord Stream 2 σε σύνδεση για έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βαλτικής.
Μάλιστα οι γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαλλοτριώσουν το τμήμα του συστήματος του αγωγού που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος και να το αποκόψει από τον υπόλοιπο αγωγό.
Γερμανός υπ. Οικονομίας: Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη χώρα
Ως έσχατη – αλλά προφανώς συμφέρουσα λύση – αναμένεται να αρχίσει ξανά η χρήση άνθρακα από ανάλογα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, τα οποία ωστόσο είχαν κλείσει προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους.
«Αυξάνουμε τη χρήση άνθρακα, κάτι το οποίο πραγματικά με θλίβει. Κάνουμε μισό βήμα πίσω και αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα μπροστά», καταλήγει ο υπουργός Οικονομίας.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και το Spiegel)